"Tots els centres científics han de tindre perspectiva de gènere per a garantir la qualitat de la investigació"

El Centre de Recerca Príncep Felip incorpora la Unitat d’Investigació de Perspectiva de Gènere al primer Pla Estratègic Científic, entre altres novetats

Guardar

Laboratorio_1_Milagro_Gil-Mascarell_del_Departamento_de_Prehistoria,_Arqueología_y_Historia_Antigua_de_la_Universidad_de_Valencia
Laboratorio_1_Milagro_Gil-Mascarell_del_Departamento_de_Prehistoria,_Arqueología_y_Historia_Antigua_de_la_Universidad_de_Valencia

El Centre de Recerca Príncep Felip (CIPF) compta, per primera vegada, amb un Pla Estratègic Científic amb el qual podrà treballar en els pròxims cinc anys. Així ho ha anunciat la consellera de Salut Pública i Salut Universal Ana Barceló, que aquest dilluns es va incorporar al Patronat del CIPF com a presidenta. Entre les novetats que es duran a terme, destaca la introducció de nous grups de recerca, així com la creació d'una Unitat de Recerca amb Perspectiva de Gènere, una iniciativa que la directora Deborah J. Burks considera necessària i molt positiva per a aconseguir millors resultats, segons informa a València Extra.

"La meua filosofia és que tots els centres han de tenir aquesta metodologia perquè garanteixen la qualitat de la recerca", indica Burks. Així, explica que el CIPF estudia principalment temes de biomedicina, per la qual cosa per a fer diagnòstics el més efectiu possibles és fonamental pensar en sexe i gènere, "la forma més adequada de fer ciència". En aquest sentit, afig que una malaltia pot afectar d'una manera o una altra tenint en compte aquests factors, i aplicar una metodologia d'aquest tipus suposa que la recerca i resultats siguen més concrets i ajustats.

A aquesta aportació caldria sumar la de la col·laboració amb altres entitats (universitats, hospitals, laboratoris...) i centres de recerca d'Espanya i internacionals, que ajuda a crear sinergies i a treballar en equip de forma multidisciplinària, explica la directora. "És molt important perquè aprenem més d'altres centres i persones i resulta molt interessant i enriquidor introduir més punts de vista. Ajuda al fet que la recerca siga de major qualitat". D'aquesta manera, introduir la perspectiva de gènere en la metodologia fa un volt més al treball realitzat fins al moment.

El Pla Estratègic Científic també introdueix nous equips de recerca. De moment, es confirmen el del doctor Enric Esplugues, de la Yale School of Medicine, i el de Pietro Fazzari, que procedeix del CBM Sever Ochoa. No obstant això, Deborah J. Burks confirma a València Extra que hi hauria quatre grups més d'estudi durant el desenvolupament del pla, al llarg dels pròxims cinc anys. Així mateix, destaca que el Centre de Recerca Príncep Felip treballa amb el Pla GenT de la Generalitat, un programa que pretén retornar, retenir i atraure el talent per a incorporar-ho a universitats, centres de recerca, empreses i entitats locals i evitar, així, la "fugida de cervells" que s'ha produït en els últims anys.

"El més destacable d'aquesta nova etapa és el fet de disposar del primer Pla Estratègic Científic del CIPF", valora Burks, que segons Ana Barceló es basa en l'excel·lència, col·laboració, transparència, igualtat i innovació. Segons la directora del centre, en aquest moment es disposa d'un pressupost més alt i estable i gràcies a aquesta novetat es podrà treballar amb una línia més clara per a aconseguir objectius, amb més estabilitat i seguretat, que fins llavors no s'havia tingut. De fet, es durà a terme gràcies al conveni signat al juny amb la conselleria, que contempla aportar 4.714.000 euros dels pressupostos de la Generalitat destinats a millorar el suport logístic i tècnic a la medicina assistencial.

Al Patronat del CIPF també s'han unit Mª Amparo García Layunta, directora general d'Assistència Sanitària, i Carmelina Pla Silvestre, directora general d'Eficiència i Règim Econòmic. A banda de presentar totes aquestes novetats, també s'ha donat la benvinguda a investigadors de reconegut prestigi internacional que formaran part del nou Scientific Advisory Board: Jens Bruning (director del Max Planck Institute for Metabolism Research), Josep Tabernero (que dirigeix el VHIO Vall d'Hebron Institut d'Oncologia), Rafael Yuste (codirector de l'Institut Kavli i professor de la Universitat de Columbia), Michelle Bradbury (directora de Imaging Research del Memorial Sloan Kettering Cancer Center), Lesli Vosshall (directora de l'Institut Kavli de Sistemes Neurals i professora de la Universitat de Rockefeller) i Sharon Gerecht (directora de l'Institut de Nanobiotecnologia Johns Hopkins.

 

 

Destacats