25n
Orgull
Orgull

Compromís critica que el Govern "no vulga abordar" el finançament valencià com "una cosa específica" i la "diluïsca"

Compromís critica que el Govern "no vulga abordar" el finançament valencià com "una cosa específica" i la "diluïsca"
02/09/2019 -

El portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, ha criticat que des del Govern central en funcions “no volen abordar al problema valencià com una cosa específica, i de nou ho diluïxen en una reforma del sistema de finançament, a la qual no posen data perquè òbviament o es fa amb el màxim consens o és inviable”,

El senador ha explicat que va presentar recentment una pregunta escrita al Govern sobre “quines mesures preveu per a garantir un model de finançament just” per a la Comunitat Valenciana, ha indicat la coalició valenciana en un comunicat.

Mulet ha assenyalat que l’Executiu li ha respost assegurant que el finançament autonòmic és “una de les seues prioritats” i que “es tracta d’una reforma necessària, nuclear i que ha de fer-se amb el major consens possible i una actitud de generositat i de diàleg”. “Dotar d’un major i millor finançament a les autonomies és apostar per uns servicis públics de qualitat per a tots amb independència del territori en el qual residisquen”, ha manifestat el Govern segons Mulet.

Per al portaveu de Compromís, “l’Executiu en funcions no vol abordar el problema valencià com una cosa específica, i de nou ho dilueix en una reforma del sistema de finançament”, a la qual “no posen data perquè òbviament o es fa amb el màxim consens, o és inviable, i la inestabilitat política actual augura que açò no podrà abordar-se ni en el curt ni en el mitjà termini”.

En aquest sentit, Mulet ha advertit que “l’asfíxia financera valenciana no pot esperar més un consens entre comunitats”. Ha subratllat que “no és un problema del model actual, sinó del maltractament sistemàtic que s’ha practicat”.

“CREU I RATLLA”

Per això, ha instat al Govern a “posar dates”. “Cal assumir quitacions d’un deute il·legítim i comprometre’s a atendre el deute històric existent; si hi ha creu i ratlla, ha d’esborrar-se el deu i pagar-se l’haver-hi, i a partir d’ací començar de zero si fa falta”, ha defensat.

Mulet ha recalcat que “la paràlisi política està ocasionant la no inversió projectada per a 2019, que encara que fóra injusta, ni aqueixa es veurà”. “No es produiran els lliuraments a compte, la transferència de fons previstos, transferir l’IVA pendent”, ha destacat, abans de posar el focus dels “seriosos problemes de liquiditat que amenacen de provocar serioses retallades en els pressupostos autonòmics valencians”.

A més, ha posat l’accent que el Consell “ja ha de fer malabarismes davant un sistema de finançament injust i que es xifren ara en 438 milions el pla d’ajust necessari davant la falta de govern”.

PETICIONS DE COMPROMÍS A SÁNCHEZ

El senador de Compromís ha destacat que la coalició, en els seus recents contactes per a abordar la investidura d’un nou govern, ha plantejat una “millora real en inversions o en el pagament de la dependència en el territori valencià, el reconeixement del problema financer valencià i presentar un calendari amb màxim de huit mesos perquè el nou Govern present una proposta en ferma de la reforma del sistema de finançament”.

“El problema valencià ha d’abordar-se amb urgència i amb especificitat, l’actual model ha sigut bo per a moltes autonomies i pèssim per a nosaltres. Esperar un nou model no ens garanteix en principi assumir la quitació del deute o assumir el concepte de deute històric”, ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 4 =