25n
25N
25N

Compromís critica una cessió de Presidència de la Diputació a Lo Rat Penat

El grup creu que el decret que cedeix el Teatre Principal “va en contra del criteri de la diputada delegada i dels tècnics”

Compromís critica una cessió de Presidència de la Diputació a Lo Rat Penat
29/11/2019 -

Els fets es deriven d’una petició d’ús del Teatre Principal feta per Lo Rat Penat en setembre de 2019. El Teatre Principal disposa d’un reglament d’ús dels espais del Teatre Principal, aprovat per unanimitat i publicat en el BOP 28.8.2017 per l’anterior equip de govern, del qual formava part l’actual president Toni Gaspar.

Davant d’una petició d’ús del Teatre Principal per als jocs florals de 2019, s’han succeït un seguit d’informes tècnics que desaconsellaven la seua realització, en funció del reglament i també de l’opinió contrària de la diputada de Teatres, Glòria Tello. Finalment l’assumpte ha estat resolt amb la signatura d’un decret de Presidència, que omet els informes dels tècnics de la corporació, i pren la decisió en funció d’una excepcionalitat forçada en els “usos i costums” de la qual va informar la Secretaria de la corporació, segons apunta Compromís.

La diputada Glòria Tello ha manifestat què, des del seu càrrec, “com a diputada de Teatres” no ha fet més que ajustar-se “a allò que diu el reglament d’ús del Principal anteriorment aprovat, així com als informes” rebuts de l’oficina tècnica, amb vista a actuar de “manera equànime i no discriminatòria amb qualsevol entitat”: “No comprenc ni compartisc aquesta decisió”.

En funció d’aquest reglament l’oficina tècnica del Teatre va emetre un informe desaconsellant la cessió de l’espai. L’informe fou posat en quarantena i estudi per la Secretaria de la Diputació, qui al mes de març de 2019 emet un contra informe amb abundància de literatura sobre el sentit i tradició dels jocs florals. Tot apuntava a la preparació d’una justificació més enllà de l’estrictament jurídic i amb interpretacions molt discutibles. Cinc mesos després era aprovat per Presidència, a qui ja es va manifestar la posició del grup Compromís de ser fidels als reglaments interns de la casa.

El reglament del Principal, de 28.8.17, diu entre altres coses que, “No se cediran les instal·lacions del Teatre Principal per a la celebració de sorteigs, cerimònies de lliurament de premis o de graduació, rifes, ni en general, actes de caràcter no cultural, ni relacionats amb les arts escèniques o de categoria amateur”. En definitiva, el reglament aprovat ordena una cessió d’espais molt arbitrària que posava molts entrebancs a la programació professional del Teatre.

El reglament també afig, “Podrà autoritzar-se la cessió de les instal·lacions per a la celebració d’actes (…) quan siguen d’especial rellevància per a les arts escèniques, la música o el cinema. Tal circumstància haurà de motivar-se expressament en la resolució que aprove la cessió d’ús”.

Per a poder salvar el gran condicionant del calendari d’activitats del Principal, el portaveu del grup Compromís, Xavier Rius ha manifestat «la poca transparència amb la qual s’ha actuat». El portaveu també ha manifestat la seua sorpresa en assabentar-se que la informació sobre la disponibilitat de dies lliures per a la realització l’acte fou sol·licitada des del Gabinet de Presidència, amb opacitat i sense aportar informació precisa sobre la naturalesa de l’acte que volien fer.

La cessió d’espais s’ha de fer conforme a reglament, i des de l’aprovació de l’ús del Principal han estat denegades les peticions del Conservatorio Oficial de Danza, Casa del Artista, Institut de Dances la Senyera, Escuela de danza Esther Mortes i Junta Central Fallera en l’any 2017; mentre que al 2018 van ser denegades les sol·licituds del Conservatorio de danza, Associació Àmbit, Juntos por la vida, Centre de dia Cabanyal, Escuela de Artesanos, Proeso, Lo Rat Penat i Acció Cultural del País Valencià.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 + 1 =

CCCC
activem alfafar