25n
25N
25N

Cofrents pateix una nova avaria després de 48 hores de la seua reparació

Ecologistes en Acció exigeix esclarir el succeït i que no es renove la llicència d’explotació en 2021

Cofrents pateix una nova avaria després de 48 hores de la seua reparació
15/01/2018 -

La central nuclear de Cofrents va registrar una nova avaria dissabte passat tan sols 48 hores després de la seua reparació. Pel que sembla, es va produir una desconnexió de la xarxa per una baixada automàtica de la turbina per alta vibració. Un succés que el Consell de Seguretat Nuclear (CSN) classifica amb el nivell 0 de 7 en l’escala INES.

Aquesta experiència es produeix després que el passat 6 de gener, una fuga obligara a paralitzar la central al voltant d’una setmana per a realitzar labors de manteniment. Segons fonts de la central, “estaven fluixes les rosques” i per això es va produir la fuga. Aquests reiterats esdeveniments han fet saltar les veus crítiques a l’energia nuclear. I és que la central nuclear de Cofrents porta acumulades, amb aquesta, nou incidències registrades en onze mesos.

Ecologistes en Acció demana el tancament de la central

La portaveu d’Ecologistes en Acció en assumptes d’energia nuclear i coordinadora de l’organització a València, Helena Prima, ha exigit al Govern central que “faça un comunicat” i que els amos de la central –Iberdrola– “expliquen per què ha passat açò”.

Helena Primera, investigadora i física, ha assegurat que els dos últims incidents “tenen a veure amb els dos eixos principals” de seguretat de la central: el sistema de refrigeració de l’aigua (vàlvula que es va desbaratar el 31 d’octubre) i el fre d’emergència. Així mateix ha apuntat que les causes de les avaries, que han sigut diverses peces soltes, demostren “que la central nuclear de Cofrents és antiga, una de les més antigues d’Espanya”. “La seua vida mitjana va acabar en 2011”, ha afegit.

La llicència d’explotació de la central, concedida a Iberdrola, caduca en 2021, i des d’Ecologistes en Acció demanen “que no es renove la llicència”, perquè tots els incidents que estan ocorrent evidencien “lo perillós que és seguir mantenint-la en funcionament 10 anys més”.

El truc de la perillositat dels incidents

El CSN ha classificat la majoria dels seus incidents en els nivells 0 i 1 dins d’una escala de 7. No obstant això, Prima ha volgut ressaltar el truc que s’utilitza en aquesta baremació. “Aquest tipus de nivells s’estudien separats”, aclareix. “Alguns incidents s’han produït estant la central paralitzada“, per la qual cosa tenen qualificacions baixes, “però si açò arriba a ocórrer en marxa, haguera sigut bastant greu”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 + 10 =

bombers
bombers