Navarro (CEV) adverteix que l'"aturada completa" de l'activitat provocarà un "xoc total" en l'economia

El president de la CEV demana "avançar" en l'ajornament de liquidacions tributàries i el pagament de les quotes de la Seguretat Social

Guardar

fotonoticia_20200329121907_1920
fotonoticia_20200329121907_1920

El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha advertit que amb l'"aturada completa" que suposa la suspensió de tota l'activitat no essencial "el xoc sobre l'activitat econòmica serà total i implicarà una notable destrucció de llocs de treball", per la qual cosa la "recuperació s'augura més que complicada".

Així s'ha pronunciat en un article d'opinió sota el títol 'Màscara per a la nostra economia', després que el president del Govern, Pedro Sánchez, haja anunciat la suspensió, aquest diumenge en el Consell de Ministres extraordinari, de les activitats no essencials entre aquest dilluns i dijous que ve 9 d'abril, tots dos inclusivament, per a frenar la propagació del Covid-19.

Navarro, en el seu article, afirma que després d'aquest anunci la "recuperació s'augura més que complicada". "Amb una aturada completa, el xoc sobre l'activitat l'economia serà total, i implicarà una notable destrucció de llocs de treball, just el que ara pretenem evitar amb els ERTOs per força major", ha exposat.

En aquest sentit, s'ha preguntat "com funcionaran correctament els sectors bàsics per a fer front a la crisi sanitària si no poden comptar amb la necessària interrelació amb la resta de sectors".

A més, per al president de la CEV, "mancada concreció, ambició i sobretot agilitat" en les mesures econòmiques de les administracions. Navarro ha indicat que espera que la línia d'avals pública aprovada per l'Executiu perquè les empreses no es queden sense liquiditat és "benvinguda". "Però esperem més", ha subratllat.

"Senyora ministra, la intenció dels empresaris és mantindre l'ocupació i afavorir que la recuperació siga ràpida. Les empreses estan lluitant per a evitar el tancament, res més. Les mesures aprovades en l'últim Consell de Ministres portaran més desocupació, aqueixa és la realitat, i no una altra", ha alertat.

"ANAR MÉS ENLLÀ"

Al seu judici, "el compromís de l'Administració hauria d'anar més enllà i avançar en l'ajornament de liquidacions tributàries i el pagament de les quotes de la Seguretat Social per a totes les empreses". "Per a fer front al coronavirus les empreses necessiten la seua particular màscara", ha exposat.

Salvador Navarro ha defensat que, "a més d'enfortir el sistema sanitari", la "protecció enfront del COVID-19" ha d'incloure un conjunt de mesures fiscals, laborals i econòmiques que ajuden a totes les empreses a superar aquesta situació.

Unes mesures que, segons ha recalcat, "per a resultar eficaces a més han d'arribar de manera ràpida i àgil, a la mateixa velocitat que s'expandeix la pandèmia, perquè si no per a moltes empreses, serà tard i perquè, si no, la recuperació no podrà tindre forma d'O, molt menys de V".

Per al president de la CEV, "constreny assegurar que les empreses disposen de liquiditat suficient quan més la necessiten", "que és hui, no demà". Per això, insisteix que s'ajornen les liquidacions i el pagament de quotes.

Ha apuntat que "són aquest tipus de mesures les que injecten de manera directa i indiscriminada tresoreria en l'economia i que són fonamentals per a mantindre la cadena de liquiditat entre les empreses".

Navarro ha retret que, en lloc de liquiditat, la qual cosa arriba a les empreses, "això sí de manera ràpida" i "sense diàleg social", són mesures que "amaguen la desconfiança en el món empresarial".

Salvador Navarro ha recalcat que "la salut pública és el primer i que els majors esforços han d'anar encaminats a limitar l'abast i la velocitat amb la qual s'expandeix el COVID-19". A més, ha incidit en què "són els experts en salut pública els que a cada moment ens diran el que devem i el que no hem de fer".

"NO PODEM ASSISTIR COM A MERS ESPECTADORS"

No obstant això, ha afegit que l'economia "no pot ressentir-se més del necessari", "que serà bastant", ha apuntat. En aquest punt, Navarro cita al director de l'OMS, Adhanom Ghebreyesus: "No som espectadors indefensos. Podem canviar la trajectòria d'aquesta pandèmia".

"La mateixa afirmació pot servir per a l'economia. No podem assistir com a mers espectadors, les empreses necessiten, de manera urgent, mesures ambicioses", ha insistit.

Així, ha lamentat que "mentre les grans potències asseguren que faran tot el necessari", la Unió Europea, "excepte en l'àmbit de política monetària, segueix sense donar una resposta conjunta i contundent".

Es tracta d'"una crisi que afecta el conjunt de la UE i que, per tant, no pot trobar solament una resposta nacional", ha remarcat Salvador Navarro, que demana que la UE jugue "un paper més actiu" i "bel·ligerant".En aquest àmbit, reclama mesures extraordinàries com flexibilitzar el dèficit i impulsar un gran pla de suport i d'inversions públiques.

"Mentrestant, les empreses continuarem donant mostra de la nostra responsabilitat social i ajudant al sector públic en allò que necessite", ha assegurat, abans de posar en valor que sectors com la sanitat, el transport, l'agricultura, la logística, el tèxtil, el comerç, l'hostaleria i l'automoció "han donat aquests dies bon exemple d'això".

Destacats