El Centre Mundial de l’Alimentació Sostenible defensarà els drets socials enfront els mercats

El CEMAS pretén investigar, desenvolupar i fomentar nous sistemes agroalimentaris de cara a l’increment de la població urbana perquè no es queden en mans dels mercats

Guardar

0404 Ribó Alimentació
0404 Ribó Alimentació

L’alimentació sostenible ha sigut una de les principals apostes del Govern de la Nau i, sobretot, de l’Alcaldia. Joan Ribó, alcalde de la ciutat, va presentar el passat dilluns en la seu de les Nacions Unides de Nova York el Centre Mundial per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS), un espai situat a La Marina que, en paraules de l’edil, serà “un eix de referència mundial per a l’impuls i la projecció de sistemes d’alimentació i agricultura sostenibles, especialment en entorns urbans”. I és que, per a Ribó, l’augment cada vegada major de la població a les ciutats fa necessària l’actuació dels consorcis per a “no deixar en mans dels mercats aquest dret bàsic”.

El CEMAS surt a partir de la Capitalitat Mundial de l’Alimentació Sostenible de València en 2017 i serà un centre internacional que treballarà en noves formes d’alimentació cada vegada més saludables. Per això, les seues funcions seran la investigació, divulgació i sensibilització sobre els principals reptes alimentaris i nutricionals de les ciutats i de la ciutadania i, especialment, la innovació per a fer front a la malnutrició i desnutrició urbana i mundial. “Hi ha gent que passa fam i altra que cada vegada té més problemes de sobrepés. El problema no és la falta d’aliments, sinó d’una mala alimentació que s’ha de treballar des dels ajuntaments de les ciutats, cada vegada amb més gent, per a no deixar aquest dret de la ciutadania en mans dels mercats”, va explicar Ribó a Nova York.

ribo-ONU

En aquest sentit, durant la presentació del centre en la inauguració de la Casa de la Ciència de València el passat setembre, l’alcalde va assegurar que “és imprescindible desenvolupar una gran tasca d’investigació, desenvolupament i formació de tots els elements de la cadena alimentària, des dels productors fins als consumidors”. Així mateix, en altres declaracions ha valorat que “es tracta d’un projecte molt important, ja que l’alimentació és un element fonamental per a totes les persones” i, enfront de les desigualtats en aquesta qüestió, és més important que mai “reprendre models sostenibles i sans, alguns dels quals van tindre molta força al passat”.

Per tant, actua en dues línies de treball definides. D’una banda, gestionarà el coneixement de projectes, programes, estratègies i accions per a interactuar amb projectes que es desenvolupen en ciutats de tot el món, ja que esdevindrà un centre de trobada, intercanvi d’idees i informació o de seguiment de resultats. D’altra, se centrarà en la comunicació, divulgació i sensibilització d’aquestes matèries, en concret en la realització de mostres, exposicions i congressos, principalment.

Així, el CEMAS és una iniciativa que es desenvolupa en col·laboració amb l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) i es preveu que comence a funcionar l’1 d’abril a l’edifici La Base de La Marina de València (l’antiga base de l’Alinghi), una vegada aprovat el seu organigrama, que s’estructura en tres eixos: el Consell Rector, el Consell Assessor i la Secretaria Tècnica de la FAO, que inclourà experts de l’organització mundial per a donar un suport tècnic permanent. A més, en una segona escala i sota la Direcció General del futur centre, es preveu una estructura lleugera que permeta crear, en una primera fase, tres espais d’acció fonamentals: Gestió del coneixement, Comunicació i sensibilització, i Administració, Gestió i Arxiu.

D’aquesta manera, l’Ajuntament consolida la seua aposta per les polítiques públiques alimentàries, amb una partida pressupostària de 300.000 euros per a enguany. “Treballem aquest tema entorn del foment de l’agricultura de proximitat i del producte de kilòmetre 0 per a disminuir el gravíssim impacte del sistema agroalimentari en el Canvi Climàtic. Es tracta de sostenibilitat, però també de la salut de milions de persones”, va recordar Ribó durant la seua presentació la FAO.

Consell Rector

El 14 de febrer es va aprovar el Consell Rector, un òrgan administratiu de l’Ajuntament dependent de la Regidoria d’Agricultura presidit per Joan Ribó i conformat per representants del Consistori, la Generalitat, el Ministeri d’Assumptes Exteriors i la Marina. En concret, el composen la regidora d’Agricultura, Horta i Pobles de València, Consol Castillo, com a vicepresidenta; el regidor de Comerç, Carlos Galiana; la regidora de Sanitat i Salut, Maite Girau; la consellera d’Agricultura, Medi Ambient i Canvi Climàtic, Elena Cebrián; el Director General de Polítiques de Desenvolupament Sostenible del Ministeri d’Assumptes Exteriors, Gabriel Ferrero; i el director del consorci de La Marina, Vicent Llorens.

Consell Assessor

El Consell Assessor del CEMAS estarà integrat per representants d’altres agències de Nacions Unides (com ara l’OMS, Hàbitat…), i de centres d’investigació, del sector de la producció i del sector privat, així com un Comité Científic i Social. En concret, el 14 de febrer es va aprovar el nomenament de Dolores Raigón, catedràtica de l’Escola Superior d’Enginyeria Agronòmica i del Medi Natural de la Universitat Politècnica de València (UPV) i directora de la Societat Espanyola d’Agricultura Ecològica; José María García-Álvarez Coque, professor d’Economia i Polítiques Agràries de la UPV i investigador visitant de l’Institut Internacional per a la Investigació de Política Alimentària de Washington DC; Joan Romero, catedràtic de Geografia Humana de l’Institut Interuniversitari de Desenvolupament Local; i María Cristina Molina, professora d’Investigació i directora de l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) i docent associada de la UV.

Arxivat a:

Destacats