25n
Orgull
Orgull

Col·lectius ecologistes insten a veïns de Paterna a portar el seu "malestar" per Intu Mediterráni al ple

Col·lectius ecologistes insten a veïns de Paterna a portar el seu "malestar" per Intu Mediterráni al ple
08/09/2018 -

La Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i la Coordinadora per la Protecció de les Moles han convocat als veïns de Paterna (València) per a “manifestar el seu malestar” en el pròxim ple de l’Ajuntament, el 26 de setembre, davant la “tramitació per a requalificar 1.500.000 de metres quadrats de sòl rústic i forestal” per la construcció d’Intu Mediterrani.

Les organitzacions, en un comunicat conjunt, han denunciat l'”actitud” de l’alcalde de la localitat, Juan Antonio Sagredo, que “via decret i passant per sobre de les institucions de participació ciutadana de Paterna, ha iniciat la tramitació per a requalificar 1.500.000 de metres quadrats de sòl rústic i forestal”.

Aquest terreny és un “paisatge agrícola i forestal format per centenars de garrofers centenaris, oliveres, pins, lentiscos, quercus, baladres” i altres plantes que, han afegit, “dóna recer a fauna típica mediterrània”, com a conills, llebres, mussols, falcons, abellerols, esquirols, raboses”, entre altres.

“Un paisatge que ha sigut menyspreat per l’alcalde de Paterna, no sabem si per ignorància i desconeixement o per ocultar allò que es pretén destruir”, han lamentat.

Les coordinadores han defensat que l’urbanisme “no és alguna cosa que s’haja d’imposar des de les grans multinacionals, sinó que ha d’adequar-se a les necessitats dels veïns de les zones a les quals afecta”.

“DESTRUCCIÓ DE L’ECONOMIA LOCAL”

En el cas del paratge natural de les Moles, “l’afecció és major”, ja que, “a part de la destrucció de massa forestal, biodiversitat i espais humits, l’impacte que generarà en el comerç local de tota la comarca serà devastador”, han agregat.

Així mateix, les associacions han reclamat que la ciutadania ha de “ser conscient de l’afecció que suposa un projecte d’aqueixa envergadura”, i han enumerat entre les seues conseqüències la “destrucció de l’economia local”, un augment de l’atur i “problemes de mobilitat”.

En la mateixa línia, han afirmat que, “en una democràcia homologable i moderna, l’urbanisme ha de ser una eina que incidisca en la millora de la vida de la ciutadania i, per tant, no pot ser monopoli de l’administració pública i molt menys que quede subjecta a la iniciativa privada”, que “solament cerca el benefici econòmic a curt termini”.

RESOLUCIÓ PLENÀRIA PER A NO RECOLZAR EL PROJECTE

A més, han qualificat d'”inaudit que l’alcalde no faça cas d’una resolució plenària on es va votar, per majoria, no recolzar a Port Mediterrani” (antic nom del projecte).

“Tant des de la Coordinadora per la Protecció de les Moles com des de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria exigim que es retire la sol·licitud de requalificació urbanística per a beneficiar a Intu Mediterrani i s’inicie un debat sobre el model de ciutat que es vol per a Paterna”, han remarcat.

D’aquesta manera, reclamen un debat “obert a totes les possibilitats i que no estiga teledirigit per una administració, l’Ajuntament de Paterna, que ha demostrat per activa i per passiva estar a les ordres de la multinacional britànica i no al servei dels ciutadans”.

Aquest procés de participació ciutadana “ha de ser previ a qualsevol tràmit i solament pot ser tutelat per les institucions de participació triades per la ciutadania”, el Consell Territorial de Participació i les juntes de barri.

A més, les coordinadores han llançat un “missatge inequívoc” al Consell: “Les promeses de canvi que es van utilitzar per a arribar en poder no poden quedar-se en lemes buits per a continuar repetint els errors del passat que van desembocar en la pitjor crisi que ha viscut el nostre país en els últims 40 anys”.

“Pensem que acceptar o no la instal·lació d’un macrocentre comercial destruint el medi ambient i l’economia local de la comarca és exclusivament una decisió política i, per tant, no se’ns poden donar excuses escudant-se en informes tècnics i burocràtics. Ara és el moment de reflectir amb valentia que el Govern del Botànic representa uns valors diferents dels del passat i desestime per sempre Intu Mediterrani”, han resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

12 − deu =