25n
25N
25N

El Clúster Tèxtil Sanitari defensa la sostenibilitat de les mascaretes reutilitzables

En el sector no s’entén la baixada de l’IVA únicament en les d’un sol ús, potenciant un producte més contaminant en comptes d’apostar per les màscares de tela reutilitzables

El Clúster Tèxtil Sanitari defensa la sostenibilitat de les mascaretes reutilitzables

Una mascareta quirúrgica costa des de fa uns dies 0,62 euros com a màxim després de la baixada de l’IVA del 21% al superreduït del 4%. Aquesta baixada afecta únicament a les màscares quirúrgiques d’un sol ús, no així a les d’alta protecció FFP2, a les higièniques d’un sol ús o a les reutilitzables de tela que mantenen l’IVA del 21%, deixant fora d’aquesta rebaixa a les mascaretes que produeix el sector tèxtil valencià.

Una mascareta quirúrgica d’un sol ús costa des de fa uns dies 0,62 euros com a màxim després de la baixada de l’IVA del 21% al superreduït del 4% mentre que les d’alta protecció FFP2, les higièniques d’un sol ús o les reutilitzables de tela mantenen l’IVA del 21%

Una mesura que no s’ha entés dins d’aquest sector pel fet que aquests productes d’un sol ús són els més contaminants i, amb aquesta rebaixa, s’anima a la seua utilització mentre, en altres àmbits de consum, es recomana, per exemple, a l’ús de bosses de roba reutilitzables per a fer la compra o beure en palletes de cartó en detriment de les de plàstic en establiments de menjar ràpid.

Concretament, aquesta mesura no ha caigut bé en el Clúster Tèxtil Sanitari, conglomerat d’empreses del sector que s’han reinventat durant la pandèmia per a fer front a la crisi econòmica obrint noves línies de producció encaminades a la fabricació de productes sanitaris. Des de l’Ajuntament d’Ontinyent, principal precursor d’aquesta iniciativa, no es comprén aquesta decisió del govern estatal de prioritzar l’ús d’un producte d’un sol ús sobre un altre reutilitzable.

Segons recorden fonts municipals “el govern d’Espanya fa temps que aposta per la sostenibilitat” pel que “no entenem aquesta mesura, però estem segurs que es revisarà i s’acabarà modificant en un futur”. Des del Consistori de la Vall d’Albaida es confia que aquesta situació no afectarà la producció de màscares tèxtils que s’està duent a terme en les empreses de la comarca, ja que, segons destaquen, “és molt més rendible comprar una màscara que pots usar moltes vegades abans que una altra que has de tirar al cap de poques hores, per molt barata que siga”.

Des de l’Ajuntament d’Ontinyent recorden que “el govern d’Espanya fa temps que aposta per la sostenibilitat” pel que “no entenem aquesta mesura, però estem segurs que es revisarà i s’acabarà modificant en un futur”

Per part seua, segons destaca Càndid Penalba, gerent de l’empresa Cotoblau (dedicada tradicionalment a roba de descans) i president de l’Associació d’Empresaris del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (ATEVAL) fins al darrer mes de juliol, “no és just que es queden fora d’aquesta rebaixa de l’IVA les mascaretes reutilitzables que estem fabricant des del Clúster, perquè és una mesura que no fomenta la sostenibilitat i que generarà més residus amb l’augment del consum de les d’un sol ús”. Així mateix, Penalba veu “determinant” la diferència de preu i posa l’accent que aquesta mesura beneficia majoritàriament a un producte que arriba de la Xina, perjudicant els que es realitzen per part del sector valencià.

MIG CENTENAR D’EMPRESES

L’Ajuntament d’Ontinyent realitzava una primera aportació al clúster mitjançant un conveni de 300.000 euros signat amb ATEVAL el mes de juliol passat. Actualment, el clúster sanitari Tèxtil Ontinyent engloba a mig centenar d’empreses i té capacitat per a confeccionar 15 milions de màscares i 400.000 bates en el mes.

El conveni de l’Ajuntament i la patronal desenvolupa quatre grans línies de treball com són la creació d’una oficina tècnica que assessore les empreses d’Ontinyent en la reconversió; l’organització d’un viatge a la Fira Mèdica de Dusseldorf (suspesa per la pandèmia); el suport de consultoria per a la implantació de la norma de qualitat ISO 13485 i el marcatge CE; i la realització de jornades de caràcter tècnic i comercial.

Càndid Penalba, gerent de l’empresa Cotoblau, veu “determinant” la diferència de preu i adverteix que aquesta mesura beneficia majoritàriament a un producte que arriba de la Xina

Aquesta aposta municipal es repetirà l’any vinent, tal com s’estableix en el pressupost de 2021. A més a l’agost es confirmava l’arribada d’una la línia de 4 milions d’euros de subvencions anunciada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, per a aquelles empreses valencianes que s’han readaptat i reestructurat per a aconseguir amb productes sanitaris la lluita contra la pandèmia.

TERCERA REVISIÓ DEL PREU

La rebaixa de l’IVA ha entrat en vigor després de la tercera revisió del preu d’aquest producte durant la pandèmia. El mes d’abril es va fixar un preu màxim de 0,96 euros per unitat, que va ser rebaixat el 12 de novembre a 0,72 i que ha quedat fixat ara en 0,62 cèntims. Aquesta rebaixa es mantindrà, en principi, fins al 31 de desembre de 2021.

Aquesta mesura ha estat una reivindicació de partits polítics en l’oposició i de col·lectius, en tractar-se d’un bé de primera necessitat d’ús obligatori. El Govern la va adoptar després de confirmar que la Comissió Europea no obriria un procediment legal per aquesta infracció. No obstant això, altres països com Itàlia, França o Portugal han aplicat des de fa mesos aquesta reducció de l’IVA.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc × 5 =