La ciutadania avala un model de ciutat més verd i sostenible per a València

Urbanisme, mobilitat i jardineria han sigut les àrees que més propostes han rebut a través dels pressupostos participatius DecidimVLC

Guardar

Simulació de la peatonalització de la Plaça de Patraix
Simulació de la peatonalització de la Plaça de Patraix

Ja es coneixen els projectes més votats dels pressupostos participatius de DecidimVLC, que s'executaran al llarg d'enguany. En total, 139 propostes – 111 pertanyen a districtes i 28 als pobles de València – que es finançaran amb els huit milions d'euros que es destinen dels Pressupostos Municipals de 2021. En línies generals, com ha assenyalat la regidora de Participació Ciutadana de l'Ajuntament de València, Elisa Valía, "totes les propostes segueixen el model de ciutat que s'està impulsant des de l'equip de govern, basat en la mobilitat sostenible, la creació d'espais verds, l'eficiència energètica o l'adequació i recuperació de l'espai públic".

De fet, per àrees, urbanisme, mobilitat i jardineria han sigut les que més propostes han rebut amb projectes com la millora del carril bici al carrer Cuba del districte de L'Eixample, que suposa una inversió de 123.000 euros; la creació d'un bulevard que connecte el MuVIM i l'IVAM; o la creació d'un eix verd en l'avinguda Enginyer Manuel Soto, així com un nou parc al barri de Benimaclet, amb una inversió de 250.000 euros, entre molts altres.

No obstant això, Patraix destaca no només per ser el districte on més propostes s'executaran – 11 en total – sinó que, a més, la proposta més votada de tot el procés participatiu també és de Patraix. Amb 1.017 vots, i una inversió de 10.000 euros, aquesta proposta consisteix en un estudi per a millorar l'entrada a València per camí nou de Picanya.

La resta de les actuacions que es duran a terme en aquest districte són: la pavimentació de la zona d'entrada a l'escola infantil; l'adequació de les instal·lacions de la Biblioteca de Patraix; la redacció tant d'un projecte de reordenació de la mobilitat en el polígon Vara de Quart, com per a la creació d'un futur carril bici en Arxiduc Carles; la creació d'un pas per als vianants al carrer Fontanars cantonada amb Jacinto Labaila; la instal·lació de fonts d'aigua potable filtrada; avançar en la conversió en zona de vianants de la plaça de Patraix; la col·locació de contenidors d'alimentació de colònies felines; la substitució de fanals de diversos carrers del barri; i més espai de joc al parc Enrique Granados.

En contraposició a Patraix es troba el districte de Benimaclet, que ha sigut on menys propostes es desenvoluparan pel fet que necessiten una major inversió. En aquest cas, els veïns i veïnes de Benimaclet han apostat per la instal·lació de menjadores i refugis per a gats, així com la renaturalització del carrer Murta i la creació d'un parc i una zona verda al solar d'eixe mateix carrer, que forma part de la llista de les quals més pressupost requerirà amb un cost total de 250.000 euros.

Així mateix, la mobilitat torna a estar molt present en les peticions veïnals i, en aquesta ocasió, s'han aprovat accions com delimitar el carril bici del carrer Carters, amb l'objectiu d'evitar que els vehicles que aparquen en bateria envaïsquen el carril, millorant així la seguretat; o la construcció d'un carril bici que connecte la Ciutat de l'Aprenent fins al bulevard sud en el districte de Jesús. A més, en aquest mateix districte, al barri de Sant Marcel·lí, s'ha aprovat, finalment, la redacció del projecte per a una zona enjardinada en els solars. Una reivindicació històrica que donarà resposta als problemes de fang i inundacions que es generen en els dies de pluja.

Respecte a l'ús de l'espai públic per al gaudi veïnal, destaca tant la proposta de renovació de la xicoteta plaça i parc infantil de centre històric de Campanar, com la rehabilitació de l'alqueria de l'avinguda Campana per a l'ús veïnal.

Finalment, criden l'atenció altres propostes que han tirat avant com la de convertir l'avinguda de la Malva-rosa és un bulevard comercial; o la implementació ales eixides i accessos sud de València – Avinguda d'Ausiàs March, Peris i Valero i Professor López Piñero – semàfors intel·ligents per a evitar retencions.

Totes les propostes, dividides per districtes i pobles, es poden consultar en decidimvlc.valencia.es.

Destacats