Compromís i agricultors defensen la clàusula de salvaguarda per als cítrics i un 'lobby' valencià a Brussel·les

AVA i La Unió demanen accions a Govern i Consell a nivell nacional i Europeu davant la "crisi" de la taronja

Guardar

compromis_citricos_valencinaos
compromis_citricos_valencinaos

Representants de Compromís i de les organitzacions agràries AVA i La Unió de Llauradors s'han reunit aquest dijous en la seu de la coalició per a abordar la situació del sector citrícola valencià i han coincidit a reclamar al Govern central que demane l'activació de la clàusula de salvaguarda com a mesura de protecció davant la importació de taronges sud-africanes, així com que l'oficina de la Generalitat a Brussel·les tinga "una estructura seriosa de lobby agrícola" i pressione en defensa dels interessos valencians.

El diputat en el Congrés Joan Baldoví ha explicat davant els mitjans, després de celebrar que la iniciativa s'haja "estés a altres partits", que l'objectiu és crear "un front comú valencià de defensa dels interessos de la citricultura valenciana". Segons ha dit, cal mirar al present per a veure què es pot fer aquesta campanya per a "pal·liar tot el mal" produït, però també al futur "perquè l'any que ve la situació no siga aquesta".

En el curt termini, ha indicat, "més enllà de bones intencions" volen mesures concretes, que impliquen posar en marxa la clàusula de salvaguarda davant l'impacte a l'agricultura valenciana de l'"entrada massiva de fruita de Sud-àfrica", la reducció de mòduls de l'IRPF per als agricultors, ja que "si se'ls ha quedat la taronja penjant en l'arbre els afectarà en la declaració", i ampliar-lo fins i tot a l'IBI agrari "sempre que es compensara també als ajuntaments". També ha reclamat al Govern central "ajudes directes al productor afectat".

Preguntat sobre aqueixa clàusula de salvaguarda, Baldoví ha recordat que hi ha altres països com França que l'estan reclamant i en el seu moment es va aplicar en altres casos, per la qual cosa "és evident que sí que es pot posar, una altra cosa és que el Govern no la vulga demanar".

"Si vaig a Madrid i trobe taronges de Sud-àfrica en plena campanya citrícola valenciana, és evident que quan hi ha competència els preus baixen, si no n'hi ha, poden aguantar millor. El Govern ha de pensar que el que ha de protegir són els interessos dels productors europeus, en aquest cas valencians. Aqueix és un tema absolutament irrenunciable de cara al present, però també a les pròximes campanyes", ha agregat el diputat nacional.

Per part seua, l'eurodiputat Jordi Sebastià ha assegurat que mantindran la pressió a Brussel·les, ha recordat que ja en 2016 van votar contra l'acord amb Sud-àfrica i van advertir que tindria "conseqüències catastròfiques sobre el sector". "I encara està començant perquè a poc a poc Sud-àfrica tindrà més llibertat per a ficar el seu producte a la UE fins que en 2026 no pagarà cap mena d'aranzel", ha alertat.

Al seu judici, cal anar "al focus del problema": "La política comercial de la UE està perjudicant seriosament els nostres productors i si mantenim aqueix estil de fer aqueixos acords comercials difícilment els nostres productors podran tindre alguna oportunitat perquè no competim amb les mateixes regles, aqueixa és la clau".

Sebastià ha criticat que mentre al productor europeu "se li demanen una sèrie de condicions sociolaborals, sanitàries i ambientals, que està complint i de forma extraordinàriament bona, als productors de tercers països no se'ls demanen" i la seua producció, per tant, "sempre serà més barata".

"NO ÉS UNA QÜESTIÓ AGRÍCOLA"

Per això, creu que és el Govern espanyol el que ha d'exigir "que tot el paquet agroalimentari quede fora d'aqueixos acords comercials, com s'ha fet amb el de Xile", i troba a faltar, ha reconegut, aqueixa "pressió de l'Estat espanyol defensant els interessos dels nostres productors".

"No és una qüestió agrícola, els valencians sabem fer molt bé el producte. En el cas de fruita i verdura Europa és deficitària i hi ha una demanda que hem estat cobrint tranquil·lament des de fa molts anys perquè els valencians saben fer molt bé el producte, però si el que entra de fora no respecta els nostres estàndards és pràcticament impossible competir", ha indicat.

Ara "és Sud-àfrica", ha advertit l'eurodiputat, però "està pendent un acord amb el Brasil i d'ací a poc podrà entrar taronja d'Egipte". "La situació no se solucionarà intentant anar a una producció que no competisca en el temps, la qual cosa no faça un país el farà un altre", ha remarcat.

A més, ha assenyalat que la Generalitat té una oficina a Brussel·les i ha demanat que tinga "una estructura seriosa de lobby agrícola", que reclame els tractaments fitosanitaris exigibles a Sud-àfrica i faça aqueixa "pressió" en defensa dels interessos de l'agricultura valenciana.

LA UNIÓ DEMANA PRESSIÓ I INTERLOCUCIÓ

Per part seua, el secretari general de la Unió, Carles Peris, ha valorat que aquest tema haja entrat "en l'agenda política", ha assegurat que aquest és "un moment molt delicat" que requereix una aposta per la defensa dels interessos dels agricultors valencians de cara a Brussel·les perquè és allí on "es juga gran part de la citricultura valenciana el seu futur".

Ha valorat aqueixa proposta de lobby valencià per a desenvolupar mecanismes de pressió i interlocució a Europa "de cara a aqueixos tractats internacionals que tant penalitzen al sector", encara que ha advertit que "tampoc està tot a Brussel·les", reclamant al Govern espanyol una millora de la llei de la cadena agroalimentària, que és "totalment insuficient perquè quan detecta abusos no és capaç de corregir-los".

AVA: ENGUANY "NO S'HA FET RES"

El president de l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA), Cristóbal Aguado, ha mostrat la seua satisfacció després de la ronda de reunions amb els partits polítics valencians per a tractar aquesta "crisi tan dura" i ha reclamat aprofundir en les causes i les conseqüències d'aquesta situació, estudiant els tractats signats.

En aquest sentit, ha recordat que l'acord amb Sud-àfrica es va signar en 1999, es va posar en marxa en 2004 i va ser aprovat pel grup popular europeu, el grup socialista europeu i els liberals. En 2016, ha continuat, es va ampliar la situació de desgravament amb facilitats per a l'entrada de taronja, estant les mandarines liberalitzades des de 1999.

Per a Aguado, això demostra que els acords "contemplen sempre possibles revisions si hi ha influències en el mercat, danys econòmics importants o distorsions per als agricultors" i ací és on cal treballar.

Ha indicat que les condicions en les quals entren a Europa les taronges de Sud-àfrica són "totalment diferents" perquè "no hi ha reciprocitat en qüestions fitosanitàries, temes laborals i socials", la qual cosa genera un "dúmping social i econòmic" que fa no es puga competir en el mateix mercat.

"És alguna cosa a resoldre, que la Unió Europea ha d'atendre i tots els partits polítics han de valorar per a actuar en conseqüència". Ha reclamat el mateix esforç que fa dos anys van fer la Generalitat i el Govern central davant una campanya "tan dolenta" com aquesta es faça ara. "No té res a veure amb el que han fet enguany, que és res, i per això estem com estem", ha resolt Aguado.

Arxivat a:

Destacats