25n
25N
25N

'CIEs No' exigeix una investigació "independent" per la mort de l'intern de Sapadors

'CIEs No' exigeix una investigació "independent" per la mort de l'intern de Sapadors
16/07/2019 -

La campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers i la fi de les deportacions ‘CIEs NO’ exigeix al Govern una investigació “urgent, rigorosa i independent” per a conéixer les circumstàncies en les quals es va produir aquest dilluns la mort d’un intern de 25 anys i origen marroquí, en la cel·la d’aïllament del CIE de Sapadors de València, així com que “es depuren responsabilitats”.

La Policia Nacional investiga les causes de la defunció d’aquest immigrant intern en Sapadors, després que una comissió judicial ordenara l’aixecament del cadàver i determinara el suïcidi com a causa, a l’espera de l’autòpsia, segons van informar la passada jornada fonts de la Prefectura Superior.

A més d’exigir una investigació “independent”, CIEs NO convoca a la ciutadania a concentrar-se aquest dimarts a la vesprada, a les 19 hores a la porta del complex de Sapadors, i insta a la Generalitat Valenciana i a l’Ajuntament de València a “posar en pràctica el seu pronunciament pel tancament dels CIE, ja que van signar sengles propostes per a instar al Govern a la seua clausura la passada legislatura”.

D’aquesta forma, la plataforma fa una “especial crida” a l’assistència del ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig; la vicepresidenta, Mónica Oltra; l’alcalde de València, Joan Ribó, i a altres representants institucionals, polítics, sindicals, organitzacions i moviments socials.

CIEs NO denúncia en un comunicat aquesta mort com a “resultat del racisme institucional i conseqüència directa d’una política migratòria basada en la criminalització, el tancament i la deportació de les persones migrants”.

“Són uns fets gravíssims. La ciutadania necessita saber com s’ha produït la mort d’aquesta persona que es trobava sota custòdia de l’Estat espanyol. Convoquem a una mobilització massiva pel tancament d’aquestes presons racistes que formen part de les polítiques de mort que els estats europeus practiquen contra les persones migrants i a demanar la depuració de responsabilitats per la mort d’aquest ciutadà marroquí”, ha afirmat Adrián Vives, portaveu de l’organització.

DENEGACIÓ D’ENTRADA

Al mateix temps, la campanya assegura que no ha pogut visitar aquest matí als interns en Sapadors, “tal com els autoritza un acte del magistrat d’instrucció del jutjat número 3 des de 2011”, ja que “la Policia Nacional no ho ha permés al·legant qüestions de seguretat”.

Fa uns dies va denunciar la restricció de l’accés de les organitzacions al CIE “excusant-se en les vacances d’estiu del funcionariat”. Al seu judici, “és precisament ara, amb més internaments i menys personal, quan més necessari és el paper de fiscalització i vigilància dels drets humans de les entitats socials”.

Al marge d’aquest cas, CIEs NO afirma tindre coneixement que “els intents de suïcidi entre els interns són continus a causa de l’impacte sobre la salut mental del tancament i les condicions del centre. La setmana passada va haver-hi un altre intent de suïcidi i també que es va alliberar a un dels interns per la seua greu deterioració psíquica”.

NOU MORTS

Des que es va obrir el primer CIE i van començar a practicar-se deportacions en 1987, l’organització lamenta que “almenys nou persones han mort en condicions de tancament i trasllat forçós: nou vides la custòdia de les quals i responsabilitat requeia sobre l’Estat”. “La mort en el CIE no és una excepció, sinó una macabra normalitat”, emfatitza la plataforma.

Per a CIEs No és “imprescindible honrar la seua memòria i poder recordar els seus noms i cognoms: Osamuyi Aikpitanyi 2007 (durant la seua deportació: vol Ibèria Madrid-Lagos, Nigèria), ciutadà nigerià de 47 anys en 2008 (Sapadors), Jonathan Sizalima en 2009 (comissària d’estrangeria de la Policia Nacional a Barcelona), Mohamed Abagui en 2010 (CIE Zona Franca de Barcelona), Samba Martine 2011 (CIE Aluche de Madrid), Idrissa Diallo en 2012 (Zona Franca), Alik Manukyan en 2013 (Zona Franca), Mohamed Bouderbala en 2017 (presó Archidona de Màlaga) i un ciutadà marroquí en 2019 (Sapadors).

Per tot això, l’organització reclama tant la investigació “objectiva” sobre l’última defunció com la compareixença del delegat de Govern en la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Fulgencio, per a informar sobre aquest tema. També exigeix la identificació de l’intern, mesures de reparació per a la seua família i torna a urgir al tancament “immediat” del CIE de Sapadors i de tots els d’Espanya.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

quatre × quatre =