25n
Orgull
Orgull

Compromís reclama a l'Estat les competències en Rodalies i proposa un títol únic per a tren, metro i autobús

Critica la inversió del Govern en trens: 71% per a Alta Velocitat que usa el 4% de la població i 29% per a Rodalies que utilitza el 96%

Compromís reclama a l'Estat les competències en Rodalies i proposa un títol únic per a tren, metro i autobús
18/04/2019 -

Compromís ha reivindicat aquest dijous que el Govern central transferisca a la Comunitat Valenciana les competències en la xarxa de Rodalies amb un pla de finançament i inversions que permeta gestionar aquest servici de transport públic de manera “eficaç” i posar-ho “a l’altura del segle XXI”.

A més, proposa un títol únic de transport intermodal que permeta l’usuari pujar indistintament als trens de rodalies, als autobusos, ja siguen urbans o interurbans, i al metro, amb l’objectiu de “facilitar i incentivar” l’ús del transport públic, reduir l’ús del vehicle privat, i “arribar fins a l’últim racó, també d’àmbit d’interior i rural”, de la regió.

Així ho han proposat la candidata a la presidència de la Generalitat, Móníca Oltra; el cap de llista de Compromís al Congrés per València, Joan Baldoví; el número dos a les Corts per València, Fran Ferri; i el candidat de la formació a l’alcaldia de la ciutat, Joan Ribó, durant un acte en l’Estació del Nord, en el qual han repartit fullets explicatius amb les seues propostes de cara a les eleccions del pròxim 28 d’abril per unes ‘Rodalies dignes’.

Oltra ha assenyalat que el ferrocarril de Rodalies entre municipis és “el transport públic que més s’utilitza” per a anar a treballar, estudiar o gaudir de l’oci. No obstant açò, “és el que més ha patit durant les últimes dècades”.

Davant aquesta situació, Oltra ha reclamat que les competències de Rodalies, que en aquest moment estan en l’Administració General de l’Estat, passen a la comunitat autònoma per a gestionar-ho “de manera eficaç i posar-ho a l’altura del segle XXI”.

A més, ha proposat un títol de transport únic “per a afavorir utilització quotidiana de transport públic: el més eficient, ecològic i més sostenible”, ha destacat, de manera que resulte “còmode” anar canviant de ferrocarril a metro o autobús.

Per a Oltra, la “intermodalitat és fonamental” i tant el ferrocarril, com el transport interurbà i urbà de bus i el metro han d'”estar connectats” de manera que amb un títol únic de transport “la gent puge a qualsevol d’ells”.

LES RODALIES VALENCIANES, “A LA CUA EN PUNTUALITAT”

En la mateixa línia, Joan Baldoví ha volgut “situar l’abandó del Govern respecte als trens de cada dia” amb dades: “el 71% d’inversions es fa en trens d’Alta Velocitat, que utilitzen un 4% de la població”, mentre “el 29% d’inversions es fa en Rodalies o Mitja Distància que són els que utilitza el 96% de la població”.

Com a conseqüència, “les Rodalies de València estan a la cua en puntualitat i han anat empitjorant en tots aquests anys”, ha apuntat el cap de llista de Compromís al Congrés per València.

Per la seua banda, el candidat a la reelecció com a alcalde de València, Joan Ribó, ha ressaltat que a pesar que la ciutat és ja la segona en l’ús de la bicicleta i que tots els mesos baixa la circulació de cotxes en la ciutat malgrat el creixement econòmic, no ocorre el mateix en l’entrada i eixida de la capital cap als pobles propers, on el transport privat amb cotxe “està augmentant de forma continuada”.

Des del seu punt de vista, “açò vol dir que no tenim trens de rodalies, no tenim connexió intermetropolitana i per a nosaltres és un tema fonamental que afecta la mobilitat de la ciutat”. Segons Ribó “és imprescindible un sistema de Rodalies potent i unificar la resta de servici perquè això beneficia la ciutat i tota l’àrea metropolitana”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + tretze =