25n
25N
25N

Compromís proposa canviar el nom de la comarca dels Serrans per La Serrania

Compromís proposa canviar el nom de la comarca dels Serrans per La Serrania
22/02/2020 -

La diputada i portaveu de Compromís en la Comissió de Coordinació, Organització i Règim de les Institucions de la Generalitat, Nathalie Torres, ha registrat una proposta perquè Les Corts insten al Consell a adoptar en les seues comunicacions i publicacions el topònim històric de la Serrania en lloc de la denominació actual dels Serrans.

Segons ha indicat la diputada en un comunicat, la denominació dels Serrans “va ser encunyada, segons els experts, per Sanchis Guarner en 1966, fruit de la confusió amb el gentilici emprat per a definir a les persones que habiten a la comarca”. “És l’única comarca en tot l’Estat que rep el seu topònim del seu gentilici. Ja l’any 1934 Emili Beüt proposava, en la seua proposta de comarcalització, el nom de la Serrania de Chelva, i fins i tot en el Sermó XCVIII, de 15 de setembre de 1414, de Sant Vicent Ferrer hi ha una referència a la Serrania”, ha agregat.

“Aquestes proves documentals, i la tradició oral de la comarca, demostren per què, malgrat que el nom dels Serrans es “va oficialitzar” en els 80, s’ha estat emprant habitualment per veïns i veïnes el topònim tradicional de la Serrania, com així ho trobem en la denominació d’entitats socials de la comarca, com el Centre d’Estudis de la Serrania, Mancomunitat de la Serrania, Banda de la Serrania, o Associació de la Serrania d’Activitats Teatrals, entre altres”, ha assenyalat.

Així mateix, ha indicat que “de forma més recent, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) va acordar, vist l’informe emés per la Secció d’Onomàstica sobre el topònim en castellà i en valencià, la modificació de la denominació actual per la forma La Serrania/la Serrania”. “Cal recordar que aquest informe es va elaborar a instàncies de la mateixa Mancomunitat La Serrania que, en la sessió celebrada el 27 de febrer de 2018, sol·licitava un estudi a l’AVL per a la modificació del topònim comarcal”, ha apuntat.

“Per tot això i atés que entitats, experts, historiadors i la mateixa Mancomunitat estan reivindicant la recuperació de la toponímia històrica de la Serrania per a referir-se oficialment a la seua comarca, des de Compromís presentem aquesta proposta que també fixa el seu objectiu en què Les Corts empren, a partir d’ara, el topònim històric de la Serrania en totes les seues publicacions i comunicacions per a referir-se a l’actual comarca dels Serrans”, ha conclòs la diputada Nathalie Torres.

La diputada ha indicat que “la comarca coneguda actualment com Els Serrans és una comarca extensa que aconsegueix des del Camp de Túria fins als límits de la província de València amb Conca i Terol, que compta amb una gran importància històrica i cultural”. “Unes terres amb una població diversa i una idiosincràsia especial, resultat dels diferents pobles i cultures que al llarg de la història han poblat la Serrania del Túria i que ens han llegat un patrimoni natural, històric i immaterial del qual gaudim tot el poble valencià”, ha manifestat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 2 =

Informacion coronavirus
diputacion covid19
Informacion coronavirus
mancomunidad horta sud
diputacion covid19