caixa popular

1.700 propietats de l'Església amb finalitats lucratives pagaran l'IBI

Català anuncia que presentarà una moció al ple per a impedir el cobrament de l’IBI a l’Església

stockphoto.com/AndresGarciaM

1.700 propietats de l'Església amb finalitats lucratives pagaran l'IBI
18/02/2019 -

Ja l’anaven anunciant. El pròxim mes de març, l’Ajuntament de València començarà a cobrar l’IBI (Impost de Béns Immobles) a l’Església. Això sí, només a aquells edificis que, sent propietat de l’Església, els utilitzen amb finalitats lucratives. I és que existeixen al voltant de 1.700 propietats que, actualment, estan exempts del pagament d’impostos, i que el seu ús no està relacionat amb un servei al culte, sinó econòmic. D’aquesta manera, el regidor d’Hisenda de l’Ajuntament de València, Ramón Vilar, ha assenyalat que, en uns dies, es començaran a girar els primers 20 rebuts.

No obstant això, malgrat la intenció del Consistori per cobrar l’IBI a l’Església, la veritat és que aquesta mesura no tindria efecte. Tal com s’assenyala des de l’associació Europa Laica, que defensa aquesta pràctica, encara que l’Ajuntament emeta els rebuts, l’Església està exempta pels acords econòmics que Espanya va signar amb el Vaticà en 1976 i 1979, una prolongació del Concordat signat per Franco en 1956, i que es van veure reforçats per la Llei de Mecenatge que “es va aprovar pel Govern de l’expresident José María Aznar”. Així doncs, com apunten “és una manera de crear consciència entre la població perquè una cosa és que l’Església no pague l’IBI, i una altra que ni tan sols se li giren els rebuts”.

Encara es desconeixen a quins immobles s’aplicarà l’IBI, ja que estan sent revisats amb detall. No obstant això, el Consistori estima que la recaptació addicional pel cobrament de l’IBI i altres impostos municipals per unes propietats que tenen un ús lucratiu permanent podrien rondar els dos milions d’euros. D’aquesta manera, tot apunta al fet que, per posar un exemple, la Universitat Catòlica seria una de les propietats que entrarien dins d’aquesta llista.

La candidata del PP a l’Alcaldia de València, María José Català, ha aprofitat la polèmica, i ha anunciat que presentaran una moció al ple per a “impedir que el tripartit cobre l’IBI a entitats exemptes com l’Església”. Així mateix, ha assenyalat que “l’Ajuntament no pot començar a cobrar l’Impost de Béns Immobles als edificis de l’Església mentre no es canvie la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge”.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × 3 =