25n
Orgull
Orgull

Compromís veu "irresponsable" la gestió del PSOE que "asfixia" a les comunitats, "especialment al País Valencià"

Compromís

Compromís veu "irresponsable" la gestió del PSOE que "asfixia" a les comunitats, "especialment al País Valencià"
28/08/2019 -

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha explicat avui que davant la paràlisi que el PSOE està sotmetent a les institucions a l’Estat, s’augura una llarga etapa d’asfíxia econòmica a les comunitats autònomes, i aquest fet està sent especialment dramàtic en el cas del País Valencià, davant d’un model de finançament totalment injust i que ha vingut provocant una bretxa econòmica insalvable si no s’aborda “una quita” del deute assumit.

Segons Mulet “el relat només té una línia argumental; totes les forces progressistes vam votar una moció de censura per treure a Rajoy de la Moncloa. Contra tota lògica el PSOE es va instal·lar el Govern nomenant un executiu amb només 80 diputats, sense comptar per a res amb les forces que van fer possible aquest canvi de govern; nomenant ministres que en molts casos ens feren vergonya o eren directament una provocació. Temes urgents com eren abordar la situació específica del País Valencià per un finançament injust, es va deixar en un calaix sense prestar atenció”.

Aquest Govern en minoria absolutament persegueix Mulet- va presentar uns pressupostos generals de l’Estat per a 2019 sense pactar ni acordar amb la majoria de forces que aritmèticament eren necessàries, van ser un xantatge , en el cas valencià tornaven a ajornar abordar l’infrafinançament i infra inversió, simplement alguna inversió més però que de nou ens deixava sota la mitjana estatal. A la primera de canvi, i sense esforços, que la resta no votaren els seus PGE no negociats, va ser l’excusa per convocar eleccions.

Després de les eleccions del 28 d’abril, el resultat va ser com el de gran part de comunitats i ajuntaments; sense majoria absoluta i amb un govern de coalició com a única opció. El PSOE va deixar passar inexplicablement setmanes i mesos sense iniciar contactes ni negociacions, amb el xantatge de o un nou govern en minoria o noves eleccions; el paperot de contactes i semi acords a última hora va truncar de nou qualsevol possible majoria parlamentària”.

Segons Mulet, l’excusa dels PGE per convocar eleccions s’ha demostrat que era solament això, una excusa. “Des del 28 d’abril no ha existit cap esforç en configurar un Govern real d’acord a la composició del Congrés, ni de bon tros a aprovar uns PGE de 2019, mentre hauríem d’estar ja negociant els de 2020, el PSOE obcecat a justificar unes noves eleccions per intentar partidistament treure millor resultat, mentre, ofegant a les comunitats autònomes, moltes d’elles també governades o cogovernades per ells”.

El portaveu de Compromís en la cambra alta ha afirmat que el bloqueig ahir del PSOE al fet que la ministra d’Hisenda comparega en el Senat per donar la cara davant d’aquesta situació demostra una vegada més que el PSOE està instal·lat en generar un relat irreal per partidistament intentar eixir el menys malparat possible, que no per governar d’acord a la voluntat electoral manifestada per la ciutadania”.

Mulet ha recordat que la paràlisi està ocasionant la no inversió projectada per 2019, que encara que fos injusta, ni aquesta es va a veure, no es produiran els lliuraments a compte, la transferència de fons previstos o no, transferir l’IVA pendent, i seriosos problemes de liquiditat que amenacen a haver de provocar serioses retallades en els pressupostos autonòmics valencians, un govern que ja ha de fer malabarismes davant d’un sistema de finançament injust i que es xifren ara en 438 milions el pla d’ajust necessari davant la falta de govern a Madrid.

El senador valencianista ha posat en el focus en la falta d’empatia del PSOE cap al País Valencià “el problema específic del País Valencià ha estat posat per nosaltres sobre la taula cada vegada que s’ha pogut seure (poques, senyala) a parlar seriosament amb el PSOE, bé siga per PGE o per investidures fallides, per a nosaltres és un tema cabdal, per a ells forma part de la necessitat d’abordar un nou sistema de finançament, i ací hi ha la clau de volta del problema, que el PSOE no volen entendre que és un problema específic; el model de finançament ha suposat que durant dècades els valencians i valencianes pagarem com sis milions de persones i recuperàrem només com cinc milions, i amb aquests diners sufragar la sanitat, educació, polítiques socials i tota mena d’inversions que necessiten sis milions. Això mentre s’invertia ací una part mínima i injusta. Aquest model ha generat un deute injust, ha hipotecat al Govern autonòmic que ha de pagar encara uns interessos injustos, i ha impedit fer més polítiques socials com sí que es feien en altres territoris. O entenen el que ha passat, procedeixen a una quita del deute injust, i salden els seus deutes arrossegats, o ens continuen maltractant, perquè deixar la solució a un hipotètic i sense data nou debat del model, al mateix nivell que la CCAA ben finançades o privilegiades, és burlar-se en la nostra cara, i això és el que està fent el PSOE”.

Per això, Mulet ha lamentat que els senadors valencians del PSOE hagen actuat de nou a esquena del País Valencià i hagen optat per bloquejar la compareixença “era alguna cosa més simbòlica que pràctic, que comparega Montero no va a desbloquejar la situació dramàtica, però pel menys el nostre govern i consellers podria haver explicat de primera mà davant tots els seus homòlegs què està passant aquí, a veure si algú se l’estova el cor o té una mica de vergonya”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + tretze =