caixa popular

Maria Tordera guanya el I Certamen de Relats Beatriu Civera

Maria Tordera guanya el I Certamen de Relats Beatriu Civera
27/06/2017 -

La primera edició del Certamen de Relats Beatriu Civera, que enguany ha tingut per lema “La igualtat és un dret, implica’t” i que organitza la regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de l’Ajuntament de València ja té el seu veredicte. El primer premi ha recaigut en Maria Tordera Baviera, amb el relat “Soñadores”, el segon premi se l’ha emportat Marta Navarro Calleja, amb el relat “Encrucijada” i el tercer ha sigut per a Susana Ramírez Juan i la seua obra “Mira Miguel”. Les tres autores són naturals de València ciutat.

La regidora d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Isabel Lozano ha valorat que “el jurat del certamen l’han format persones reconegudes en el camp de la literatura, de manera que valorem aquests premis que reivindiquen la igualtat real entre homes i dones”. En eixe sentit Lozano ha afegit que “eixa igualtat passa per coses com mostrar personatges que superen els rols i estereotips sexistes, el reconeixent de dones rellevants al llarg de la història o el reflex de vivències alliberadores per a dones i homes”.

“Volem dotar d’una personalitat pròpia aquests premis, començant per posar-li un nom propi, el de l’escriptora valenciana Beatriu Civera, perquè puguen convertir-se en un referent literari en la categoria de relats a la nostra ciutat així com a la resta del País Valencià”.

En total s’han presentat 48 relats al certamen, dels quals onze estan escrits en valencià i 37 en castellà. El percentatge de participació de dones escriptores ha sigut del 90 per cent i un 10 per cent d’homes. Els relats tracten temàtiques variades però tots tenen en comú el tret de plantejar una sèrie de debats i reflexions sobre els rols assignats tradicionalment a la dona i com trencar amb determinats prejudicis pot fer avançar la societat.

Així, el relat “Soñadores” parla d’una societat futurista en la qual dos robots (un home i una dona) volen canviar les funcions que tenen assignades en la societat que vénen determinades pel seu sexe. Després de molt d’esforç i de plantejar-se un interessant debat l’empresa els deixa canviar el rol.

El relat “Encrucijada” ens apropa un cas real, el de Victoria Kent, i el gran conflicte i debat intern que va viure la que va ser la primera advocada a exercir a Espanya, i la primera dona al món que va intervenir davant d’un Tribunal Suprem de Guerra i Marina, la nit d’abans que les Corts espanyoles debateren sobre el dret a vot de les dones. Sabia que el vot de la dona podia posar en perill el progressisme de la República i hagué de prioritzar això al seu desig de fer avançar la societat espanyola en els drets polítics de les dones.

El tercer premi, “Mira Miguel”, ens parla de la història d’un fill que ha de fer-se càrrec de la seua mare en un hospital. Aquesta circumstància fa que reconnecte amb la seua mare a escala emocional, es para a escoltar-la com mai abans ho havia fet, i tot això modifica la relació entre els dos.


Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 × cinc =

viva gym canovas
recogida residuos organicos en valencia
Obra Yolo en el teatro escalante
bienal mislata