25n
25N
25N

Comencen les obres que transformaran la plaça de la Reina de València

Comencen les obres que transformaran la plaça de la Reina de València
26/04/2021 -

Aquesta setmana comencen les obres que transformaran la plaça de la Reina en zona per a vianants. Duraran 12 mesos i tenen un pressupost de 10,7 milions d’euros, dels quals 3,3 milions provenen de fons europeus. Els 12.000 m² de la renovada plaça comptaran amb 115 arbres davant els 53 actuals; s’instal·laran envelats que proporcionaran 1.317,5 m² d’ombra, 4,19 vegades més que la d’ara; hi haurà zona de jocs infantils, difusors d’aigua i contenidors soterrats. L’aparcament, de vora 9.000 m², es renovarà completament, amb noves rampes d’accés i punts de recàrrega elèctrica. Se senyalitzarà la traça de l’antiga muralla romana i es recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Seu. L’alcalde, Joan Ribó, acompanyat del regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el vicealcalde, Sergi Campillo, ha visitat aquest matí els treballs de reurbanització, que junt amb els ja iniciats a la plaça de l’Ajuntament i l’entorn de la plaça del Mercat formen part del “procés de reconquesta de l’espai públic per a les persones”. “La ciutat de places”, en paraules de l’alcalde.

L’alcalde ha indicat que el projecte de reforma de la plaça de la Reina, mamprés després d’un procés participatiu, té com a objectiu “transformar la plaça en un àmbit bàsicament per als vianants, en el qual es puga passejar amb tranquil·litat, sense barreres que obstaculitzen caminar, seure o fer actes ciutadans”. El primer edil ha destacat que aquest espai de Ciutat Vella forma part “d’un eix que constitueix un passeig urbà potent i d’enorme atractiu per les més grans i significatives places del centre històric: la Seu, la Reina, el Mercat i l’Ajuntament”. Joan Ribó ha subratllat que des de mitjans del segle XX, “eixes places han patit un estat de colonització pels automòbils que ara revertim, compartint l’espai públic entre totes les persones, i fent-lo més amable i menys contaminat”. Junt amb el projecte de remodelació de la plaça de la Reina, el regidor s’ha referit als ja iniciats a la plaça de l’Ajuntament i al voltant de la plaça del Mercat, dins del “procés de reconquesta de l’espai públic per a les persones”.

Amb la remodelació, la circulació de vehicles es limitarà a una connexió entre els carrers de la Pau i de Sant Vicent, amb accessos per a residents i transport públic. Els 12.000 m² de la renovada plaça comptaran amb 115 exemplars arboris davant els 53 actuals i eixe increment de l’arbrat produirà 2,7 voltes més ombra que la que hi ha en aquests moments. En total, la superfície de plantació d’espècies arbustives, 30 diferents, serà de 958 m². S’instal·laran pèrgoles amb cobertes removibles que proporcionaran 1.317,5 m² d’ombra, 4,19 voltes més que ara. Hi haurà zona de jocs infantils, seients i bancs adaptats, difusors d’aigua, contenidors soterrats, dues fonts per beure, aparcabicis, una estació de Valenbisi, quioscos, una parada de taxis al carrer de la Mar i punts de càrrega i descàrrega.

Es reservarà l’àrea central de la plaça per a activitats tradicionals, com ara l’Escuraeta o el mercat extraordinari de Nadal. Es reformarà completament el pàrquing, de dues plantes i vora 9.000 m², amb noves rampes d’accés, que es traslladaran a una posició lateral més discreta, punts de recàrrega elèctrica i un magatzem per guardar els materials emprats en la superfície. A més, la disposició d’arbres al costat de l’antic carrer de Saragossa recuperarà la perspectiva visual de la porta barroca de la Seu i en el paviment de la plaça quedarà dibuixada la traça de l’antiga muralla romana de la ciutat. D’altra banda, es crearan espais diversos a la plaça que facilitaran l’estada, l’esplai, la socialització, el descans i la realització de diverses activitats. El projecte aplica criteris sostenibles, de manera que s’utilitzen materials de pedreres pròximes, inclou vegetació autòctona o naturalitzada que requereix poc manteniment i escassa aigua, i il·luminació de baix consum energètic.

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, ha destacat que “el diàleg i el consens ha estat el fil conductor del codisseny del projecte”, ja que “ha comptat des del minut zero amb l’impuls d’una ampla fase participativa, el procés Participa Reina!, amb la contribució de totes les entitats socials i empresarials relacionades amb la vida del barri, les associacions veïnals, comerciants i hostalers, els fallers de la falla Tio Pep, les empreses de distribució i repartiment, la pràctica totalitat de la realitat de l’entorn han oferit la seua contribució”. Grezzi ha assegurat que durant les obres, que duraran 12 mesos i es faran en tres fases, “farem un seguiment continu i mantindrem el diàleg amb tots els agents per informar del desenvolupament”.

REORDENACIÓ DEL TRÀNSIT

A causa de les obres que han arrancat hui a la plaça de la Reina, s’ha hagut de reordenar el trànsit. El carrer de la Pau continuarà obert, però a partir de Marqués de Dosaigües serà només per als autobusos i vehicles autoritzats, i es tancarà de manera temporal el pàrquing de la plaça de la Reina. Estaran tallats mentre duren els treballs els carrers adjacents a la plaça, i el carrer de la Mar entre la plaça de la Reina i el carrer de les Avellanes, on es reubicarà un punt per a càrrega i descàrrega. Els altres dos punts que s’habilitaran per a les tasques de càrrega i descàrrega estaran al carrer de Corretgeria i al costat de la plaça de Santa Caterina, aquest últim en horari de 8 a 11 del matí. Quant a la parada de taxis, es reubicarà al carrer de la Pau, a l’altura de les Comèdies. Giuseppe Grezzi ha assegurat que l’accés del veïnat a les vivendes i l’accés als comerços està garantit i ha remarcat que s’han habilitat tres punts de càrrega i descàrrega.

“PROCÉS DE RECONQUESTA DE L’ESPAI PÚBLIC”

Durant la visita a les obres de la plaça de la Reina, l’alcalde, Joan Ribó, s’ha referit així mateix als dos projectes de reurbanització ja iniciats a la plaça de l’Ajuntament i al voltant de la plaça del Mercat, dins d’un “procés de reconquesta de l’espai públic per a les persones”. Pel que fa a la conversió provisional en espai per a vianants de la plaça de l’Ajuntament, “serveix per a experimentar la nova funcionalitat i detectar possibles problemes”. S’ha convocat un concurs d’arquitectura per a l’ordenació definitiva d’acord amb paràmetres de sostenibilitat urbana i recuperació de l’espai públic. En aquests moments hi ha una plataforma per a vianants de nord a sud de la plaça; l’accés dels autobusos està limitat per una via al costat est i una altra al sud, les dues amb eixida pel carrer de les Barques; els cotxes han deixat de circular pel costat de l’Ajuntament i pels encreuaments transversals, i el tràfic rodat continua entre els carrers del Periodista Azzati i de Roger de Lloria.

Joan Ribó també ha recordat que la plaça del Mercat va ser convertida en zona de vianants parcialment el 2015, quan es va suprimir “un trànsit intens de vehicles”. “Estava plena d’obstacles i amb cotxes aparcats, caminar era insegur i es respirava aire brut, cosa que afectava la conservació de monuments arquitectònics, un dels quals, la Llotja, és Patrimoni de la Humanitat”, ha puntualitzat el primer edil. “L’experiència dels sis anys transcorreguts ha calmat el trànsit a la zona i l’ha transformada en plaça per a les persones en permetre passejos tranquils i gaudir de la seua arquitectura”. Ara s’està duent a terme una reforma més profunda i conjunta de les places del Mercat i de la Ciutat de Bruges, que abasta els monuments de la Llotja, l’església de Sant Joan amb les Covetes, i el mateix Mercat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − tres =

museo prehistoria