Compromís demana recuperar els diners del rescat bancari i la fi de la Llei Montoro per a gastar romanents

Guardar

mulet_deuda
mulet_deuda

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat una sèrie de preguntes escrites al Govern en la qual es demanen mesures "de manera urgent" per a lluitar contra els efectes econòmics del coronavirus, com recuperar els diners del rescat bancari i la fi de la Llei Montoro per a gastar romanents.

"Estem exigint, que una vegada preses mesures contra el coronavirus, ara es prenguen contra la 'coronacrisis' que està ocasionant. Demanem ja mesures urgents per a les pimes, autònoms, lloguers, hipoteques, mesures per a les famílies amb més vulnerabilitat econòmica amb el tancament dels menjadors escolars i ara proposem també d'on recuperar part d'aquests diners", ha detallat en un comunicat.

Per a Mulet, "urgeixen mesures perquè el Govern que recupere els 62.754 milions de diners públics del rescat bancari per a afrontar la 'coronacrisis'. En data de hui no existeix cap pla per a recuperar els 62.754 milions d'euros de diners públics destinats des de 2012 per a rescatar a la banca a Espanya".

Al seu judici, ara, davant els anuncis d'ERTO, autònoms sense ingressos, famílies amb emergències econòmiques (menjadors escolars tancats, increment del consum energètic), "és el moment d'exigir que es retorne aqueixos diners al seu propietari, que són els ciutadans i ciutadanes de l'Estat, que han pagat els seus impostos", ha indicat el senador valencià.

Mulet recorda que el Govern, en una anterior resposta, quan Compromís li va demanar les dades d'aquest deute, "es van exposar els números, però sense cap compromís per a recuperar els diners" i es pregunta "com recuperarà el Govern, de manera urgent aquests diners per a destinar-lo a la 'coronacrisis'".

Mulet considera que urgeixen "mesures descentralitzades" per a agilitar la resposta a la crisi del coronavirus i que es permeta als ajuntaments "disposar dels seus romanents de tresoreria que la Llei d'Estabilitat Pressupostària obliga al fet que estiguen immobilitzats en comptes bancaris".

"Nombrosos pobles valencians i també els espanyols tenen centenars de milions d'euros en el banc immobilitzats. És el moment que, des de l'administració municipal, es puga fer ús d'aquests recursos per a ajudar a famílies que s'han quedat sense fonts d'ingressos i per a ajudar els sectors econòmics de proximitat", ha assenyalat Mulet.

A escala de la Comunitat Valenciana, assenyala que la mesura "implicaria disposar en pocs dies d'entre 500 a 700 milions d'euros, segons els càlculs, per a organitzar un pla de xoc econòmic d'ajuda a famílies i pimes".

"La implementació d'aquesta mesura per part de municipis i governs autonòmics implicaria una reacció més ràpida i efectiva que l'actual. La Llei d'Estabilitat Pressupostària ha provocat que els ajuntaments disposen de grans quantitats de diners immobilitzats, una xifra que s'incrementa cada any", subratlla i recalca que es tracta de "diners que els ciutadans i ciutadanes han pagat via imposats però que no poden invertir-se per una decisió de l'anterior govern central".

Mulet insisteix que aquesta situació "excepcional" demostra que "cal revertir les polítiques d'austeritat econòmica, com per exemple el sostre de despesa dels ajuntaments o les taxes de reposició i destinar tots els recursos econòmics disponibles a protegir en la població més vulnerable".

Destacats