25n
25N
25N

Compromís demana al Govern que els ajuntaments puguen invertir romanents en ajudes de proximitat

Compromís demana al Govern que els ajuntaments puguen invertir romanents en ajudes de proximitat
01/04/2020 -

Els grups de Compromís en les diputacions de Castelló, València i Alacant demanen que el Govern central permeta que els ajuntaments puguen invertir els seus romanents de tresoreria en ajudes de proximitat per a combatre la crisi social i sanitària del coronavirus, en coordinació amb la Generalitat i altres institucions.

La coalició defensa que “ningú millor que els ajuntaments saben com ajudar a la gent que tenen més a prop”. Es tracta d’una petició del seu diputat, Joan Baldoví, al Govern PSOE-Unides Podemos, encara “sense una resposta clara”.

En aquest context, Compromís recorda que la llei d’estabilitat pressupostària preveu un sostre de despesa dels ajuntaments perquè el superàvit es puga destinar essencialment a pagar el seu deute. No obstant això, adverteix que en la pràctica disposen de grans quantitats de diners immobilitzats en comptes corrents bancaris, una xifra que arriba a 525 milions en consistoris valencians segons la Federació Espanyola de Municipis i Províncies.

“Aquesta crisi està demostrant que les institucions valencianes, començant pels ajuntaments, estan responent a la situació d’emergència amb mesures àgils i útils adaptades a la nostra realitat. En moments difícils, la proximitat, que implica un millor coneixement dels detalls, és un valor”, ha reivindicat Mª Josep Amigó, representant de la coalició i vicepresidenta de la Diputació de València.

Per això, Compromís creu que l’Estat ha de deixar que els ajuntaments puguen invertir els seus estalvis en ajudes socials i impuls econòmic amb una visió de proximitat, de manera autònoma i estretament coordinats amb les mesures altres institucions perquè les mesures siguen el més útils possible.

La seua petició passa perquè els consistoris inverteixen en el foment de l’ocupació en sectors sostenibles perquè l’administració siga un motor econòmic enfront de la forta crisi que generarà la paralització per l’emergència de la Covid-19.

Per tant, “no es pot entendre que, havent-hi recursos econòmics a l’abast per a poder-los invertir, ara que fan més mancada que mai, hi haja una normativa encara vigent des dels temps de retallades i dictadura del deute que ho impedisca”, ha lamentat el portaveu de Compromís en la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana.

Més enllà dels ajuntaments, la coalició defensa que el paper de les diputacions en aquesta crisi és “més que mai, ajudar al màxim als alcaldes i regidors en tot allò que necessiten, sobretot els dels pobles més xicotets”, per la qual cosa està “a plena disposició de tots, siguen del color que siguen”. Compromís forma part del govern de les corporacions provincials de València i Castelló i està en l’oposició en la d’Alacant.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 4 =