Comissió de treball per a coordinar els actes commemoratius de la mort de sant Vicent Ferrer

Guardar

pleno
pleno

El Ple municipal ha aprovat hui impulsar la creació d'una comissió de treball multidisciplinari que coordinarà la programació de la commemoració, el pròxim any 2018, del sisé centenari de la mort de sant Vicent Ferrer, "dirigida a divulgar i valorar la polièdrica i fecunda figura d'aquesta personalitat històrica".

Aquesta comissió estarà integrada per l'Ajuntament de València, la Junta Central Vicentina, la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Així mateix, l'acord plenari preveu també invitar la Diputació de València i la Generalitat Valenciana a participar "de manera activa en la commemoració per mitjà de suport institucional i/o econòmic, i implicar-se en la participació de la programació que es dissenyarà a aquest efecte".

Sant Vicent, nascut l'any 1359, va morir el 5 d'abril de 1419, i és el patró dels catòlics de la ciutat de València i de la Comunitat Valenciana. Això no obstant, tal com ha destacat el regidor Fuset, la seua figura "va més enllà de l'estricta dimensió religiosa o espiritual, ja que afecta aspectes d'orde polític, diplomàtic i literari". Va ser una figura central en la societat del moment, com reflecteixen els seus esforços per a solucionar l'anomenat Cisma d'Occident, o el seu paper en el famós Compromís de Casp (1412), que va posar fi a les lluites entre els partidaris de Ferran d'Antequera i Jaume d'Urgell.

Actualment, es recorden els seus "miracles, que s'escenifiquen cada any, i que des de 2015 tenen la declaració de Bé d'Interés Cultural de la Generalitat Valenciana". El regidor de Cultura Festiva ha destacat la labor de les associacions vicentines, "que constitueixen autèntiques agrupacions culturals encarregades de preservar les tradicions de la festa i de renovar generacionalment les representacions populars dels miracles, una autèntica joia des del punt de vista del teatre popular i la preservació de l'idioma valencià".

El debat ha sorgit, inicialment, per la moció que ha plantejat el regidor del Grup Municipal Popular Félix Crespo, en la que proposava la commemoració institucional de les efemèrides. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha plantejat una proposta alternativa, que és la que finalment ha tirat endavant, per considerar que la moció del Grup Popular subratllava especialment l'àmbit d'influència religiosa del sant i no tant la seua dimensió històrica, política, diplomàtica i intel·lectual.

En la seua defensa de la proposta, el regidor popular, Félix Crespo, ha destacat la importància de dedicar una partida significativa dels pressupostos municipals anuals a aquesta commemoració. Per la seua banda, la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha assegurat que en aquesta acció "ha faltat previsió" de la Regidoria, i "s'ha realitzat molt poca difusió". La votació ha conclòs amb el suport de l'equip de govern i del Grup Municipal Ciutadans, mentre que el Grup Popular s'ha abstingut.

També ha sigut el regidor Pere Fuset l'interlocutor en la moció que ha plantejat la regidora del Grup Popular Beatriz Simón, en aquest cas en l'àmbit de l'administració electrònica i les noves tecnologies. Simón ha proposat que en el Pla estratègic TIC 2018-2021 s'establisca un calendari d'implantació progressiva de l'administració electrònica en totes les entitats del sector públic empresarial, organismes autònoms i fundacions municipals, que s'inicie en el primer trimestre de 2018 i que es destine una partida de 100.000 euros per a aquesta finalitat en els pressupostos municipals per a l'any que ve.

El regidor d'Administració Electrònica, Pere Fuset, ha rebutjat la moció per considerar que patia de defectes de forma i fons. Per la seua banda, el regidor de Ciutadans Manuel Camarasa ha manifestat el suport del seu grup "per a modernitzar l'administració i oferir un millor servici i tindre millor entorn laboral per al funcionariat i grups polítics, que, a més –tal com consta en la proposta- requereixen una formació". La moció no ha aconseguit, finalment, els vots suficients per a ser aprovada.

IMPULSAR UNA SOLUCIÓ AL PROBLEMA DE LES TOVALLOLETES

Finalment, durant la sessió, el Ple municipal ha acordat també dirigir-se tant al Ministeri com a la Conselleria d'Indústria perquè es done una solució efectiva al problema que es deriva de l'ús de les tovalloletes higièniques. L'acord insta les dues administracions perquè actuen en la regulació d'aquest tipus de productes, "perquè els fabricants facen un esforç informatiu especial en els envasos" i indiquen d'una manera molt visible que les tovalloletes han de ser tractades com un residu sòlid: "que s'han de depositar en el fem i no es poden tirar a l'inodor, igual que es fa amb un altre tipus de productes d'higiene personal com ara compreses, tampons o preservatius".

El regidor del Cicle Integral de l'Aigua, Vicent Sarrià, ha recordat que a València, "des de maig, estem actuant sobre el col·lector nord per a resoldre una obstrucció, generada en part per aquestes tovalloletes, que suposa un cost per a les arques municipals de 2.200.000 euros". Com és conegut, aquesta obstrucció fa quasi un quilòmetre de longitud "i, afortunadament, ha sigut detectada a temps, la qual cosa ha permés evitar un abocament d'aigües fecals a l'antic llit del Túria que hauria tingut un impacte ambiental molt negatiu", ha subratllat.

Sarrià ha destacat la importància de la conscienciació ciutadana en aquest tema, "i per això, des de l'Ajuntament, es promourà una nova campanya de sensibilització". Però, d'altra banda, "hem de fer una crida també a la responsabilitat dels mateixos fabricants perquè facen un esforç informatiu especial en els envasos".

Tant el Grup Popular com el Grup Ciutadans han abonat la moció, però han criticat a la Delegació del Cicle Integral de l'Aigua "per la seua inacció durant dos anys en aquest àmbit". Ambdós, a més, han plantejat diferents accions per a millorar la difusió entre la ciutadania del missatge sobre les complicacions que genera l'ús inadequat de les tovalloletes, que han sigut incorporades a la moció aprovada.

Destacats