Com s'investiga un incendi forestal? Els agents forestals del GOIIF investiguen més de 10.600 focs des de la seua creació

Els 25 anys en actiu del GOIIF ajuden al fet que els incendis a la Comunitat Valenciana descendisquen en els últims anys

Guardar

controlado_incendio_rosell
controlado_incendio_rosell

En València Extra hem parlat amb Asensi Regal, coordinador del GOIIF, i ens ha explicat com funciona el procés des que s'arriba a un foc actiu fins que s'estableix quines han sigut les causes. "En primer lloc, parem que la tasca es divideix en quatre fases. La Fase 1 es caracteritza per la recollida de dades: on és la localització, recollida de dades, quina serà la temperatura del lloc segons les estacions meteorològiques més properes. Una vegada tens tota la informació necessària, ja podem desplaçar-nos al lloc en qüestió", diu el coordinador. A la Fase 2, fan una inspecció ocular. "Depenent de la importància de l'incendi farem una o moltes. L'objectiu d'esta fase és fer una acotació perimetral on busquem el lloc d'inici. Per a dur-lo a terme, fem la metodologia d'evidències físiques, és a dir, utilitzem indicadors vermells per a vore la trajectòria del foc en primera instància i en segona línia utilitzem els indicadors grocs per a vore el retrocés de les flames", apunta Regal. Una vegada determinat el perímetre amb les coordenades del VTM del GPS es comproven amb l'estudi cartogràfic per a comparar amb les referències cadastrals, i reforcen esta tasca amb fotos i croquis. Després passen a la Fase 3. En aquesta validen els resultats amb altres cossos, com el cos de bombers, de policies... I es contraresta la informació. En este pas són molt importants les fotografies dels helicòpters perquè fan més fàcil la recerca de l'inici del foc. Quan es valida la informació, es fa una anàlisi del quadre d'indicadors i es fa una hipòtesi què pot haver-hi originat. Per últim, la Fase 4 és l'esbrinament dels causants. "En esta fase s'empren tècniques únicament policials. Hi ha casos que la Fiscalia ens coordina al GOIFF, al cos de bombers, Seprona... Per a fer la tasca de forma eficient", explica Asensi Regal.

La Comunitat Valenciana és un dels territoris d'Espanya que per la seua geografia i, sobretot, per la seua climatologia, són més vulnerables a l'hora de patir incendis forestals. Amb l'arribada de l'estiu, el risc de patir un gran incendi augmenta i desgraciadament, amb una certa freqüència, es lamenta un accident mediambiental de grans característiques. Un dels més devastadors va ser en 2012, on més de 45.000 hectàrees van acabar totalment arrasades quan es va perdre el control de dos focus de l'incendi: a Cortes de Pallás i a Andilla. Quan ocorre una catàstrofe d'aquestes característiques, existeix una labor en el cos forestal poc reconeguda però imprescindible a l'hora de preservar i protegir el mediombient. Tots reconeixen la importància de sufocar un foc, però, i el pes d'aquells que investiguen les causes de l'incendi? Aquesta missió és de vital importància, ja que a més de repartir culpabilitats, serveix per a saber com sufocar l'incendi correctament i en menys temps. El Grup Operatiu d'Investigació d'Incendis Forestals (GOIIF) ha complit 25 anys aquest 2020, i amb això, el grup d'agents mediambientals valencians ja ha seguit la pista a més de 10.600 focs. Com funciona aquesta unitat forestal i com investiga els incendis?

GOIFF, un grup operatiu crucial per a l'eliminació de focs

El GOIIF és la unitat especialitzada més antiga d'Europa dedicada específicament a la investigació de les causes i motivacions d'incendis forestals. Encara que ja es van realitzar investigacions prèvies en relació amb les causes dels incendis, es va constituir formalment en 1995. En l'actualitat, la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, disposa del GOIIF per a cada investigació concreta entorn de la investigació de tots els incendis que es produeixen dins del territori de la Comunitat Valenciana.

El GOIFF ho configuren 13 agents mediambientals i la seua funció és investigar tots i cadascun dels incendis forestals que es produeixen en la Comunitat Valenciana durant les primeres 72 hores des que s'inicia el foc. La importància de la seua investigació és tal que la llei els cataloga com a policia judicial genèrica i els seus informes són la clau de les investigacions que inicia la Fiscalia.

De què serveix investigar les causes d'un incendi?

La millor acció per a evitar un incendi és la prevenció, però, si no se saben les causes exactes, difícilment es podran prendre mesures preventives. La investigació de les causes d'un incendi és una eina fonamental que permet conéixer amb exactitud les motivacions dels focs. A més, és una peça clau per a poder identificar al presumpte autor de l'incendi amb la finalitat d'exigir-li les responsabilitats que es determinen, ja siguen administratives o penals. Per exemple, no és el mateix preveure com avançarà un foc si la causa de la seua aparició és intencionada, que si és natural, i per tant, el tipus de resposta que haurà de realitzar el cos de bombers.

Des del grup operatiu afirmen que: "és molt important determinar les causes de l'incendi, ja que després fem les normatives segons els resultats que obtenim de la nostra investigació. Per exemple, després d'investigar molts anys casos de cremes de restolls, ens hem pogut adonar que és molt més recomanable fer la crema en començar el dia que en acabar-lo. I així amb moltes coses que són vitals per a la prevenció forestal". "Gràcies a aquestes investigacions també podem identificar quines són les zones d'alt risc, com La Vall d'Albaida o el llit del riu Xúquer i intensificar la vigilància en elles", afirmen des de l'organització.

Aquest és el motiu pel qual és necessari realitzar un seguiment exhaustiu dels incendis forestals que es produeixen en la Comunitat Valenciana, la informació recollida de la qual, queda registrada en un arxiu de dades històric. Amb aquests arxius es poden detectar i definir les diferents situacions de risc, així com establir el punt de partida per a elaborar la planificació i els programes de prevenció d'incendis que ajuden a reduir el risc d'un incendi forestal.

Agents mediambientals i bombers fan que descendisca el nombre d'incendis en la Comunitat

Els encarregats de realitzar aquestes investigacions són agents mediambientals, abans coneguts com a forestals o guàrdies, que no bombers. "Els agents mediambientals són investigadors de tipus policial que necessiten moltíssims anys d'experiència a la seua esquena. Depenent de la mena d'informe, es determinarà el tipus de delicte infligit. En el cas de ser un delicte, s'envien aquests informes a Fiscalia i aquesta és qui els utilitza com a proves per als càrrecs", asseguren des de GOIIF.

Els bombers, per part seua, es dediquen a l'extinció exclusiva del foc. En cas de ser necessari, els agents mediambientals també ajuden a sufocar el foc, però la seua funció principal és la investigació. La labor d'aquests dos grups de professionals ha fet que en els últims anys, els incendis hagen disminuït en tota la Comunitat Valenciana, sent en 2019, l'any amb menys incendis des de fa 33 estius. Aquesta xifra encoratjadora contrasta amb la realitat que només 268 municipis valencians del total de 542 compten amb un pla municipal de prevenció d'incendis aprovat.

Resultats de 25 anys d'investigació del GOIIF

La majoria dels incendis es deuen a negligències o accidents vinculats a l'activitat humana. La causa número u són les cremes agrícoles, encara que també s'han produït un centenar d'incendis per fumadors, 70 per fogueres i barbacoes, 60 per línies elèctriques, 42 per focs artificials i fins i tot cinc a causa de maniobres militars, segons l'Anàlisi de causes d'incendis forestals en la Comunitat Valenciana per al període 2009-2018 elaborat per la conselleria amb l'ajuda del GOIIF.

Arxivat a:

Destacats