25n
25N
25N

Compromís demana que Les Corts donen suport a la investigació a Juan Carlos I

Compromís demana que Les Corts donen suport a la investigació a Juan Carlos I
12/06/2020 -

El síndic de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha registrat una proposta perquè el parlament valencià mostre el seu suport a una “àmplia” comissió d’investigació en Congrés sobre la trama vinculada a les presumptes il·legalitats comeses per membres de la Casa Reial com el rei Juan Carlos I i les influències polítiques, diplomàtiques i comercials amb l’Aràbia Saudita.

Aquesta proposició no de llei (PNL) va en la línia de les iniciatives sol·licitades pel diputat de la coalició en la cambra baixa, Joan Baldoví, i per uns altres, “bloquejades per la majoria de la Mesa del Congrés”.

Compromís planteja la necessitat de destinar a sanitat, educació i polítiques socials els recursos de l’herència del rei Juan Carlos així com qualsevol actiu, inversió o estructura financera d’origen il·legal o incompatible amb els criteris de rectitud i integritat.

Per a Ferri, és molt greu que durant tant de temps s’haja utilitzat una institució com la Casa Reial per a, presumptament, cobrar comissions i fer negocis privats. “Parlem d’un cap d’estat portant maletins plens de diners a Suïssa. La ciutadania es mereix conéixer tota la veritat, però sobretot, que eixos diners que actualment es troben en paradisos fiscals vaja a parar a l’educació, a la sanitat o en polítiques socials”.

En els últims mesos, recorda Compromís, diversos mitjans de comunicació internacionals han publicat informacions sobre la presumpta procedència il·lícita de la fortuna que el rei emèrit posseeix a través d’una trama financera ‘off-shore’, un assumpte que ja investiga la justícia suïssa.

El passat 8 de juny, la Fiscalia del Tribunal Suprem (TS) va anunciar que assumia la investigació derivada de les diligències de la Fiscalia contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada en el cas ‘AVE del desert’.

Per tot això, “un Estat de Dret avançat no pot emparar comportaments que atempten contra els més elementals principis ètics. L’existència d’un règim de monarquia parlamentària no pot comportar l’existència de zones d’impunitat contràries al principi d’igualtat que consagra l’article 14 de la Constitució”.

El portaveu de Compromís ha defensat així que els poders públics han d’assegurar que aquest principi es respecta i que “les fortunes obtingudes de manera il·lícita o contràries als valors de la integritat a través de l’aprofitament d’una posició institucional tan important com el càrrec de Cap d’Estat revertisquen finalment en el benestar de la societat”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + 11 =