La Comissió Constitucional del Congrés aprova la reforma de l'Estatut valencià amb l'única abstenció de Ciutadans

Guardar

baldovi_congreso
baldovi_congreso

La Comissió Constitucional del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dijous la proposta de reforma de l'Estatut valencià per a incorporar el que en el seu moment es va dir 'clàusula Camps', i ho ha fet amb el vot favorable de tots els grups parlamentaris, amb l'excepció de Ciutadans (Cs), que malgrat signar el text finalment s'ha abstingut en la votació.

La reforma estatutària, que s'aprovarà en el Ple de la Cambra baixa la setmana vinent i serà remesa posteriorment al Senat, inclou una disposició addicional que arreplega el compromís que les inversions de l'Estat a la Comunitat Valenciana siguen equivalents al pes demogràfic d'aquesta regió, per al que es crearà una comissió negociadora integrada per l'Estat i l'administració autonòmica.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat portava encallat en el Congrés des que van aprovar la seua modificació les Corts Valencianes en 2011, però al novembre els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podemos i Ciutadans van aconseguir un acord per a aprovar al desembre la reforma.

El text pactat per aquestes formacions modula la clàusula sobre inversions de l'Estat, impulsada en el seu moment per l'expresident de la Generalitat Valenciana Francisco Camps, alhora que evita que aquesta modificació haja de ser aprovada en referèndum pels valencians.

ES CREARÀ UNA COMISSIÓ BILATERAL PER A NEGOCIAR INVERSIONS

Les Corts van aprovar en 2011 una reforma de l'Estatut amb la qual es pretenia afegir la coneguda com a clàusula Camps, per la qual la inversió de l'Estat a la Comunitat fóra equivalent al seu pes poblacional. Amb aquesta finalitat, finalment, es constituirà "una comissió integrada per l'administració estatal i autonòmica" per a negociar les futures inversions en aquesta autonomia.

A més dels membres de la Comissió Constitucional, en el debat ha participat una delegació de les Corts que ja va treballar en la ponència de reforma de l'Estatut, que va emetre el seu dictamen aquest dimarts.

La sessió de la Comissió Constitucional ha estat marcada precisament per l'abstenció de Cs, que s'ha desmarcat de l'esmena transaccional en la qual va estampar la seua signatura fa un mes el secretari general del grup parlamentari de Cs, Miguel Gutiérrez.

El diputat 'taronja' Ignacio Prendes, l'encarregat de defensar la posició de Cs davant la Comissió, ha considerat la disposició addicional que s'incorporarà a l'Estatut d'"engany" als ciutadans i ha reclamat "escapar de les mentides i de crear falses expectatives".

CS CREU QUE LA REFORMA ÉS "INTRANSCENDENT" I "UN ENGANY"

Segons ell, la reforma de l'Estatut valencià és "jurídicament inaprovable, políticament intranscendent i econòmicament inviable". A més, ha recordat la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut català, en la qual es va arreplegar que no era "admissible" que un estatut d'autonomia predeterminara el contingut dels Pressupostos Generals de l'Estat.

Des del PP i des del PSOE, els diputats Gerardo Camps i Artemi Rallo han recordat a Cs que una sentència del Tribunal Suprem l'any 2017 va establir que els acords aconseguits en les comissions bilaterals entre l'Estat i una comunitat autònoma sí que poden "obligar" al Govern a incloure determinades partides en els Pressupostos, per la qual cosa han rebutjat que la reforma hui debatuda es tracte de "paper mullat".

Gerardo Camps, present en els sis debats sobre la reforma de l'Estatut que han tingut lloc des de 2011 en la Cambra baixa, ha demanat "rigor" a Prendes i li ha exigit "coherència" ja que, li ha recordat, la seua formació ha "cogovernat" una autonomia --Andalusia-- amb una clàusula estatutària "exactament igual" a la qual es va a incloure en la norma fonamental valenciana. "Han fet un exercici de funambulisme polític sense igual", ha apuntat.

"Cs ha desconegut el significat del qual és honrar la paraula donada, ha evidenciat que la signatura del seu portaveu en un document registrat en aquesta Càmera no té cap valor", ha afirmat Rallo, i ha ironitzat que el fet que el diputat 'taronja' participant aquest dijous en la Comissió siga asturià, per si estava motivada la seua presència per "aquest context de reconquesta cap a la recentralització".

IU RECORDA QUE L'ESMENA DE CS SÍ S'INCLOU EN EL TEXT

També han carregat contra la posició de Cs el diputat d'IU Ricardo Sixto, el portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, i el seu homòleg d'ERC, Joan Tardà. Sixto ha lamentat la "foto aïllada" que ha volgut traure's Cs malgrat que l'esmena que va presentar aquest grup perquè es reconeguera en la reforma explícitament "el respecte a l'article 138 de la Constitució" està reflectida en el text.

Per la seua banda, Baldoví ha lamentat la "'quasi' unanimitat" trencada per Cs, partit que "ha escapat" i "s'ha baixat incomprensiblement d'un acord en el qual estava fins fa tres dies".

Tardà, que també ha criticat la falta de suport de Cs a aquesta modificació estatutària, ha carregat també contra els "problemes de viabilitat" que té la Comunitat Valenciana davant el "vertader espoli" que segons ell pateix per part de l'Estat "des de fa dècades". Així mateix, ha trobat a faltar la creació d'una agència tributària pròpia en aquesta autonomia, alguna cosa que reclama la seua formació des del 2003.

Destacats