25n
25N
25N

La festa del Comerç Just a la Plaça de l'Ajuntament

La festa del Comerç Just a la Plaça de l'Ajuntament
18/05/2018 -

Amb motiu del Dia Mundial del Comerç Just, la plaça de l’Ajuntament acull aquest diumenge la festa #SomComerçJust 2018, amb tota una sèrie d’activitats «per a fer palés el compromís de la nostra ciutat». Així ha presentat l’alcalde de València, Joan Ribó, la jornada organitzada per la Coordinadora Valenciana d’Organitzacions No Governamentals de Desenvolupament (CVONGD) i amb el suport de l’Ajuntament i la Generalitat. En aquesta nova edició, que se celebra d’11 a 20.30 hores, s’ha reforçat l’oferta d’activitats gratuïtes per a tots els públics, amb més tallers infantils, contacontes, titelles, circ i màgia, batucada i els concerts dels grups valencians Le Dancing Pepa Swing Band i VADEBO.

L’alcalde de València ha expressat que aquest compromís amb el comerç just «l’ha d’assumir la mateixa administració local, introduint criteris de compra pública ètica que permeten incorporar productes de comerç just en les compres que efectua l’Ajuntament». En aquest sentit, un primer pas ha sigut la introducció de productes de comerç just (com ara el café) a les màquines expenedores de begudes fredes i calentes i de productes alimentaris. Unes mesures, que com ha dit Ribó, «poden ajudar a garantir molts drets humans i també mediambientals».

«Des de l’Ajuntament també estem introduint el comerç just en l’àmbit de la banca, ja que és molt important pensar no només en el rèdit dels nostres diners, sinó que aquest rèdit vinga de causes justes, és a dir, que no es dedique a armes o paradisos fiscals», ha dit Ribó, qui ha exposat que en el finançament del consistori apareixen per primera vegada caixes valencianes com Caixa Popular i Caixa Ontinyent. Així mateix, Ribó ha destacat el treball que des de la Regidoria de Cooperació al Desenvolupament i Migració s’està fent en la línia de promocionar, dins de l’Ajuntament, l’ús de productes de comerç just en les diferents regidories municipals, així com el treball de comunicació i sensibilització cap a la ciutadania.

En eixe sentit, la regidora de Cooperació al Desenvolupament, Neus Fábregas Santana, ha recordat que «el nostre consum repercuteix a la resta del món. Si nosaltres hem d’importar productes que no es poden cultivar ací, és important que siga no només un producte de qualitat, sinó que també respecte al medi ambient i les condicions de les persones que els produeixen». «Volem donar suport el comerç just perquè ens estan dient que hi ha una alternativa, un altre model de consum. Cal comprar només el que necessitem, i quan comprem, hem de saber que hi ha darrere d’aquestes compres», ha destacat la regidora Fábregas. Durant l’acte també han estat la regidora d’Agricultura i Horta, Consol Castillo, i el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar.

En l’acte, s’ha presentat la instal·lació de l’artista gràfic Elías Taño que ha estat creada expressament per a l’ocasió i que s’exposarà en la plaça durant la jornada del diumenge. En aquesta obra es representen els criteris que defineixen el comerç just, que garanteix, entre altres qüestions, l’absència d’explotació, el respecte als drets humans, la igualtat entre homes i dones i el respecte al medi ambient.

MÉS TALLERS, PAELLA I BALL

Entre els tallers que hi haurà al llarg de la jornada destaquen els de dansa en família, jocs cooperatius, percussió, circ, reciclatge i consum responsable. També es podrà gaudir tot el dia de degustació i venda de productes de comerç just, i, al migdia, d’una paella solidària.

Pel que fa a la part més festiva, a més de les actuacions del mag Darío Piera, el circ de Spinish i la batucada de Borumbaia, el concert de Le Dancing Pepa anirà acompanyat d’una convocatòria de ball per als amants del Lindy-hop. Per la seua banda, el grup valencià VADEBO presentarà el seu últim disc i tercer d’estudi, ‘La Por’, en el qual s’acosten més al rap i la música electrònica.

«Aquesta és una festa per a celebrar que, en el nostre dia a dia, tots i totes podem contribuir a una altra forma de fer les coses, més justa i solidària, a través del comerç just», ha explicat Trini Blanch, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD, qui també ha recordat que «el comerç just és una potent eina de lluita contra la pobresa i la desigualtat, i cada vegada hi ha més gent conscienciada».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dos × 4 =