Ciutadans qüestiona la donació d'una estàtua en memòria a un sindicalista mort en una càrrega policial

Valentín González va morir a causa del tret d’una bola de goma en una càrrega policial en 1979

Ciutadans qüestiona la donació d'una estàtua en memòria a un sindicalista mort en una càrrega policial
03/08/2019 -

La formació de Ciutadans a l’Ajuntament de València, liderada per Fernando Giner Grima, va registrar una pregunta al govern municipal sobre la instal·lació d’una estàtua donada. Es tracta d’una escultura en memòria a un sindicalista que va morir a causa d’un tir d’una bola de goma, en una càrrega policial en 1979.

El grup de Ciutadans, en el document al qual ha tingut accés València Extra, pregunta a l’executiu local quin regidor va prendre la decisió, l’expedient de tramitació i quant temps romandrà aquesta estàtua.

En la mateixa resolució es respon a la formació de Giner que “l’origen d’aquest expedient va ser una carta dels familiars” de 2016, on detallaven la intenció d’encarregar l’estàtua per a després donar-la a la ciutat, com a “reconeixement a la lluita de classe obrera” durant la transició.

L’estàtua es va inaugurar dimarts passat 25 de juny, en el lateral d’una de les entrades del passatge del Mercat de Proveïments. Valentín González era un sindicalista de la Confederació Nacional de Treballadors (CNT), que va morir a causa del tret d’una bola de goma per part de la policia, durant una càrrega policial. El fet va ocórrer en 1979, en ple procés de la Transició que, normalment, es relata com a “exemplar” i “pacífic”.

La donació va ser efectuada pels familiars i a través de la Plataforma per la Memòria Històrica del País Valencià. El seu valor, de 10.000 euros, no han sinó abonats per l’ajuntament: l’única despesa del consistori és l’ancoratge d’aquesta escultura en el seu lloc definitiu. Segons va assenyalar la regidora de Recursos Culturals, s’instal·la per a “commemorar i no permetre que Valentín González caiga en l’oblit”.

Respecte a la pregunta de “quant temps estarà” on s’instal·le, el Consistori respon que allí on s’ha instal·lat estarà “de forma definitiva” i que, a més, compta amb els informes favorables de la Policia Local, Bombers, Oficina Tècnica de Patrimoni, Servei d’Ocupació del Domini Públic Municipal i la Comissió Tècnica de Patrimoni.

La figura s’instal·la al costat del passatge de Proveïments que fa dos anys, precisament, va ser canviat de nom a Valentín González, on ja hi havia una placa en record. La càrrega policial es va produir durant una vaga de les Collas de càrrega i descàrrega del mercat. La policia va matar a González per un tret d’una bola de goma. Una pràctica que encara hui es practica, i va causar la mort d’Íñigo Cabacas en 2012, o la pèrdua d’un ull per Roger Español en les càrregues policials durant el referèndum de l’1 d’octubre; la Policia Nacional va utilitzar aquesta arma malgrat estar prohibida per la Generalitat.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

19 − quatre =

programacion rialto
cultura als barris 2019
amic valencians
catarroja 2019
medioambiente torrent
massamagrell 25n
cultura als barris 2019
amic valencians