25n
25N
25N

Compromís insisteix a demanar al Govern col·laboració en la gestió de l'IMV per a "evitar el col·lapse" de serveis socials

Compromís insisteix a demanar al Govern col·laboració en la gestió de l'IMV per a "evitar el col·lapse" de serveis socials
11/06/2020 -

Compromís ha presentat en Les Corts una proposició no de llei en la qual demana al Consell que inste al seu torn el Govern central a establir un mecanisme de col·laboració amb la Generalitat per a la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) en conjunció amb la Renda Valenciana d’Inclusió amb la transferència dels fons, una unificació d’itineraris i de prestacions i evitar així el “col·lapse” dels serveis socials.

En un comunicat, el diputat Carles Esteve ha afirmat que l’IMV “funciona en la Comunitat Valenciana des de fa dos anys en forma de Renda Valenciana d’Inclusió” i té a més associats “uns itineraris que acompanyen a la persona a desenvolupar el seu propi projecte, buscar treball i fórmules d’inclusió en la societat, que és un aspecte que l’IVM no està oferint per una qüestió de competències”.

Ha incidit també en què els serveis socials dels ajuntaments estan preveient que tindran “una allau de persones demanant la gestió de l’IVM, que hui dia no sabem amb certesa com serà, sent que no tenen competències”. “Això significa que se saturarà un servei que, ara com ara, ja té suficient treball amb la càrrega de la Covid-19 i la gestió dels mateixos programes municipals i autonòmics de caràcter social amb una gestió que no els correspon”, ha afegit.

Per això, el que plantegen des de Compromís és “tan senzill com que s’habiliten mecanismes de coordinació entre el Govern central i la Generalitat Valenciana amb els ajuntaments”, ja que l’IMV “suposa un pas decidit per a reforçar la lluita contra la desigualtat” però “aquesta aposta ha d’anar en línia amb els programes existents en les diferents autonomies, per a reforçar les polítiques pròpies que desenvolupen, en el seu marc competencial, els governs autonòmics”.

L’EXEMPLE DE LA LLEI DE DEPENDÈNCIA

“I hi ha un clar precedent que això és possible, respectant les competències de les administracions: el marc d’actuació en matèria de dependència, amb una llei marc que fixa els mínims i els criteris comuns, i un desplegament autonòmic, amb personal, recursos, serveis i gestió pròxima a la ciutadania”, ha subratllat Esteve.

Al seu judici, fa falta que el Govern central “utilitze l’experiència i recorregut de mecanismes que ja estan en funcionament i que estan demostrant la seua eficàcia, com la Renda Valenciana d’Inclusió de la Conselleria de Polítiques Inclusives”. El contrari, ha advertit, “suposaria una renúncia del Govern de Pedro Sánchez als aprenentatges previs de les mateixes administracions, generant duplicitats innecessàries”.

Per això consideren necessari des de la coalició “articular amb urgència un marc de desenvolupament de l’IMV que aprofite els programes ja en funcionament, que respecte les competències en serveis socials delegades en les autonomies i que veritablement articule una resposta efectiva a la ciutadania que necessita aquests recursos, en virtut de la cooperació administrativa que emana de la Constitució Espanyola”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × tres =