caixa popular

El Clínic de València extirpa un tumor poc freqüent i de difícil localització a una xica de 15 anys

El Clínic de València extirpa un tumor poc freqüent i de difícil localització a una xica de 15 anys
27/10/2018 -

Professionals de Cirurgia General i Medicina Nuclear de l’Hospital Clínic Universitari de València han dut a terme un tipus de cirurgia pionera a Espanya en una xica de 15 anys, en extirpar un tumor poc freqüent, conegut com a paraganglioma, situat en un espai de difícil localització de l’abdomen. Es tracta d’un tipus de tumor neuroendocrí amb una incidència de menys del 0,001%.

El procediment s’ha dut a terme per mitjà de gammagrafia intraoperatòria, un tipus de radiografia que utilitza la radiació gamma emesa per una font radioactiva i que es realitza durant l’operació amb la finalitat de localitzar, per mitjà d’isòtops, el tumor a extirpar.

La pacient operada en el Clínic ja s’havia sotmés anteriorment a una intervenció, però no va ser possible l’extirpació del tumor a causa de la dificultat de localitzar-ho, explica la Conselleria de Sanitat en un comunicat.

La majoria dels paragangliomes apareixen en els paraganglis de cap i coll. No obstant això, alguns d’aquests tumors es localitzen en cavitat abdominal, on les localitzacions més freqüents són, com en aquest cas, l’espai inter aorto-cava o l’òrgan de Zuckerkandl.

Sobre la base dels antecedents, els professionals de l’hospital valencià van preparar l’operació al costat del servei de Medicina Nuclear. A la pacient se li va injectar hores abans un radiofàrmac (MIBG) marcat amb un isòtop (I123), que és captat per la lesió tumoral.

Açò es va fer amb l’ajuda d’una gammacàmera portàtil durant la intervenció, que va permetre la localització del tumor i la seua posterior extirpació amb èxit, ha detallat el cap de Cirurgia General del Clínic de València, Joaquín Ortega.

PIONERA A NIVELL INTERNACIONAL

Es tracta d’una tècnica en la qual el servei ha sigut “pioner a nivell nacional i internacional”. El centre té experiència en l’ús d’aquesta tècnica per a localitzar tumors no cancerosos (benignes) de les glàndules paratiroide (adenomes paratiroideos) situats en el coll.

No obstant això, “actualment no existeixen referències ni a nivell nacional ni internacional de l’ús d’aquesta tècnica per a la localització del tipus de tumor que presentava la menor”, que es trobava situat en la cavitat abdominal, ha destacat el doctor Ortega.

Més informació


jo amb ribo

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + onze =