25n
25N
25N

Compromís titlla d'"irracionals i injustos" els criteris de repartiment del fons de 16.000 milions

Compromís titlla d'"irracionals i injustos" els criteris de repartiment del fons de 16.000 milions
06/05/2020 -

El senador de Compromís Carles Mulet ha criticat aquest dimecres els criteris de repartiment del primer desemborsament de 6.000 milions d’euros del fons global de 16.000 milions per a les comunitats autònomes anunciat pel Govern central. Al seu judici, són criteris “completament irracionals i injustos” i perjudiquen la Comunitat Valenciana, que porta ja “anys tractada com una colònia”.

En un comunicat, Mulet ha explicat que aqueixos fons es repartiran en un 35% tenint en compte els ingressos en UCI, un 25% per hospitalitzacions, un 20% per positius confirmats i el 20% restant en funció de la població ajustada o població protegida equivalent.

Això “afecta greument” a la Comunitat Valenciana, quarta autonomia en població, amb 5 milions d’habitants que són “els primers per a pagar impostos” però als qui se’ls “retornen les engrunes, insuficients per a poder finançar i donar serveis en sanitat, educació o serveis socials”.

“Hem sigut la comunitat que més esforç ha fet, construint hospitals de campanya, contractant vols per a portar material, destinant recursos contínuament per a no deixar a ningú arrere, però es veu que això no ha valgut per a res per al Govern. El mateix que ha passat el finançament autonòmic, amb les inversions de l’Estat, passa ara amb aquest fons finalista”, ha lamentat Mulet.

Al seu judici, és “greu” que el repartiment no es faça d’acord amb la despesa sanitària real que ha fet cada comunitat autònoma, “dades que el Ministeri té, ni per criteris de la població que cada sistema sanitari autonòmic atén”. Per contra, “el 80% d’aquest fons es repartirà sobre la base dels malalts en UCI, hospitals i PRC, i el 20% per la població ajustada, concepte on també preval la població dispersa i, per tant, castiga” a la Comunitat.

“Amb aquest criteri, podríem haver muntat 32 hospitals de campanya (un per comarca) i portar tots els avions de Lufthansa, que és igual. Amb Ifema ple de llits i sense cap avió, a Madrid li pagaran més diners haja fet o no despesa. Premiaran a qui més mal ha fet a la sanitat pública, no es repartiran els fons sobre la base de la despesa sanitària Covid real, sinó en funció de l’impacte de l’epidèmia, l’hagen atesa com l’hagen atesa”, ha criticat.

Mulet ha incidit en què Madrid “ha desmantellat el seu sistema sanitari, fa dúmping fiscal” i ara que hi ha una greu crisi sanitària “el Govern blanqueja la seua irresponsabilitat i els rescata amb els recursos de tots”. “Les comunitats que menys han invertit en sanitat per habitant (Madrid i Catalunya) seran ara les que més recursos rebran de la resta, perquè els diners no és del Govern, és de tots els contribuents”, ha reiterat.

“Estem ofegats, no podem donar millor sanitat perquè el Govern, est i l’anterior, no ens retorna els diners que ens lleva i ens correspon per població, ara hem fet un esforç grandíssim en matèria sanitària i social, però els dóna absolutament igual, beneficiaran als models ultraliberals de Madrid o Catalunya que han desmantellat la sanitat pública”, ha incidit.

Per això, al seu judici, “ara més que mai es necessita un sistema de finançament just i una rectificació immediata, i que aquest fons es repartisca al 100% per població real i no ajustada”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

nou + set =