25n
Orgull
Orgull

El PSPV proposa crear una Comissió de la Veritat per a estudiar els esdeveniments de la Guerra Civil i el franquisme

E.P.

El PSPV proposa crear una Comissió de la Veritat per a estudiar els esdeveniments de la Guerra Civil i el franquisme
12/08/2018 -

El Grup Socialista en Les Corts Valencianes ha presentat una Proposició No de Llei en la qual demana al Consell la creació d’una Comissió de la Veritat d’àmbit autonòmic sobre els esdeveniments esdevinguts durant la guerra civil i la dictadura franquista  fins a l’entrada en vigor de la Constitució de 1978. Segons ha explicat la diputada Mercedes Caballero, aquesta comissió seguiria les recomanacions de l’ONU sobre el “restabliment de la veritat històrica, jurídica i institucional”.

Per a Caballero, és “botornós” que en aquest país “haja transcorregut més d’una dècada des de l’aprovació de la Llei de la Memòria Històrica i l’Estat no haja assumit l’empara a les víctimes”. Així, mitjançant un comunicat, la parlamentària ha criticat que “només l’acció de les associacions creades per a recuperar la memòria històrica, cercar la veritat, reparar els esquinçaments del franquisme i retornar la dignitat a les víctimes han permés atendre les sol·licituds de familiars de represaliats i desapareguts”.

Així, ha recordat que en 2014 el grup d’experts sobre drets humans de l’ONU ja va demanar a les autoritats espanyoles atendre de manera urgent les demandes de les víctimes en termes de la veritat.

Segons ha incidit, els relators de les Nacions Unides ressalten “la importància dels processos de construcció i significació de la memòria històrica sobre violacions dels drets humans, i recorden que aquests processos han de succeir en un marc de transparència i participació de la societat civil centrant-se en les víctimes i aportant l’espai necessari per a exposar els seus relats”.

“Hui tant en l’Estat com a la Comunitat Valenciana, l’escenari ha canviat substancialment”, ha indicat la també secretària general del PSPV-PSOE en la província de València en assenyalar que la ministra de Justícia, Dolores Delgado, va anunciar el juliol passat la intenció del Govern d’Espanya de portar avant la reforma de la Llei 52 i crear la Comissió de la Veritat Estatal.

Així, la diputada socialista ha explicat que en el cas valencià és la Llei 14/2017 de ‘Memòria democràtica i per a la convivència’ la que permet en la seua Disposició Addicional Sisena la creació d’una Comissió de la Veritat en l’àmbit autonòmic.

La proposta del Grup Socialista reclama, al seu torn, que el Consell trasllade al Govern d’Espanya les conclusions a les quals arribe eixa Comissió de la Veritat, fruit de l’anàlisi de la realitat valenciana, perquè s’afigen a la Comissió de la Veritat anunciada a escala estatal.

La parlamentària del PSPV en Les Corts ha incidit que aquesta Comissió de la Veritat ha de promoure un “pensament crític sobre esdeveniments passats” i que servisca per a “no oblidar la memòria de les víctimes”. “No cerquem reobrir ferides, simplement volem tancar-les del tot, però tancar-les bé, amb justícia i dignitat per a les víctimes”, ha sentenciat Caballero, al mateix temps que ha remarcat la necessitat que les famílies de les víctimes participen del procés.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − quatre =