Els centres escolars valencians es mantenen amb una incidència mínima de la Covid-19

Després de les vacances de Setmana Santa únicament hi ha cinc grups confinats en cinc centres educatius de la Comunitat Valenciana

Guardar

Una mestra pren la temperatura a un alumne
Una mestra pren la temperatura a un alumne

Moltes eren les incògnites que sobrevolaven el curs escolar 2020/21. Després del terratrémol que va suposar per a l'àmbit educatiu l'arribada de la Covid-19, adaptant un sistema eminentment presencial al món online en qüestió de setmanes per a permetre finalitzar l'any lectiu, l'arribada de l'estiu va obrir diversos debats sobre com afrontar la tornada a les aules al setembre.

Un d'ells va girar entorn de la presencialitat i de la idoneïtat d'exposar als i les escolars, i posteriorment a les seues famílies, a un possible contagi. Una tornada a les aules "segura" que guanyava pes davant una alternativa virtual que ha de polir-se per a superar la bretxa tecnològica i que, pese al teletreball de molts pares i mares, beneficiava a la conciliació laboral.

La Conselleria d'Educació va treballar durant l'estiu, en col·laboració amb tota la comunitat educativa, per a disposar d'un pla que convertira les aules valencianes en espais segurs. Un protocol, pioner a Espanya en eixe moment, que va proposar una reducció de la ràtio per aula i, per consegüent, un augment del professorat per a crear grups de convivència estable de màxim 20 alumnes en Infantil i fins a segon de Primària, depenent de cada centre educatiu en la resta de nivells. Per a això, es van crear més de 3.000 grups nous d'alumnat i es van contractar 4.374 nous docents.

L'objectiu de totes aquestes mesures era oferir a l'alumnat espais educatius segurs i, sobretot, garantir la màxima presencialitat possible, especialment, en les etapes en les quals és fonamental adquirir habilitats de socialització.

PROTOCOL ALTAMENT EFECTIU

Un protocol que ha resultat altament efectiu i que ha convertit als centres escolars com un dels espais més segurs, amb una incidència mínima del virus. Un escenari al qual s'ha arribat gràcies al treball diari realitzat pel personal docent, que ha aplicat de manera efectiva i escrupolosa els protocols anticovid dissenyats a l'inici del període escolar de manera que els contagis en aquest àmbit han estat sempre molt controlats.

Fins i tot després de les festes nadalenques, quan es van viure els moments més difícils de la pandèmia i es va arribar a plantejar una possible suspensió de les classes, es van aconseguir delimitar els contagis en els centres escolars. A mitjan mes de febrer, quan s'encarava el final de la tercera ona, únicament el 25,2% dels brots provenien de l'àmbit educatiu, sent minoria en comparació amb la incidència del virus l'àmbit social.

El mateix conseller d'Educació, Vicent Marzà, considerava en eixos dies que "el problema no són les aules sinó el que passa fora dels centres", destacant que els centres educatius "són un espai de màxima traçabilitat, espais de contenció i detecció de la Covid-19".

Segons Marzà, "el protocol funciona, s'ha aplicat el repartiment de màscares de FPP2 per al professorat i els filtres purificadors d'aire de tipus HEPA-COVID. Les aules són part de la solució i per això sempre s'ha apostat i continuarem fent-ho per la màxima presencialitat".

 

99,99% DELS GRUPS SENSE INCIDÈNCIES

En la primera setmana de classes després de les vacances de Setmana Santa, dels quasi 47.000 grups que hi ha en els col·legis i instituts valencians sostinguts amb fons públics, el 99,99% ha seguit les classes presencials sense que s'haja presentat cap incidència.

En aquests moments, 1.840 centres educatius, el 99,7% dels 1.845 que conformen el sistema educatiu valencià, no tenen cap aula confinada, finalitzant la setmana del 13 al 16 d'abril amb cinc grups confinats en cinc centres educatius.

Dels 818.644 alumnes d'Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat i FP, hi ha un 0,04% de positius actius, 325 alumnes. Amb l'aplicació dels protocols i les mesures de seguretat, s'ha establit l'aïllament preventiu, perquè han sigut contacte estret amb positius, d'un 0,03% de l'alumnat.

Quant al professorat, dels 78.434 docents del sistema educatiu valencià s'ha registrat un 0,05% de positius actius, és a dir, 38 docents. A més, amb l'aplicació de les mesures estrictes de prevenció i protecció de contactes estrets amb positius actius, s'ha determinat l'aïllament preventiu d'un 0,2% del professorat.

Destacats