Els centres d'atenció primària seran fonamentals per a tallar la cadena de contagis

Els centres d’atenció primària seran essencials durant el procés de desescalada, ja que realitzaran PCR i seguiran la traçabilitat del virus

Guardar

Centre de salut
Centre de salut

Dilluns que ve, 11 de maig, la Comunitat Valenciana entra en la primera fase de la desescalada, i els centres d'atenció primària exerciran un paper essencial en la lluita contra la Covid-19. De fet, si fins ara realitzaven un seguiment dels pacients amb símptomes compatibles amb el virus, evitant ingressos i assistències en Urgències, ara assumeixen un paper més actiu i rellevant en la detecció del virus. Així ho ha expressat la consellera de Sanitat, Ana Barceló, durant la seua compareixença per a informar de les dades actualitzades de Covid-19 al territori valencià.

Però, quin serà eixe paper fonamental? A partir del dilluns, els centres d'atenció primària ordenaran proves PCR, en menys de 24 hores, quan es detecten símptomes similars en algun pacient. Així mateix, si el resultat és positiu, realitzaran un seguiment de control de totes les persones que hagen estat en contacte amb el pacient per a poder seguir la traçabilitat i, d'aquesta forma, trencar la cadena de contagis.

En paraules de Barceló, "es tracta de tornar a la fase inicial de la pandèmia quan es va aconseguir contindre el virus, gràcies al seguiment de l'entorn de la persona contagiada. Ara tornem a eixa etapa de control, però en el procés de desescalada". Per descomptat, la Comunitat Valenciana està preparada per a afrontar aquest repte en disposar dels mitjans necessaris per a realitzar les PCR a tots els casos sospitosos de Covid-19. I és que, durant tot aquest temps, s'han reforçat els laboratoris de microbiologia de tots els hospitals tant en matèria tecnològica, com en personal.

"Els nostres microbiòlegs han fet un excel·lent treball durant tot aquest temps i estan preparats per a realitzar aquestes anàlisis. Però també sumarem altres centres i en aquesta desescalada necessitarem treballar amb les mútues i els serveis de prevenció de riscos laborals juntament amb atenció primària i hospitalària per a marcar la traçabilitat".

Les PCR, encara que presenten una major complexitat i els resultats poden arribar a tardar diverses hores, tenen més especificitat, més sensibilitat i es pot detectar de manera precoç la presència del virus. De fet, des que va començar aquesta crisi sanitària, aquestes proves han detectat més de 200.000 casos positius en tot el país. Però, és més, el Ministeri de Sanitat tindrà en compte els resultats de les PCR en la desescalada perquè, com ha explicat Barceló, "és un indicador fonamental per a veure la traçabilitat del virus".

En aquest sentit, per a avançar en aquest procés i aconseguir la 'nova normalitat', el Ministeri de Sanitat no només exigeix que es realitzen les PCR dins de les 24 hores en les quals els pacients presentes símptomes, sinó també la necessitat de disposar d'entre 1,5 i 2 llits en UCI, i d'entre 37 i 40 llits per a malalts aguts per cada 100.000 habitants. L'objectiu no és un altre que estar preparats per a fer front a un possible rebrot del virus. Per això, apunta Barceló, "la prevenció és la que ens permetrà tallar els contagis".

Per a poder fer aquesta tasca, la consellera de Sanitat ha explicat que s'està ultimant el pla per a reforçar el personal sanitari als centres d'atenció primària. Aquestes incorporacions es realitzaran de manera gradual, i es mantindran les contractacions de tot el personal sanitari que ha estat "en primera línia".

Finalment, i encara que falten molts detalls, la Conselleria de Sanitat ha anunciat la creació d'un doble circuit d'entrada als centres d'atenció primària, és a dir, una entrada per a pacients amb símptomes de coronavirus i una altra per a la resta de pacients que acudisquen a atencions presencials.

Arxivat a:

Destacats