25n
25N
25N

Compromís demana "calma" al PSPV perquè "sembla que tinga majoria absoluta" i aquest respon que la té en el Botànic

Tots dos destaquen que no hi ha “urgència” en les negociacions i Podem apunta a la possibilitat d’una Taula de les Corts provisional

Compromís demana "calma" al PSPV perquè "sembla que tinga majoria absoluta" i aquest respon que la té en el Botànic
08/05/2019 -

El portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha assenyalat aquest dimecres en relació a les negociacions de cara a la reedició del Botànic que veu “una actitud per part del PSPV que sembla que tinga majoria absoluta i no és així”, per la qual cosa creu que els socialistes “haurien de calmar-se una mica”. El seu homòleg socialista, Manolo Mata, ha respost assegurant que “el PSPV té majoria absoluta del Botànic i el Botànic té majoria absoluta en Corts”.

Així s’han pronunciat tots dos en declaracions als mitjans en el parlament valencià, en ser preguntats sobre els contactes entre PSPV, Compromís i Unides Podem de cara a la configuració, en primer lloc, de la Mesa de les Corts en la sessió del 16 de maig, i després del Consell.

Després de la primera reunió de grup de Compromís, Ferri ha explicat que la composició de la Mesa, com la del mateix Consell forma part de “tota una negociació que ha de començar parlant del què”. “La setmana que ve hi ha una primera presa de decisió sobre la composició de la Mesa, però això no pot condicionar en cap cas la negociació posterior del govern del Botànic”, ha assenyalat.

Sobre els eixos dels quals parteix la coalició per a abordar el ‘quin’, ha lliscat que un d’ells “ha de ser l’obligatorietat que els diputats valencians triats per Compromís, PSPV i Podem per al Congrés han de tindre una vinculació a un dels temes fonamentals i no resolts, la reforma del sistema de finançament”.

Preguntat sobre la petició per part del PSPV que els altres dos socis del Botànic reconeguen explícitament que ha de ser Ximo Puig el president, Ferri ha assenyalat que “això forma part del qui i encara no estem en aqueix punt”.

“Jo el que veig és que hi ha una actitud per part del PSPV que sembla que tinguen majoria absoluta i no és així, deurien també calmar-se una mica, ara no estem en la situació de 2015 en què hi havia un govern del PP en funcions que estava destruint documents i fent una sèrie de coses i que calia tirar-los com més prompte millor”, ha assenyalat.

“PACIÈNCIA, TENIM TEMPS DE SOBRES”

Ara, ha prosseguit, hi ha un Consell interí que continua treballant i “no hi ha gens de pressa en què es prenguen decisions ràpides, s’han de prendre amb mesura, sent conscients de què volem per als valencians i a partir d’ací vindran la resta de decisions”.

“Paciència, tenim temps de sobres, no estem en la mateixa situació que l’altra vegada, paciència a tothom, sobretot al PSPV, que sembla que tinguen 55 diputats i tenen 27”, ha reiterat Ferri, que ha instat a parlar primer de les polítiques i “a partir d’ací es decidirà qui farà això”.

Preguntat sobre la Presidència de les Corts i si aquesta seria per a Compromís, ha insistit que forma part de la negociació global i “forma part del com i qui”.

MATA: VOX “ESTÀ FORA DE LA DEMOCRÀCIA”

Per part seua, el socialista Manolo Mata ha coincidit amb Ferri en què “no hi ha cap urgència” perquè hi ha un Consell treballant i en aquests moments les forces polítiques “fan tantejos, cal saber què vol cadascun i veure després com s’encaixa tot”. A més, ha recordat que hi ha en aquesta ocasió un element afegit, les eleccions locals i europees.

Sobre la Mesa de les Corts, ha assegurat que “serà botànica, amb tres persones del Botànic” i Vox no estarà: “Està fora de la democràcia i està fora del sistema parlamentari perquè ells volen acabar amb les Corts i amb les autonomies, ho diu el seu programa, les forces democràtiques no poden donar-li càrrecs a representants d’un partit que vol acabar amb la democràcia”.

També ha parlat amb els mitjans el secretari general de Podem, Antonio Estañ, que ha assegurat que volen “construir la casa des dels fonaments i no per la teulada” i ha defensat la necessitat d’avaluar el primer Botànic per a veure què s’ha fet malament i què s’ha fet bé, “atés el resultat electoral que li dóna menys majoria”.

Al seu judici, en virtut dels resultats és el ‘president’ Puig el que ha de posar-se en contacte amb els candidats de Compromís, Mónica Oltra, i Unides Podem, Rubén Martínez Dalmau. “Nosaltres hem mostrat la nostra predisposició a asseure’ns sobre aqueixes bases i hem vist alguna cosa en premsa, però res a nivell formal”, ha asseverat.

Estañ considera que cal començar a parlar sobre l’acord i “a partir d’ací veure quin és el millor govern possible respectant la relació de forces” sorgida del 28A.

Sobre la Mesa de les Corts, creu que ha de respectar-se la majoria botànica en ella, encara que ha admés un “cert retard” en les negociacions. Segons ha dit, “ha de ser en un primer moment provisional per a permetre la realització de les Corts i a partir d’ací unificar-la amb la resta de la discussió, que es prolongarà per a bé o per a mal, perquè no distorsione, mentre i sobretot després de les eleccions” municipals.

Eixa provisionalitat “és una de les opcions” perquè “com no hi ha hagut temps, reunions, és molt difícil tancar una cosa definitiva”. Sobre aqueixa possibilitat, Ferri no s’ha pronunciat, ja que “tot és negociable, tot forma part de la negociació”.

AVALUACIÓ DEL BOTÀNIC

Sobre la proposta de Unides Podem d’avaluar el primer Botànic, Ferri ha apuntat que formarà part de la negociació, “tot està dins del mateix”, i no cree que calga fer diverses reunions per a això. “Si en la mateixa reunió de negociació del quin i del com i qui es fa l’avaluació del que ha passat, també estarem fent aqueixa avaluació que crec s’ha de fer”, ha dit.

Per a Mata, tots els partits han de fer una “valoració autocrítica” del funcionament del Botànic i del Consell perquè “segur que hi ha coses millorables”. No obstant això, ha remarcat que Podem ja va demanar una auditoria ciutadana en el seu moment amb la qual estaven d’acord però no va explicar la metodologia a seguir.

“El més important és que els valencians han valorat el Botànic i han reafirmat la majoria”, ha dit, al mateix temps que ha apuntat que a la seua entendre el Consell ha tingut “àrees sobredimensionades i unes altres sobredimensionades” i ara hi ha problemes nous en la societat que cal afrontar “en clau de govern”.

“ELS RESULTATS SÓN CLARS”

Per part seua, el president de les Corts en funcions, Enric Morera, ha assenyalat sobre la composició de la nova Mesa que “s’ha d’expressar la majoria existent en les eleccions” i respecte al reconeixement de Puig com a president en la nova legislatura, ha afirmat que no li correspon a ell dir això. Ha agregat que “els resultats de les eleccions són molt clars i tots devem i estem analitzant en el si de cada organització el missatge que ens ha donat el poble valencià a través de les urnes”.

“Ningú entendria que no hi haguera un acord i això és el que s’ha d’edificar en les converses”, ha dit, que en primer lloc han de produir-se entre els tres candidats. Una vegada comencen “s’anirà edificant la fórmula concreta”.

Ara, ha assenyalat, no existeixen “les mateixes urgències” que fa quatre anys i cal parlar del ‘què’. “A partir d’ací, tota la resta vindrà rodat”.

MORERA, “A LA DISPOSICIÓ DE COMPROMÍS”

Preguntat si vol repetir en el càrrec o fer el salt al Consell ha reiterat que està “a la disposició de Compromís” per a on considere pot ser útil. Sobre la trobada informal que va mantindre amb Puig, ha afirmat que ell sempre és partidari de parlar, perquè “els diàlegs són molt importants i creen un bon clima d’enteniment no solament per a decidir qüestions de llocs i responsabilitats, sinó per a edificar un clima que permeta avançar junts”.

“Hem d’estar tots a l’altura dels reptes de futur, necessitem un govern i institucions que estiguen a l’altura” ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

huit + 17 =