S'inicia la restauració del búnquer del Saler

S'inicia la restauració del búnquer del Saler
11/10/2018 -

La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals de l’Ajuntament de València, Glòria Tello, ha anunciat una primera intervenció arqueològica «en un dels elements patrimonials més característics de la defensa de la ciutat durant la Guerra Civil, el búnquer del Saler –també denominat ‘Copón de Miaja’».

Els passos a seguir s’han acordat en una reunió amb la Direcció General de Costes del Ministeri. La primera intervenció serà la documentació de les restes que queden del conjunt de la bateria de defensa costanera, ja que una part important del mateix pot estar soterrat encara sota l’arena.

L’Ajuntament va sol·licitar al Ministeri la cessió de l’ús del búnquer per a fer-se’n càrrec de la restauració i valoració d’aquest important element patrimonial. En contestació, el Ministeri va sol·licitar que es presentarà un projecte sobre les actuacions a fer-ne, que hauria de ser aprovat abans d’accedir a la cessió d’aquest. Atés, però, el soterrament de gran part de la construcció es fa necessària la intervenció arqueològica que ara ha sigut consensuada. Aquesta intervenció permetrà conéixer prèviament l’estat de conservació del búnquer i així ajustar al màxim el projecte definitiu de restauració i valoració.

En paral·lel, s’ha tingut en compte el projecte redactat per l’arquitecte Miguel del Rey, encarregat i consensuat per la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i la Mar del Ministeri de forma coordinada juntament amb la Conselleria de Medi Ambient, l’Ajuntament de València i el Parc Natural de l’Albufera. Aquest projecte s’encamina a la recuperació de dunes i senders entre les platges de l’Arbre del Gos i el Saler per a la conservació d’aquest tram de sistemes litorals i marins de la Devesa, on es troba el búnquer. El projecte redactat per l’Ajuntament constituirà una acció complementària i necessària per a avançar en el projecte més global de regeneració ambiental d’aquest punt de la Devesa del Saler.

La recuperació del búnquer del Saler s’emmarca dins del Pla de Restauració del Patrimoni que Tello està impulsant durant aquesta legislatura. En aquest sentit, la regidora ha afirmat que «el búnquer del Saler constitueix un element patrimonial amb molta història per a València, ja que es tracta del principal símbol de defensa de la ciutat en primera línia de costa durant la Guerra Civil. Actualment sols és visible la plataforma sobre la qual s’assentaven els canons de defensa, però, segons els plànols originals de la fortificació que es troben en l’Arxiu General Militar d’Àvila, el conjunt es completava amb tres galeries soterrades que unien aquesta torre amb la sala de màquines i el dipòsit de municions. La intenció de la Regidoria és la de poder aconseguir la cessió per part del govern central per poder dur a terme la posada en valor de l’edifici i oferir al visitant la possibilitat d’accedir a ell».

Aquesta acció també s’emmarca dins de l’objectiu de recuperació de la memòria històrica que Tello ha potenciat amb mesures com el canvi de noms franquistes de carrers o la rehabilitació dels refugis antiaeris de la Guerra Civil de la ciutat.

Més informació

mostra viva del mediterraneo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos + 3 =

programacion rialto
cultura als barris 2019
anna i la maquina del tiempo
anna i la maquina del tiempo
alcasser
movilidad ayto de valencia
cultura als barris 2019