Compromís i PSPV hauran d'acordar el repartiment de regidories amb el buit d'UP-EUPV

Responsabilitats importants per a tots dos partits, com a Habitatge o Participació Ciutadana, hauran d’assignar-se entre les formacions

Guardar

pleno-ribo-sandra
pleno-ribo-sandra

El Govern de La Nau, el pacte progressista que governa València des de 2015, podrà reeditar-se. No obstant això ja no serà, com ho va ser llavors i com ho serà ara en la Generalitat, un pacte 'a tres'. El tercer soci de govern, UP-EUPV, no ha aconseguit superar la barrera electoral i queda fora de l'ajuntament. Queden buides, per tant, les 10 regidories que abans tenia com València en Comú repartides entre 3 regidors.

La candidata de la formació habitada a l'ajuntament, María Oliver, era la responsable de l'àrea d'Educació, Patrimoni Municipal, Habitatge i Acció Cultural. Unes regidories de les quals, en diversos debats i entrevistes, havia assenyalat els assoliments obtinguts i formava part activa de la seua campanya. Unes responsabilitats amb una àrea, la d'habitatge, que des de la formació trobaven d'especial importància, donats els "problemes per la pujada del lloguer, els pisos turístics i altres qüestions".

La resta de regidories requeien -recauen encara en funcions- entre els altres dos regidors. Neus Fábregas s'encarregava de Govern Obert, Participació, Acció Veïnal, Transparència i Auditoria Ciutadana, i Cooperació al Desenvolupament i Migració. Unes àrees a les quals La Nau dóna molta importància, fins i tot Compromís i PSPV en campanya, especialment pel relatiu a la participació de cara als futurs projectes urbanístics. Roberto Jaramillo estava al capdavant d'Innovació i Gestió del Coneixement, Joventut i Energies Renovables i Canvi Climàtic.

58 'regidories'

L'Ajuntament de València, sota el Govern de La Nau, es va organitzar entorn de 10 grans àrees amb diverses regidories. Cadascun dels membres del govern pot portar diverses 'regidories' o focus, que resulten els llargs noms sobre les responsabilitats de cadascun. Així, en els tres regidors de la formació habitada requeien un total de 10 regidories, a més de la coordinació general de dues àrees per part d'Oliver i Fábregas.

En total, ara mateix, hi ha un total de 58 xicotetes 'regidories' repartides entre els diferents membres del govern, inclosa la "Coordinació General" d'àrees. Sandra Gómez, la candidata del PSPV, és la que més té al seu nom, set.

Compromís, que va obtenir el 53% dels escons en 2015, té 28 d'aquestes responsabilitats, el 48%. El PSPV, que va obtenir el 29% dels seients, té 20 regidories i coordinacions, el 34%. València en Comú, finalment, va aconseguir el 18% dels regidors un 17% (10) de les responsabilitats.

Després del nou repartiment de forces nascut del 26M, seguint una proporcionalitat semblant, tots dos partits haurien d'assumir vàries de les responsabilitats ara buides d'UP-EUPV. A Compromís, que ara té 28, li correspondrien 31. Als socialistes, que ara en tenen 20, els correspondrien 27.

Destacats