25n
25N
25N

Compromís denuncia un "pelotazo" en la privatització i revenda d'ITV que hauria beneficiat a la fillastra de Blasco

Compromís denuncia un "pelotazo" en la privatització i revenda d'ITV que hauria beneficiat a la fillastra de Blasco
07/02/2019 -

El portaveu de Compromís en Les Corts, Fran Ferri, ha denunciat un “pelotazo” de 47,9 milions d’euros en la privatització del servei d’Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), el posterior “tarifazo” i la revenda de la concessionària amb el qual s’hauria beneficiat, entre altres, María Consuelo Salom Ciscar, fillastra de l’exconseller del PP Rafael Blasco.

Compromís ha obtingut a través d’aportacions de terceres persones un contracte d’aqueixa compravenda final, documentació que en el seu moment va portar a Fiscalia Anticorrupció com a aportació d’escrits per si el fiscal considerava que pogueren ser rellevants per a la seua incorporació al cas Erm, en el qual figura com investigat l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, i en el qual es rastregen possibles comissions il·legals rebudes per l’adjudicació de contractes públics relatius a la concessió de les ITV i el pla eòlic durant la seua etapa de govern.

En roda de premsa, Ferri ha explicat que “la primera privatització del PP en el govern va suposar la primera trama del PP en la Generalitat”. Va ser, ha dit, “un pelotazo per als amics, amiguetes i familiars del senyor Blasco” i es va dur a terme “amb molta opacitat, amb moltes mentides, sense cap mena de control per part de l’administració pública i amb un cost exagerat per als valencians en la gestió de les ITV”.

Per això, Compromís ha denunciat el funcionament de “les trames dels governs del PP” el preu del qual “encara paguen” els valencians, en aquest cas amb les ITV i continuaran pagant perquè malgrat que aquest mateix Consell ha intentat baixar les tarifes “els tribunals sempre han donat la raó als actuals propietaris” d’aqueixa concessió.

Ferri ha resumit el “gran negoci” de les ITV, que s’investiguen en el marc del cas Erial, en tres fases: privatització, “tarifazo” i revenda i beneficis. La privatització es remunta a 1998 i segons ha assenyalat la coalició, la Sindicatura de Comptes ja va advertir que no tenia evidència que l’administració haguera realitzat els projectes, estudis o informes pertinents que justificaren la decisió de canviar el règim d’explotació del servei d’ITV.

Aqueix servei es va adjudicar en quatre lots i Ferri s’ha referit al “ball d’accionistes” en el número 4, adjudicat a la UTE Atecsa, en la qual en 1999 el Grup Tempere 9000 es va fer amb el 99,96% del capital social.

Maria Consuelo Salom Ciscar va entrar a formar part en 1999 d’aqueix grup empresarial juntament amb altres accionistes com Juan Ramón Ferris Tortajada, vinculat amb Blasco, així com Gregorio Martínez Tolosa (del Sepiva), Luís Juárez Argente (de Ruralcaja). Es dóna la circumstància que Ferris i Tolosa també van aconseguir l’adjudicació d’un programa de places en residències geriàtriques llançat en 2001 pel llavors conseller de Benestar Social Rafael Blasco, segons Compromís.

SONOMETRIA EN LA INSPECCIÓ

Després, ha explicat, va arribar “el tarifazo”, amb la introducció de la prova de sonometría en la inspecció de vehicles, “única en l’Estat” i que va provocar que l’evolució de la tarifa d’un vehicle dièsel (sense IVA) s’incrementara un 133% entre 1998 i 2010. La Comunitat va tindre, ha recalcat Compromís, les tarifes més cares d’ITV fins a 2014.

En total, calculen entre aqueix i altres aspectes com l’aplicació de l’IPC o la introducció de la prova d’emissions, van provocar un increment de facturació total per a aquestes empreses adjudicatàries entre 1998-2009 de 317 milions sobre el que es preveu en el plec.

Finalment, ha indicat que en 2005 es produeix la revenda, amb Atecsa comprada pel fons Dinamia i Nmás1, que es va quantificar davant la CNMV en 14,25 milions, encara que segons el document contractual al qual ha tingut accés la formació el preu establit va ser de 47,9 milions, la qual cosa suposa un increment de valor del 487% respecte a 1998.

La coalició va portar en el seu moment aqueixa documentació a Fiscalia Anticorrupció, encara que no en forma de denúncia sinó com a aportació documental i no han rebut comunicació del ministeri públic.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × tres =

Valencia activa
bombers
CCCC
bombers
Valencia activa