25n
25N
25N

Ciutadans declina recolzar la reforma de l'Estatut Valencià que aquest dijous es vota en comissió en el Congrés

Ciutadans declina recolzar la reforma de l'Estatut Valencià que aquest dijous es vota en comissió en el Congrés
11/12/2018 -

El grup parlamentari de Ciutadans s’ha desmarcat aquest dimarts de la reforma de l’Estatut Valencià i ha declinat recolzar el text acordat fa unes setmanes en el Congrés i que aquest dijous es debat i vota en la Comissió Constitucional en la Cambra baixa.

Així ho ha anunciat el portaveu del Grup Socialista en Les Corts Valencianes, Manuel Mata, en declaracions als mitjans a l’eixida de la reunió de la ponència conjunta de les dos cambres. El diputat del PSPV ha criticat la postura de la formació ‘taronja’ i els ha exigit que “reconsideren la seua postura” davant la reunió de la Comissió Constitucional.

“El perquè s’han desmarcat se’ns escapa, no sabem si és alguna cosa relacionada amb la política nacional o amb aquests balls de la ‘yenka’ que sol fer Cs, però si ho fan per raons que tenen poc a veure amb els valencians és un problema perquè nosaltres hem vingut conjuntament i hi ha hagut un comportament conjunt de tot el Congrés i això és insòlit”, ha subratllat el portaveu socialista.

No obstant açò, Mata ha celebrat l’acord obtingut entre la resta de formacions polítiques presents en la ponència encarregada d’informar sobre la proposta de reforma de l’Estatut Valencià encara que ha recalcat que li “molesta” el desmarcatge de Ciutadans.

La reforma de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana està pendent en el Congrés des que l’aprovaren Les Corts en 2011. Al novembre els grups parlamentaris de PP, PSOE, Units Podem i Ciutadans van aconseguir un acord en la Cambra baixa per a aprovar al desembre la reforma.

El text pactat per aquestes formacions modula la clàusula sobre inversions de l’Estat, impulsada en el seu moment per l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, alhora que evita que aquesta modificació haja de ser aprovada en referèndum pels valencians.

Les Corts van aprovar en 2011 una reforma de l’Estatut amb la qual es pretenia afegir una clàusula –denominada ‘Camps’– per la qual la inversió de l’Estat a la Comunitat fóra l’equivalent al seu pes poblacional. Amb aquesta finalitat es constituiria “una comissió integrada per l’administració estatal i autonòmica”.

CERCA D’UN ACORD UNÀNIME

Abans d’entrar a la reunió de la ponència, el diputat d’Units Podem Ricardo Sixto es mostrava “optimista” per a portar la reforma a “bon port” si bé ha lamentat que el procés per a realitzar-ho “ha sigut molt llarg”.

“En principi hi ha una esmena transaccional firmada per tots els grups del Congrés i el que esperem i el que és desitjable és que eixe acord unànime continue endavant”, destacava Sixto abans de la ponència.

Per la seua banda, el diputat de Podem Antonio Estañ no es mostrava tan optimista abans de la reunió perquè, tal com ha recordat, la reforma de l’Estatut Valencià ha tardat set anys a portar-se al Congrés. “Esperem polir qüestions tècniques en aquestes ponències i sobretot que assegure el que es va acordar en Les Corts Valencianes en matèria d’inversions”, ha sentenciat.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 + 2 =

bombers
CCCC
bombers