La Ciutat de les Arts i les Ciències s'aferma com a motor turístic de la Comunitat Valenciana

Guardar

Ciudad de las Artes y las Ciencias- Palau de les Arts
Ciudad de las Artes y las Ciencias- Palau de les Arts

El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Enrique Vidal, ha assenyalat que l'informe de l'Institut Valencià d'Investigacions Econòmiques (IVIE) sobre l'impacte del complex cultural i d'oci en 2019 aferma les seues instal·lacions com a "motor turístic" de la Comunitat Valenciana en generar 2,2 euros de PIB per cada euro invertit en el seu funcionament.

Vidal ha subratllat que el complex que dirigeix se situa així com referència internacional de la Comunitat Valenciana, "que permet afrontar el futur i tindre un turisme de qualitat', d'acord amb les conclusions de l'informe de l'IVIE sobre l'impacte econòmic i social de la Ciutat de les Arts i les Ciències a la Comunitat Valenciana corresponent a 2019, en el qual s'analitza l'aportació que realitza CACSA en benefici de l'economia i la societat valenciana en termes de creació de renda i llocs de treball.

L'informe reflecteix que la Ciutat de les Arts i les Ciències genera 2,2 euros de PIB per cada euro destinat al seu funcionament durant 2019. En aquest sentit, Enrique Vidal ha destacat, a més de l'impacte econòmic del complex, "el vessant cultural i de formació, ja que cada euro gastat equival a 1,3 euros en formació de les persones".

En aquesta mateixa línia, sobre les més de 2,8 milions d'entrades venudes en 2019, ha subratllat que "suposa una fita perquè puguem recolzar-nos de cara a la nova normalitat i estar preparats".

El director general de CAC ha explicat que el complex compta amb espais segurs certificats, s'està preparant el 20 aniversari del Museu i ha avançat que aquesta tardor s'inaugurarà l'exposició 'Play. Música i Ciència'.

També ha assenyalat que en l'estiu de 2022 'tenim una cita importantíssima amb Caixaforum" en l'Àgora que culminarà el complex de la Ciutat de les Arts i les Ciències "i tot això serà la base per a poder seguir avant amb èxit en el futur".

En un primer apartat, l'informe analitza l'impacte derivat de la mateixa activitat ordinària d'explotació del conjunt de les actuacions de la Ciutat de les Arts i les Ciències (incloent-hi Hemisfèric, Museu, Oceanogràfic, Palau, Àgora, Umbracle i serveis centrals), que ascendeix a 58,8 milions d'euros en termes de renda i a 1.143 llocs de treball.

Al costat d'això, en una segona fase del citat informe, es calcula que en 2019 la despesa turística total atribuïble a la Ciutat de les Arts i les Ciències es xifra en 155,4 milions d'euros.

D'eixe import, 150,2 milions tenen el seu origen en la despesa que realitzen els i les turistes que visiten les seues instal·lacions, mentre que els 5,2 milions d'euros restants és la despesa de les persones visitants que acudeixen als esdeveniments que organitzen en la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Aquesta despesa va tindre un impacte en l'economia valenciana de 69,7 milions d'euros en termes de renda (PIB) i genera 2.842 ocupacions equivalents a temps complet a l'any.

La suma de totes dues fonts d'impacte econòmic (activitat ordinària i despesa turística) s'eleva a un total de 128,4 milions d'euros de renda i es tradueix en 3.985 ocupacions directes i indirectes.

Aquest informe conclou que, per cada euro que costa a l'any mantenir el complex d'oci i cultural, es generen 2,6 euros de despesa turística a la Comunitat Valenciana i 2,2 euros de PIB en l'economia valenciana.

Així mateix, per cada milió d'euros de despeses de funcionament, es creen 67 llocs de treball a temps complet a l'any. L'estudi de l'IVIE també ressalta que, per cada euro de despesa de funcionament, el capital humà dels i les visitants augmenta 1,3 euros.

L'impacte sobre el PIB i l'ocupació ha augmentat un 13,2% i 13,6%, respectivament

Si es comparen els resultats obtinguts en aquest informe referent a l'any 2019 amb els de l'informe de l'exercici 2018, l'impacte total sobre la renda i l'ocupació han augmentat pràcticament la mateixa intensitat: 13,2% i 13,6%, respectivament.

L'evolució favorable s'explica en tots dos casos per l'augment de la despesa turística de visitants, que ha pujat un 14,8%, fins a aconseguir un màxim de 155,4 milions d'euros.

Darrere d'aquesta positiva evolució de la despesa turística està el fet que la xifra de visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències ha augmentat un 10%.

Impacte en termes de capital humà estimat en 74 milions d'euros

L'informe també valora l'impacte sobre el capital humà dels i les visitants a la Ciutat de les Arts i les Ciències, que l'IVIE quantifica en un valor mitjà de 74 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment d'un 13,7% respecte al resultat de 2018 (65,3 milions d'euros). Aquesta xifra s'obté a partir de dues alternatives de mesurament.

La primera de les aproximacions reflecteix la quantitat que els i les visitants estarien disposats a pagar pels serveis que reben durant la seua visita. D'acord amb aquest criteri, l'augment en el capital humà generat en 2019 ascendeix a 68,3 milions d'euros.

El segon criteri valora el temps invertit per les i els visitants com a hores de formació informal rebuda i el cost d'eixes hores. Sota aquesta anàlisi, l'impacte en el capital humà generat per la Ciutat dels Arts i les Ciències s'estima en 80,4 milions d'euros.

Visitants 2019

La Ciutat de les Arts i les Ciències ha venut durant l'any 2019 més de 2.800.000 entrades, la qual cosa suposa un 10% més respecte a l'any 2018. En concret, la xifra de venda aconsegueix les 2.876.524 entrades aquest passat any enfront de les 2.616.067 d'entrades de 2018.

Per edificis, el Museu de les Ciències ha augmentat en un 15%, l'Oceanogràfic ha registrat un ascens del 7% i l'Hemisfèric ha venut un 10% més d'entrades en 2018.

Destacats