25n
25N
25N

Com actuar si un alumne dona positiu en classe?

Aquestes són les mesures que es duran a terme en cas que un company de positiu en Covid-19 en la tornada a l’escola de la nova normalitat

Com actuar si un alumne dona positiu en classe?
31/08/2020 -

La socialització en edats primerenques és vital per al desenvolupament dels xiquets. Múltiples psicòlegs i pediatres van alertar de quines podrien ser les conseqüències que els xiquets estigueren confinats molt de temps per al seu desenvolupament emocional, per això, a més de l’escolarització, és important que els xiquets es relacionen en el col·legi. Aquesta és una de les bases per les quals s’apostarà per la presencialitat el pròxim curs 2020-2021, reforçant aquest aspecte en les edats més xicotetes. A la Comunitat Valenciana, l’única que compta amb un acord entre sindicats, professors i autoritats, es crearan els grups bambolla perquè puguen interactuar entre ells i siga més fàcil el rastreig en cas de donar positiu en cap Coronavirus dels alumnes. Llavors, què passarà quan un company de positiu?, es tancarà tot el col·legi? Si un xiquet té febre i tos, com saber si és Covid-19? Aquestes preguntes aguaiten als pares per l’alta possibilitat que aquestes situacions ocorren al setembre.

El que ja és oficial és l’obligació de l’ús de màscares en tot el recinte escolar a partir dels sis anys, la separació de les taules respectant la distància de seguretat, el gel hidroalcohòlic… Però ara falta saber com s’actuarà si un infectat entra en les files. Segons les últimes declaracions que va plantejar Salvador Illa, Ministre de Sanitat, al costat de Carolina Darias, Ministra de Política Territorial i Funció Pública, en la Conferència Sectorial del passat dijous, la solució més viable és l’aïllament dels positius i procedir al descart dels contactes mitjançant proves PCR.

Segons la Guia d’actuació davant l’aparició de casos de Covid-19 en centres educatius presentada per Sanitat, els alumnes o alumnes que desenvolupen símptomes en classe se’ls imposarà un aïllament en el seu domicili on hauran d’esperar que li realitzen una prova PCR. En cas de donar positiu, la quarantena domiciliària es mantindrà fins que passen tres dies després que li repetisquen una prova PCR i done negatiu, complint-se sempre els 10 dies mínim des de l’inici dels símptomes, tal com especifica l’Estratègia de detecció precoç, vigilància i control del Ministeri de Sanitat.

Què passa si una persona desenvolupa símptomes en classe? Es traslladarà a l’alumne amb una màscara quirúrgica a una zona habilitada, l’habitació Covid l’han batejada per alguns, per a iniciar el procediment acordat amb les autoritats sanitàries. L’encarregat de dur a terme aquesta notificació seran el responsable Covid-19 del centre educatiu, una figura que tots els col·legis i instituts adjudicaran per a controlar la situació de manera ràpida i que dissenye mesures de prevenció.

Quarantena de 14 dies per al grup bambolla, no tot el col·legi

Es definiran quins han sigut els contactes pròxims amb el positiu dins del centre per a imposar-los una quarantena de 14 dies a comptar des de l’últim contacte amb el cas. Per contacte pròxim s’engloba a totes les persones que pertanguen a un grup bambolla (no més de 20 alumnes en una classe) de l’estudiant positiu. En el cas de ser un grup més ampli, s’analitzaran els contactes mitjançant els criteris de l’Estratègia de detecció precoç, vigilància i control per a establir-los només a ells l’aïllament, és a dir, mitjançant PCR o l’aïllament de les persones que hagen estat a menys de dos metres de l’alumne en qüestió.

Com actuarà el personal del centre davant un possible cas

En cas que el positiu siga un treballador del centre, haurà de seguir el protocol de Prevenció de Riscos Laborals del centre, amb el seu centre de salut o el telèfon facilitat per les autoritats de la Comunitat Valenciana. Si resulta confirmat per PCR, es procedirà a la cerca dels contactes pròxims tal com ocorre amb els alumnes.

Pel que respecta al contacte del personal amb estudiants confirmats positius, s’haurà de valorar l’exposició a la qual s’ha sotmés a totes dues parts i s’aplicaran les mesures segons el cas: si s’han mantingut les mesures de prevenció, la utilització d’elements de protecció, etc.

Tancament dels col·legis, l’última opció

La guia estableix que només en cas que el contagi siga descontrolat, es tancarà el col·legi. Es pot procedir a l’aïllament de classes senceres, cursos o fins i tot línies escolars, però el tancament es produiria en cas que es produïra transmissió comunitària descontrolada. Entre les mesures recomanades per a evitar arribar a aquest extrem, es procedirà a la presa de temperatura en el col·legi en dues vegades, primer a l’entrada i després en la classe. Es recomana fer-ho a casa abans d’eixir per a ser més eficaços i buscar una solució preventiva més primerenca. El menjador romandrà obert, encara que s’intentarà implantar la jornada contínua sempre que es puga en el centre i s’oferirà la possibilitat d’emportar-se el menjar a casa.

Així mateix, la Generalitat no s’ha plantejat fer PCR “ni cap mena de prova” a tots els professors davant l’inici del curs escolar, ja que les proves es faran “quan es necessiten, es determinen i es considere que són necessàries”, segons va assenyalar la consellera de Sanitat, Ana Barceló, el dijous passat en roda de premsa.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × un =

museo prehistoria