25n
Orgull
Orgull

La pregunta del moment: Com saber si estic en la Mesa electoral?

Els ajuntaments realitzen el sorteig dels membres de les taules electorals per a les Eleccions Generals i Autonòmiques de 2019

archivo

La pregunta del moment: Com saber si estic en la Mesa electoral?
27/03/2019 -

En un mes, els col·legis s’ompliran de paperetes i de cues per a triar als representants. Després de l’avanç electoral per part del President del Govern, Pedro Sánchez, i del President de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, el 28 d’abril tindran lloc les Eleccions Autonòmiques i les Eleccions Generals de l’Estat, on la ciutadania no solament tindrà el paper de votar, sinó de formar la Mesa Electoral. Com saber si estic en una mesa electoral és, possiblement, una de les majors qüestions en moments com aquest.

Segons la Junta Electoral Central, la Mesa està formada per un President i dues vocals, càrrecs obligatoris, excepte causes majors, nomenats per l’Ajuntament a partir del sorteig. En concret, els sortejos es realitzaran entre el vint-i-cinqué i vint-i-nové dia des de la convocatòria d’eleccions, per tant, entre el 29 de març i el 2 d’abril, i en un termini de tres dies rebran la notificació de designació.

Respecte a qui poden conformar aquest grup, la Llei orgànica del Règim Electoral General indica que els consistoris faran el sorteig comptant amb els veïns i veïnes censades que tinguen menys de 70 anys (encara que a partir dels 65 poden presentar la renúncia en una setmana com a màxim) i sàpien llegir i escriure. El mateix ocorre amb els càrrecs suplents.

A més, el President o Presidenta de la mesa electoral ha de tindre el títol de Batxiller o Formació Professional de segon grau i els ciutadans que complisquen la majoria d’edat en el termini de formació de les llistes d’electors i les eleccions quedaran exclosos.

D’altra banda, en els set dies posteriors a la recepció d’aquesta notificació, es podrà justificar a la Junta Central una causa documentada que explique una possible absència en aqueix dia en concret, segons diverses condicions. A més, aqueix dia també rebran les instruccions per a conéixer quines són les funcions que exerciran, que principalment són les de presidir la votació, controlar el desenvolupament i fer el recompte de vots.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − nou =