Al·legacions a Conselleria, Ministeri i Ports per a exigir una nova DIA

La Comissió Ciutat-Port exigeix a l'Estat una nova Declaració Ambiental pels "canvis substancials" en l'ampliació del Port de València

Guardar

Ampliación-norte-Puerto(1)
Ampliación-norte-Puerto(1)

"El prudent, sensat i aconsellable", assenyalen des de la Comissió Ciutat-Port, és "pausar" el procés d'adjudicació de l'ampliació nord del port de València a l'espera d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA). Hi ha unes raons "substancials", asseguren, per a reclamar-la i evitar, a més, un possible delicte ambiental i el "malbaratament" precipitat de milions d'euros públics. "El pla és ampliar, ampliar i ampliar. No hi ha diàleg, hi ha confrontació" amb l'Autoritat Portuària de València (APV), asseguren.

L'associació, nascuda del treball conjunt de diverses entitats amb sensibilitat ambiental i social -Per L'horta, Associació de Veins i Veines de Natzaret, Ecologistes en Acció, Litoral per al Poble...-, amb l'assistència d'Antonio Montiel -exsecretario general de Podem i membre de Per l'Horta", han presentat tres al·legacions "quasi idèntiques". Els tres organismes receptors són el Ministeri de Foment, Ports de l'Estat i la Conselleria de Medi Ambient. "Els poders públics han de defensar els interessos públics", ha asseverat Josep Gavaldá, de la mateixa associació que Montiel.

Segons ha detallat l'exsecretari general, l'APV "ha fet un nou salt mortal cap avant". Presenta, assegura, un "canvi de criteri" que des del Port assenyalen compatible amb l'antiga DIA: "És molt més".

Segons denúncia les diferents associacions, els nous plans del port per a crear la nova superfície per a contenidors, suposen canviar unes premisses que es van aprovar amb la DIA de 2007, amb uns "enormes" canvis que justifiquen la nova declaració. El nou pla d'ampliació contempla la demolició d'estructures existents vinculades a l'antiga Declaració, com és "dinamitar" el contradic nord i paviments d'àrees annexes. Es preveu augmentar el dragatge del fons marí en tres metres més que l'inicialment projectat.

Greu regressió

És el material de farciment de la nova terminal el principal argument per a la nova DIA. El nou pla de l'APV preveu 21.392.820 metres cúbics en "volums de dragatges i rases de fonamentació", la qual cosa "supera àmpliament" les previsions del projecte inicial. En aquestes últimes, l'augment seria d'1,5 milions a 4,5 milions, segons denuncien, per la qual cosa es tractaria d'un augment del 300%.

Recolzat en la Llei 21/2013 d'Avaluació Ambiental, Montiel assenyala que ahí es contemplen les raons per a "sol·licitar una nova" DIA, alguns criteris dels quals, assenyalen, estan molt clars. És el cas de "qualsevol cas de modificació d'un projecte" que supose "un increment significatiu en la utilització dels recursos naturals" o "afecció a Espais Protegits Xarxa Natura 2000". A aquesta xarxa natural pertany tota l'Albufera i la seua costa, en greu regressió pel bloqueig actual del port als sediments.

Especulacions

Segons la Comissió Ciutat-Port, aquests "canvis de criteri" de l'APV són "especulacions sense fonament", com el cas d'augmentar el dragatge del fons per a una mena de vaixells "que no existeix". Es tracta d'uns possibles però inexistents "megabuques" de 24.000 contenidors.

A més, assenyalen que aquest nou projecte d'ampliació modifica les "aigües interiors" del port, una cosa no prevista en el Pla Director d'Infraestructures del port ni en la Delimitació d'Espais i Usos Portuaris. "La vigent Delimitació impedeix atorgar la concessió de l'Ampliació Nord atés que els espais previstos" contemplats ara "no coincideixen".

Respecte a l'actuació dels polítics, Julio Moltó, portaveu de l'Associació de Veïns i Veïnes de Natzaret, ha assenyalat que "ara" sembla que presten més atenció a un problema "que ve de llarg", amb l'eliminació de la platja urbana del barri en 1986. Per a Gavaldá, el posicionament de l'Alcalde de València, Joan Ribó, de demanar una nova DIA, és "el mínim que ha de fer qualsevol representant públic", defensar "els interessos públics".

Destacats