25n
25N
25N

Compromís planteja que els ports paguen per les alteracions i danys en la costa que provoquen

Compromís planteja que els ports paguen per les alteracions i danys en la costa que provoquen
10/03/2020 -

Compromís presentarà una proposició no de llei en Les Corts en què plantegen que els ports comercials destinen una part dels beneficis que obtenen a pal·liar els efectes que causen en el litoral.

Sobre aquest tema, el diputat Juan Ponce, que signa aquesta iniciativa al costat de les diputades Papi Robles i Graciela Ferrer, ha explicat que s’insta al Consell a elaborar un informe sobre els efectes dels ports comercials valencians sobre la franja litoral.

Aquest informe haurà d’analitzar les conseqüències geomorfològiques i de regressió en la nostra costa, i incloure una estimació de despeses generades directament pels ports en mesures de protecció de la costa als municipis situats en les àrees d’afecció de cada port.

Així mateix, planteja que en virtut d’aquest estudi, des de la Generalitat s’elabore una proposta econòmica per a traslladar al Govern Central que fixe que un percentatge permanent els beneficis dels ports es destinen específicament a inversions de protecció litoral en les seues àrees d’influència, a més de fixar un altre percentatge destinat a actuacions conjuntes en el litoral, sempre garantint la sostenibilitat ambiental del nostre territori.

Sobre aquest tema, Ponce ha assenyalat que “els últims temporals han posat de manifest l’enorme fragilitat del nostre litoral, que és un recurs econòmic, turístic, territorial i patrimoni natural de primera magnitud”.

“És previsible, a més, que a causa de l’efecte del canvi climàtic, els diversos pronòstics d’augment del nivell de la mar, així com dels processos de regressió marina, aquests fenòmens tinguen cada vegada una major incidència, com ja hem observat”, ha assenyalat.

A aquestes circumstàncies de caràcter natural, les quals només es poden afrontar des d’un punt de vista de polítiques ambientals globals i coordinades, s’afig l’efecte que sobre el litoral provoquen les grans infraestructures impulsades en la franja costanera, especialment els de major magnitud com poden ser els ports comercials.

Absolutament tots els estudis sobre regressió litoral, sobre les dinàmiques dels sistemes litorals, coincideixen en els efectes directes que aquestes infraestructures provoquen sobre la franja litoral.

En les anàlisis geomorfològiques es destaca l’efecte directe erosionador que, a la nostra costa i especialment en el Golf de València provoquen els ports en la franja sud d’influència, ja que constitueixen una barrera física que impedeix el depòsit de sediments en el sud de si mateix, i per tant, acceleren el procés regressiu general.

“De fet, aquests efectes sobre el litoral són tan evidents que qualsevol projecte d’ampliació portuària inclou una declaració ambiental amb inversions puntuals en el sud de cada port. No obstant això, aquestes inversions puntuals han demostrat insuficients per a afrontar un procés regressiu”, ha apuntat.

En aqueix sentit, ha assenyalat que donada “la importància socioeconòmica” de les instal·lacions portuàries comercials, que tenen “una transcendència indiscutible”, des de Compromís es considera que “l’impuls industrial i comercial que generen ha de ser compatible amb el desenvolupament turístic i amb la protecció d’un recurs natural i social com és el nostre litoral”.

“Per això, i per a establir mecanismes permanents d’actuació sobre el litoral i per a compatibilitzar dos usos indispensables per a l’activitat econòmica del nostre territori proposem que s’avalue i es procedisca perquè els ports es responsabilitzen econòmicament per les alteracions i danys en la costa que provoquen”, ha assenyalat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + dotze =

caixaontinyent
ruta massamagrell
paterna