165 km de carrils bici, peatonalitzacions i més del 60% dels carrers a 30 km/h: les claus de València per a reduir la contaminació

El centre de la ciutat ha registrat un descens del trànsit del 70%

Guardar

041_XiscoNavarro_ValenciaExtra_PlaçaAjuntament
041_XiscoNavarro_ValenciaExtra_PlaçaAjuntament

L'impuls de la mobilitat sostenible continua sent un dels pilars de l'Ajuntament de València. De fet, el constant creixement de l'anell ciclista, juntament amb les actuacions de peatonalització i renaturalització d'espais són el clar exemple de la transformació de València cap a un model de ciutat més amable, on el vianant torna a ser el protagonista. I aquest model continua agafant forma, perquè si en l'actualitat, València està pendent de la posada en marxa de grans remodelacions com la plaça de Bruges o la plaça de la Reina, també es preveu la construcció de nous itineraris ciclistes, com el que s'està executant al passeig de la Ciutadella.

Aquesta setmana, s'iniciaven les obres d'un nou carril bici que connectarà les infraestructures ciclistes existents entre el pont del Real i el pont de les Flors, incloent-hi les connexions amb la plaça de Tetuan, el pont de l'Exposició, el carrer Justícia i l'avinguda Navarro Reverter. Una actuació que acabarà amb el buit d'itinerari ciclable entre els ponts de les Arts i Aragó, però que, a més, ampliarà un anell ciclista que, en aquests moments, compta amb 165,28 quilòmetres de carrils bici i 31,8 quilòmetres de ciclocarrers.

Aquesta infraestructura, juntament amb les diferents iniciatives de pacificació del trànsit i la millora del transport públic, ha suposat que s'haja registrat un descens del 70% del trànsit de vehicles al centre de la ciutat, reduint, així, la contaminació acústica i atmosfèrica de la zona. Com a exemple, el carrer Marqués de Sotelo ha passat de més de 16.000 vehicles diaris a una mitjana de 4.000, mentre que al carrer Xàtiva s'ha passat de 42.964 vehicles diaris en 2016 a 18.077 en 2021.

Carrer_de_Xàtiva_des_de_la_plaça_de_sant_Agustí,_València

No obstant això, com ha explicat el regidor de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, "continuarem adoptant totes les mesures que siguen necessàries per a continuar reduint al màxim la contaminació acústica i atmosfèrica a la ciutat". En aquest sentit, i sumant-se a la iniciativa de limitar totes les vies d'un únic carril per sentit a 30 km/h – València disposa de 727,53 km limitats a 30 km/h i 15,55 km a 20 km/h – Grezzi ha anunciat que també s'aplicarà en la ronda interior.

Així mateix, ha avançat altres mesures que es posaran en marxa com la instal·lació d'una càmera de control del compliment de les restriccions ja vigents al carrer Sant Pau, similar al funcionament de la APR (Àrea de Prioritat Residencial) a Ciutat Vella; actuacions de peatonalització com l'avinguda Maria Cristina o les grans places, així com la reurbanització de l'avinguda de l'Oest i el carrer Sant Vicent, entre plaça Espanya i Sant Agustí; o la modernització del transport públic.

En aquest aspecte, Grezzi ha recordat que la flota de l'EMT opera exclusivament amb els nous vehicles híbrids a la zona del centre de València, "que redueixen el consum de combustible en un 30% comparat amb un autobús estàndard, generant una semblant reducció d'emissions contaminants. L'objectiu no és un altre que anar modernitzant tota la flota per a, de manera progressiva, i comptant amb el suport de la infraestructura ciclista, aconseguir una ciutat molt més verda.

Destacats