25n
Orgull
Orgull

Compromís demana a Sánchez que "actue d'una vegada" per a defensar l'agricultura mediterrània dels acords comercials

Compromís demana a Sánchez que "actue d'una vegada" per a defensar l'agricultura mediterrània dels acords comercials
17/08/2019 -

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha exigit al Govern central que “actue d’una vegada” en defensa de l’agricultura mediterrània enfront dels efectes dels acords comercials signats entre la UE i Mercosur o la Comunitat de Desenvolupament del Sud d’Àfrica (SADC, per les seues sigles en anglés).

Així s’ha expressat el representant de la coalició valenciana en la Cambra Alta, al mateix temps que ha demanat al president del Govern, Pedro Sánchez, que “isca de les vacances permanents en les quals es troben en aquesta matèria”, segons ha indicat Compromís en un comunicat.

El senador ha posat com a exemples els tractats de la UE amb la SADC o Mercosur i ha assenyalat a l’administració central com a “culpable” de la “greu crisi” que viu l’agricultura, un sector “que aglutina a milers de famílies valencianes i que assisteix amb estupor a la deixadesa en el seu defensa mentre es donen més i més beneficis a la de tercers països, la qual cosa distorsiona l’economia amb tota classe de facilitats aranzelàries i la saturació dels mercats”.

Mulet ha interpel·lat al Govern espanyol per a saber si defensarà al sector citrícola, agrícola i ramader dels efectes d’acords comercials com Mercosur o amb els països africans o com asseguraran que els mercats d’origen i destinació operen sota les mateixes normes, alguna cosa que al seu judici “clarament no ocorre, amb el consegüent greuge”.

De la mateixa manera, ha preguntat al president socialista “en quina mesura compensarà als agricultors per no haver sol·licitat l’aplicació de la clàusula de salvaguarda per als cítrics i per haver-los aprovat sense una adequada avaluació dels seus impactes sobre els sectors tradicionals”.

En aqueixa mateixa línia, des de Compromís qüestionen a l’Executiu de Sánchez “com es reforçaran els mecanismes per a evitar noves entrades de plagues i malalties o quins canvis introduiran per a millorar, en la present campanya, el mecanisme de retirada en els cítrics del Ministeri d’Agricultura en l’autonomia valenciana, si finalment aquesta mesura és necessària”

El senador valencià ha reclamat conéixer quins informes ha realitzat Espanya per a avalar l’acord dels països Mercosur-UE i que “pot suposar greus problemes per al camp valencià i espanyol”.

Finalment, interpel·larà al gabinet Sánchez sobre si el Govern té previst complir l’acord aprovat per unanimitat al Senat per a fomentar els cítrics locals. “No s’entén que desistisquen de complir acords simbòlics sense un gran cost per a l’Estat de promoció dels cítrics, uns productes sans, beneficiosos per a la salut i que suposaria una ajuda a un sector molt castigat o que aplaudisquen nous acords sense analitzar amb rigor les seues repercussions”, ha dit.

Recentment la Va unir de Llauradors i Ramader ha xifrat en 279 milions d’euros els diners que els productors de cítrics valencians han deixat d’ingressar en relació amb la temporada anterior.

En l’informe elaborat per aquesta organització s’assenyala que la xifra suposa “un 32 per cent menys que l’anterior campanya, 151 milions menys en taronges, 114 en mandarines i 13 milions en llimes”. “A aquestes xifres han portat, d’una banda, els baixos preus, els fenòmens meteorològics provocats per les pluges d’octubre i novembre passats però, principalment, com a conseqüència de la saturació de tots els mercats a causa de les importacions i el xicotet impacte que ha tingut el mecanisme de retirada del Ministeri d’Agricultura en l’autonomia valenciana”, ha remarcat Compromís.

El balanç comercial de la campanya s’ha vist “enormement distorsionat per la forta entrada de fruita procedent de països fonamentalment sud-africans, d’Egipte, el Marroc o Tunísia, en diferents fases d’aquesta”, ha destacat la coalició.

De la mateixa manera, també ha assegurat que “les plagues arriben a la UE principalment des de països inclosos en l’Acord Mercosur (l’Argentina, el Brasil, l’Uruguai), a més de Sud-àfrica” el que constata “el perjudici que causen aquests tractats entre els qui han realitzat bones pràctiques en matèria de seguretat alimentària i ús de productes fitosanitaris, sense que s’hagen publicat estudis d’impacte dels mateixos en el sector agrari, especialment en la citricultura per l’eliminació dels aranzels a les entrades i les possibles compensacions”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + un =