25n
25N
25N

Els CIE, centres d'internament d'estrangers en els quals es "vulneren els drets humans"

Baldoví demanarà la compareixença del ministre d’Interior perquè manifeste la seua postura sobre els CIE

Ggia

Els CIE, centres d'internament d'estrangers en els quals es "vulneren els drets humans"
18/07/2019 -

Dilluns passat, la mort d’un intern de 25 anys, d’origen marroquí, en la cel·la d’aïllament del CIE de Sapadors ha tornat a revivar la polèmica dels Centres d’Internament d’Estrangers. Així, des de la plataforma CIEs NO han exigit al govern central una investigació rigorosa que determine les circumstàncies en les quals es va produir la mort d’aquest jove, així com que es depuren responsabilitats que passarien, en primera instància, “per la destitució immediata del director del CIE de Sapadors”.

Per part seua, des de la delegació del Govern a la Comunitat Valenciana, encapçalada per Juan Carlos Fulgencio, s’ha volgut deixar clar que “estem parlant d’un suïcidi, no hi ha cap altra causa“, al que ha afegit que el que es pretenia era “protegir a l’intern d’uns altres després de veure’s implicat en una baralla. En cap moment es va plantejar que calguera protegir-lo d’ell mateix. Si no, s’haguera actuat amb un altre protocol”.

Des de l’obertura del primer CIE, des de la plataforma lamenten que “almenys nou persones han mort en condicions de tancament i trasllat forçós. La mort en el CIE no és una excepció, sinó una macabra normalitat”. Sens dubte, un tràgic desenllaç que ha posat, de nou, en el punt de mira les condicions en les quals es troben els interns dels CIE.

Cristina Martínez, membre de CIEs NO, explicava en una entrevista per a València Extra que “en el cas del CIE de Sapadors, les condicions higièniques són lamentables. En aquests moments, les cel·les es tanquen a les nits, i les persones internes es veuen en l’obligació de fer les seues necessitats on poden, però és que, en altres centres, els banys estan dins de la mateixa cel·la, eliminat qualsevol tipus de privacitat”, explicava llavors.

Una “violació de drets humans i d’acords internacionals” que es fan visibles, a més, en la falta de recursos. “Molts centres no compten amb vies d’evacuació en cas d’incendi; els horaris de visita dels familiars, a part de ser molt limitats, es realitzen en sales on no pot haver-hi contacte físic”, i afig, “es criminalitza a persones que només han comés una falta administrativa, i se’ls condemna amb la màxima pena que tenim a Espanya: se’ls priva de la seua llibertat. Però, a més, no hi ha distinció entre el qui acaba d’arribar en una pastera, i se li tanca en un CIE, i el que acaba d’eixir de presó per haver comés un delicte que, d’altra banda, ja hauria complit condemna”.

Però les peticions del tancament definitiu dels Centres d’Internament d’Estrangers no solament arriben per part d’aquesta plataforma. El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ja ha anunciat que presentarà una sol·licitud de compareixença del ministre d’Interior perquè s’aclarisca si des del govern central es pretén continuar mantenint oberts els CIE, així com una bateria de preguntes sobre “la vulneració de drets humans que allí està produint-se”.

Baldoví reclama a Sánchez que els problemes valencians estiguen en l’agenda política

El diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha mantingut una reunió amb el President del Govern, Pedro Sánchez, en la qual li ha transmés les condicions que s’han de complir per a comptar amb el suport de Compromís per a la seua investidura. “Nosaltres hem continuat reivindicant els quatre punts que formaven part de la nostra proposta: finançament i compensació mentre hi haja un nou model; la condonació del deute de La Marina; mesures per als agricultors de la taronja valenciana; i el compromís de posar en marxa les connexions de les principals ciutats per l’AP-7”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

10 − nou =

museo etnologia
ficcions 2019-2020