25n
25N
25N

Cofrentes inicia un nou cicle de dos anys amb 10 més dels recomanats

Encara que la llicència d’activitat de la central acaba el març de 2021, el Govern aprova un magatzem amb vista més enllà del suposat tancament

Cofrentes inicia un nou cicle de dos anys amb 10 més dels recomanats
10/12/2019 -

Dissabte passat la Central Nuclears de Cofrentes acabava la seua recàrrega de combustible i iniciava un nou cicle d’activitat de, aproximadament, dos anys. Així, la central continuarà la seua activitat fins a, com a mínim 2021; sumarà més de 10 anys més d’activitat que els recomanats per l’Agència Internacional d’Energia. Alguna cosa que enllaça, a més, amb algunes accions del Govern Central que apunten a allargar encara més la vida de les instal·lacions; més enllà de 2021, és a dir, de la data inicial en la qual acabaria i demandada per tots els grups polítics valencians de l’anterior legislatura -excepte el Partit Popular-.

Només 10 dies després de l’últim incident registrat -per fum d’una bomba d’aigua, que no va causar problemes-, la Central Nuclear de Cofrentes inicia de nou la seua connexió a la xarxa elèctrica nacional. Es tracta d’un procés habitual, anual, en el qual es renoven els elements que componen el nucli, el ‘cor’ de la central. En aquesta ocasió, se substitueixen 252 dels 624 elements que ho componen. Es tracta d’una activitat programada, que entra dins de la llicència actual d’explotació. Segons aquesta, la central pot estar operativa fins a març de 2021.

Encara que des del Govern Central Teresa Ribera, la Ministra de Transició Ecològica, va anunciar 2028 com a any en què les centrals nuclears no funcionarien en l’Estat, les accions dutes a terme des de l’executiu sobre Cofrentes semblen indicar el contrari.

Aquest Ministeri va aprovar, fa tres mesos, la construcció d’un Magatzem Temporal Individualitzat (ATI) per a la Central de Cofrentes, que contempla un ús més enllà de 2021. És a dir, més enllà de la data en què, suposadament, la Central ja no havia d’operar. Una acció que va despertar les sospites de Compromís, que a través del seu representant en el Congrés, Joan Baldoví, va preguntar a Ribera sobre la intenció o no de prorrogar l’activitat de la central.

El grup no va rebre resposta d’una acció que, en cas de confirmar-se, significaria 10 anys més d’explotació, és a dir, fins a 2031. Això és tres anys més que la data promesa pel mateix Govern, però també set més que la ‘vota útil enginyera’ de 40, i 22 més que el recomanat per l’Agència Internacional d’Energia.

Si es forja la decisió i el Govern es contradiu a si mateix, també estarà desoint a les Corts; en 2017 Compromís, Podem i PSPV, els partits del primer Botànic, van aprovar exigir al govern el cessament de la central, perquè no operara més enllà de la fi de llicència de març de 2021.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 7 =