Paciència infinita i molt d'afecte: Les claus de l'art bonsai a Puçol

Guardar

361-club-bonsai-1
361-club-bonsai-1

Amb pocs recursos però molta il·lusió, un grup d'amics va fundar fa 26 anys una associació dedicada al bonsai; art d'origen oriental que permet connectar amb la naturalesa a través de la cura exhaustiva, pacient i gratificant d'un ésser viu. Ells van plantar la llavor... I hui, el Club Bonsai Puçol supera els 40 socis i gaudeix d'un gran reconeixement a la Comunitat Valenciana.Com els seus arbres, el Club Bonsai Puçol creix... A poc a poc. Nascut en 1994 de la mà d'un grup d'amics i afeccionats d'aquest art oriental, el col·lectiu cultural compta ja amb més de 40 socis que gaudeixen donant vida i forma a aquestes plantes, tan curioses com especials.

26 anys després, és una de les entitats més reconegudes a la Comunitat Valenciana; regió amb més associacions i clubs de bonsai a Espanya. De fet, «València va ser durant molts anys la seu de l'Associació Espanyola de Bonsai», apunta Emilio Jimena, secretari del club: «i també la ciutat triada per a celebrar el seu I Congrés i I Exposició Nacional».

Els socis i responsables de l'agrupació local es reuneixen cada dimecres en l'antic Escorxador de Puçol per a compartir la seua afició i millorar la seua destresa. «El nostre objectiu és promoure la difusió i el coneixement de l'art del bonsai, donant a conéixer les seues tècniques de disseny i cultiu, que són específiques d'aquest art», explica Jimena.

Per això, organitzen continus cursos, d'iniciació i avançats, així com activitats formatives per als socis «encaminades a elevar el seu nivell de coneixement». Però també realitzen tallers infantils, xarrades i altres activitats orientades a enriquir aquest art tan particular. Moltes vegades, en col·laboració amb altres associacions o col·lectius interessats, tant locals, com d'altres poblacions.

Aquest afany de participació es remunta als inicis del club, que va ser la seu de la I Exposició de Bonsai de la Comunitat Valenciana el mateix any de la seua fundació, en 1994. «Afrontem el repte amb un grapat de socis i pocs recursos... Però amb molta il·lusió», recorda el secretari, que lamenta la paralització de totes les activitats programades per a enguany a causa de la pandèmia.

Participació en mercats ambulants benèfics, xarrades d'estiu... I també ha quedat cancel·lada l'exposició que realitza cada any el club coincidint amb les festes patronals de Puçol amb el suport de l'Ajuntament: «És el nostre principal esdeveniment, perquè és el moment d'exposar el treball que pacientment realitzen els socis en els seus arbres durant anys de cultiu».

Un xicotet art per a connectar amb la naturalesa

Després d'un estiu pausat, els socis del Club Bonsai Puçol esperen recuperar la seua marxa habitual al setembre i, així, continuar donant vida a aquest art oriental amb seu a Puçol: «És molt gratificant veure com evolucionen els teus arbres amb el pas dels anys... Sobretot els que has plantat de llavor».

A això se suma el poder «connectar de manera especial amb la naturalesa, ja que tens a la teua cura un ésser viu que depén de tu per a poder viure i evolucionar», apunta Emilio Jimena. En definitiva, un xicotet art que exigeix paciència infinita i molt, molt d'afecte.

Destacats