25n
25N
25N

La nova València de "15 minuts" comença amb la transformació del barri de Natzaret

El Pla Especial de Natzaret s’ha dissenyat en col·laboració estreta amb els seus veïns

La nova València de "15 minuts" comença amb la transformació del barri de Natzaret
27/07/2020 -

Sandra Gómez, Vicealcaldessa i regidora l’àrea de Desenvolupament i Renovació Urbana i Habitatge, ha presentat aquest matí el Pla Especial de Natzaret pel qual es realitzarà una reforma urbanística que transformarà el barri de Natzaret. El pla, que té com a objectiu que València siga una ciutat en la qual el ciutadà trobe tots els serveis essencials en menys de 15 minuts a peu, ja va rebre un premi nacional d’urbanisme.

A principis del segle XX el barri de Natzaret era considerat com un dels nuclis urbans amb major poder adquisitiu. Amb el pas dels anys, amb l’impacte del creixement del poble i la seua única connexió amb la ciutat a través del port de drassanes, ha provocat que s’accentue la seua desconnexió i per tant, es convertisca en un barri amb especial vulnerabilitat social. Per això, dins de les reformes de reordenació urbanística, l’Ajuntament ha volgut donar prioritat al barri de Natzaret per a començar amb la transformació.

El projecte està dividit en quatre zones dins del mateix barri, a dividir entre Cocoteros, Moreres, Residencial Sud i la zona del Centre de dia. Totes les reformes busquen fer del barri de Natzaret un lloc més verd, sostenible, segur i unit a València. En els últims anys els múltiples descampats i la gran desconnexió amb la ciutat han propiciat un ambient inestable marcat per la inseguretat . El pla de reforma de Natzaret ha tingut en compte en tot moment les necessitats dels veïns per a donar solució a les seues queixes.

Plan de Nazaret Sandra Gómez

Quant a què consistiran eixes reformes, destaca la construcció de quasi 4.000 noves construccions de les quals quasi 800 tindran “algun tipus de protecció” per part de l’Ajuntament, la qual cosa es tradueix en el 20% de les noves construccions. Això elevarà “al barri de Natzaret com un dels nuclis urbanístics amb major percentatge de protecció d’habitatges de la ciutat”, assegura la regidora de Desenvolupament Urbà. Aquest nou pla, que posa al dia el Pla General d’Ordenació Urbana de 1988, també compta amb dades importants per a la ciutadania del barri, ja que pretén construir un nou mercat que quasi triplique la grandària de l’actual, la creació de molts corredors per als vianants, una nova plaça de l’església, un nou Centre de Dia i una transició amable cap a l’horta de la Punta en la qual puguen gaudir els veïns.

El pla, que ja ha sigut aprovat per la comissió d’urbanisme, després s’emportarà al ple i després es farà una exposició pública. “Conéixer una data exacta per a aquesta reordenació urbanística és molt difícil però creiem que tirarà avant sense moltes complicacions perquè s’ha treballat molt amb les entitats veïnals” ha dit Sandra Gómez. El Pla de Natzaret es combina amb el Pla Especial Natzaret Sud, on es construirà el Parc de Desembocadura i la ciutat esportiva del Llevant UD.

QUATRE ÀREES D’ACTUACIÓ INICIALS

Gómez ha posat en valor un pla que “compta amb el consens veïnal”, ja que s’ha realitzat un procés de participació a través de quatre tallers, i que irromprà com a “punt de partida” en quatre àrees de Natzaret: Cocoteros, Moreres, Residencials Sud i Castell de Pop.

Pel que respecta a Cocoteros, Gómez ha assenyalat que “les antigues cases han perdut els seus habitants convertint-se en un espai molt degradat del barri amb moltíssima inseguretat amb focus de tràfic de drogues, etc, perquè és un espai completament desconnectat de la ciutat”. Per això l’Ajuntament “ha reinicialitzat l’antic planejament que contemplava un edifici de 15 plantes que impedien veure el litoral del riu i que feia de barrera pantalla també d’accés, ja que el carrer Major no podia connectar-se amb la zona de Cocoteros”. L’acord al qual s’ha arribat amb els veïns i veïnes del barri és “construir 4 edificis residencials de 4 altures que estan disposats de manera perpendicular que possibilitaran que tot el barri puga continuar veient la perspectiva del que és el riu i, a més i molt important, guarda una connexió amb el carrer Major de Natzaret i així hi haja continuïtat, amb un carrer de preferència per als vianants”, segons ha puntualitzat.

“Gràcies a esta solució urbanística l’únic edifici que es manté és l’antiga estació que serà un servici públic dotacional de l’Ajuntament a determinar”, ha afegit Gómez, qui ha posat en valor que “amb l’alliberament del sòl es generarà una xicoteta plaça i zones enjardinades”.

Pel que fa a Moreres, la vicealcaldessa ha assenyalat que els veïns i les veïnes han manifestat que “l’actual mercat és molt xicotet i reivindicaven un nou des de fa anys”. Una petició que serà escoltada amb la creació “d’un nou mercat, molt més gran, en una esplanada que està prevista per a la construcció d’edificis”, i sobre l’actual, Gómez ha avançat que “alliberaríem la plaça, a través del carrer Major connectaríem la nova plaça del mercat amb la plaça de l’Església i amb la plaça del Crist, creant una espècie de supermanzana, una gran zona per als vianants”. “Això ens permet crear una zona verda que connectarà amb les dues places, el carrer Major amb Cocoteros i després cap al sud fins a la Punta”, ha matisat Gómez, qui ha postil·lat que “era una reivindicació històrica dels veïns i les veïnes”.

Pel que respecta a Residencials Sud, Gómez ha matisat que “és la zona en la qual es reubicaven tots els habitatges expropiats per la ZAL (Zona d’Actuacions Logístiques) i que portava molts anys pendent de desenvolupar”. L’acord aconseguit conforma “la construcció d’un bon nombre d’habitatges de protecció pública i, per tant, serà una de les zones de València amb un percentatge més ampli d’habitatge protegit”.

Així mateix, la vicealcaldessa ha puntualitzat que “aquí està el Col·legi José Manuel Montoya, on havia previst en l’antic planejament al voltant del col·legi una altra vegada aixecar edificació i envoltar un col·legi amb edificis residencials que, per al nostre entendre, no tenia cap sentit”. El consistori i els veïns advoquen en el seu lloc perquè “els nous edificis residencials tindran entre dues i quatre altures, depenent de la zona, i el més important de tot és que es fa un projecte d’integració amb l’horta. Això significa que s’ha eliminat tota l’edificabilitat que envoltava al col·legi i el que s’ha fet és fer zona verda enjardinada i recuperar un projecte de recuperació integral de l’horta”, ha matisat Gómez. “Amb tot això s’està envoltant el col·legi de zones verdes i el que també estem fent és una via verda dins del que és el camí de la Punta a petició dels veïns, perquè Natzaret estava desconnectat de la zona del que és el camí de la Punta, així que el que es pretén és fer esta connexió per als vianants i, molt important, des de la zona sud poder veure l’església de la Punta, perquè no està integrada dins del barri. El que estem permetent així és que des de Natzaret tinguem la visual de l’església de la Punta i hi hagi una integració paisatgística amb el barri”, ha incidit.

En últim lloc, es construirà un Centre de Dia per a persones majors perquè “és una reivindicació dels veïns des de fa molt temps, a més en una de les zones més degradades del barri”. “Proposem en un edifici que és de la Generalitat i compta amb dues plantes, aixecar altres dues per a habilitar el centre”, ha explicat Gómez, qui ha afegit que “a més volem obrir la zona i generar una gran plaça entorn de dotació pública, una zona que siga totalment per als vianants”.

PROJECTES APROVATS PER AUMSA

En un altre ordre de coses, la vicealcaldessa també ha informat que el Consell d’Administració de la Societat Anònima Municipal d’Actuacions Urbanes de València (AUMSA) ha aprovat este matí la promoció de tres nous edificis d’habitatge públic de lloguer, que suposaran unes 30 nous habitatges de lloguer accessible, amb una inversió de més de tres milions d’euros. “Estem en un moment molt complicat econòmicament i estem preparant-nos perquè qualsevol persona puga accedir a un lloguer accessible”, ha explicat Gómez. “A més, és una inversió important. Com a Ajuntament, estem injectant liquiditat i sent un motor econòmic important des del punt de vista de la inversió pública, perquè el sector de l’obra pública de la construcció puga treballar, i amb això estem generant ocupació, riquesa i desenvolupament”, ha prosseguit.

Així mateix, AUMSA ha adjudicat les obres de rehabilitació de la vidriera del Mercat de Colón, que segons ha avançat Gómez “està previst que finalitzen per Nadal” i que es tracta de “una qüestió molt important, perquè estem rehabilitant patrimoni històric”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

8 − quatre =