Compromís reclama al Govern mesures per a facilitar a les pimes de l'automòbil invertir en tecnologia més sostenible

Guardar

Mecánico laboral trabajo libre
Mecánico laboral trabajo libre

El grup parlamentari Compromís ha presentat una Proposició No de Llei en Les Corts en la qual es proposa al Govern central adoptar una bateria de mesures que permeten que les pimes del sector de l'automòbil puguen invertir en tecnologia més sostenible, qüestió "clau per a poder garantir la seua continuïtat i no perdre competitivitat", ha assenyalat la coalició en un comunicat.

Segons ha explicat la portaveu adjunta de Compromís en Les Corts, Aitana Mas, "el canvi cap a la incorporació de noves tecnologies més sostenibles en la indústria ha deixat de ser una qüestió del futur per a convertir-se una realitat del present".

"En el sector automobilístic això passa per realitzar un gir cap a la producció de motors elèctrics que puguen reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle. Qüestió que s'ha de sumar a un dels reptes principals de les nostres societats, la transformació cap a una mobilitat sostenible fonamentada en el transport públic col·lectiu", ha afegit.

Són moltes les empreses que han començat a desenvolupar projectes que permeten garantir una important reducció del consum d'hidrocarburs; així altres països europeus com Alemanya i Regne Unit han realitzat importants projectes d'inversió en aquesta línia, indica la diputada, que lamenta que en la Comunitat Valenciana "hem patit durant dècades l'absència de polítiques públiques i finançament imprescindibles per a realitzar inversions similars per a l'adaptació ecològica de les nostres empreses".

Per a Mas, "el País Valencià necessita un important augment de la inversió en I+D+i que supose un empenyiment a la transició de la producció de motors i vehicles elèctrics, cap a la qual es dirigeix el sector del motor. Es precisa un volum d'inversió suficient que ens puga equiparar a la resta de països d'Europa, que fa anys que estan destinant substanciosos recursos en aquesta línia".

Per això, Compromís reclama al Govern central el desenvolupament de línies de crèdit per a aquesta adaptació ecològica "adequades a les particulars necessitats i característiques de les pimes del sector de l'automòbil".

També s'insta a destacar el "caràcter estratègic i essencial" que té el sector de l'automòbil en l'esquelet industrial del conjunt de l'Estat, i especialment de la Comunitat Valenciana, i que "aquesta singularitat es materialitze a l'hora d'abordar el Pla de desenvolupament industrial i transició ecològica del Govern central, així com contemplar les singularitats de les pimes d'aquest sector en el Marc Estratègic PIMES 2030".

ECONOMIA CIRCULAR

De la mateixa manera, Compromís proposa estudiar i crear incentius perquè el canvi en el sector de l'automòbil "incorpore altres criteris ecològics com l'aplicació dels principis de l'economia circular a les cadenes de producció i muntatge, incorporant la reutilització de peces i la reducció de residus".

"No hem d'oblidar que els efectes d'aquest canvi no es limiten al sector de l'automòbil. L'adopció d'aquestes noves tecnologies va acompanyada d'un menor consum d'hidrocarburs, la qual cosa redueix la seua importació. Aquest fet produeix una millora de l'economia en deixar de dependre de la inestabilitat pròpia del petroli i el gas natural", ha conclòs.

Destacats