25n
25N
25N

Compromís exigeix la transferència de la Rodalia a la Comunitat

Compromís exigeix la transferència de la Rodalia a la Comunitat
26/07/2019 -

Compromís ha reclamat la transferència de la Rodalia a la Comunitat Valenciana per a acabar amb l’actual “caos ferroviari”. Així, el portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat que una de les reivindicacions sobre la taula al pròxim Govern central, “siga com siga aquest i es configure quan es configure”, ha de ser l’exigència de la transferència efectiva d’almenys el servei de Rodalia, però sempre acompanyat d’una inversió prèvia d’almenys els 3.606 milions d’euros d’inversió necessària per a tindre la xarxa en condicions dignes”.

Aquesta xifra, segons ha dit, no inclou conceptes com un deute històric d’infrainversió en aquesta infraestructura en la Comunitat Valenciana. A aquest total -ha afegit- caldria aplicar la fórmula emprada amb la transferència feta a Catalunya, “on es contempla una compensació anual per dèficit d’explotació”.

Mulet ha afirmat que amb una gestió directa de la Rodalia, seria més fàcil acabar “amb l’actual model de degradació constant del servei, de menyspreu a les persones usuàries i d’oblit de les inversions promeses”. “Vivim una situació caòtica constant, amb retards, paralitzacions o anul·lacions de serveis, falta de planificació, on anar en Rodalia s’ha convertit en una aventura de risc”, ha apuntat.

El senador considera que des dels despatxos ministerials no pensen en les persones i actuacions menors com les de la línia C5 Sagunt-Caudiel “que s’haguera pogut fer a la nit per a no interrompre el servei”, i “han deixat sense trens a les comarques de l’Alt Palància i Camp de Morvedre perquè no els preocupen els i les usuàries”.

Així mateix, ha assenyalat que la circulació entre Castelló i València està sempre sumida en el “caos absolut”, i les estacions de bona part de la Comunitat “continuen sense adaptar-se”. Així, “amb una gestió directa, difícilment podria ser pitjor, al contrari, imaginem”, ha comentat.

PLA DE FOMENT

Mulet ha recordat que les actuacions del Pla del Ministeri de Foment presentat en 2010, sobre infraestructures ferroviàries en la Comunitat Valenciana per a 2010-2020, no s’han complit.

“La realitat és que la xarxa ferroviària valenciana de Rodalia necessita una inversió 3.606 milions, que permetria compensar el dèficit inversor que ha patit en els últims anys”, la qual cosa “permetria ampliar la xarxa fins als 745 quilòmetres cobrint les deficiències actuals, i una vegada feta la inversió tocaria transferir la gestió del servei de Rodalia a la Generalitat per a integrar-lo en els sistemes de gestió de transport públic de l’entitat, millorant la coordinació i els serveis als ciutadans”, segons Mulet.

A això ha sumat “caldria afegir una transferència anual de 63 milions per a compensar el dèficit de gestió de la xarxa”. El senador de Compromís ha afirmat que es tornarà a demanar fer una auditoria publica i independent de l’estat de la xarxa ferroviària de la Comunitat Valenciana, i realitzar les inversions no executades pertanyents al Pla de Rodalia.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze + disset =

museo etnologia
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020