25n
25N
25N

El Centre del Carme i Espacio Inestable acosten el talent emigrat i emergent de la dansa valenciana

Prop d’una trentena de creadors i creadores de dansa se citen, del 17 al 29 de novembre al CCCC i Espacio Inestable

El Centre del Carme i Espacio Inestable acosten el talent emigrat i emergent de la dansa valenciana
17/11/2020 -

El Centre del Carme Cultura Contemporània i Espacio Inestable presenten el cicle de dansa ‘Migrats’ que celebra enguany 2020 la seua quarta edició. Del 17 al 29 de novembre es podran veure 27 peces de dansa de coreògrafs i coreògrafes, majoritàriament valencians, que responen a l’etiqueta de ‘migrats’. El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont, acompanyat per Jacobo Pallarés, codirector d’Espacio Inestable; Tatiana Clavel, cocomissària del cicle ‘Migrats’ i Lucía Jaén, coreògrafa i ballarina, han presentat aquest matí la programació del cicle.

Pérez Pont ha assenyalat que “el cicle ‘Migrats’ no coneix fronteres, és un cicle en què conviu el talent valencià emigrat que torna per a presentar-nos el fruit de la seua investigació artística juntament amb les produccions de distintes nacionalitats que resideixen a la ciutat i on la creació emergent i la consolidada es presenten en igualtat d’oportunitats”.

El director del Centre del Carme ha reconegut “l’esforç d’Espacio Inestable per mantindre el format del cicle a pesar de la crisi” i ha recordat “l’aposta del Centre del Carme per la dansa contemporània i pels seus creadors i creadores donant suport a festivals com Dansa València, 10 Sentidos, circuit Bucles o el cicle ‘Migrats’ amb el qual col·laborem des de la seua primera edició, així com les residències d’arts escèniques, ‘Graners de Creació’, a través del nostre programa ‘Cultura Resident'”.

Com cada any Espacio Inestable fa una clara aposta per la dansa i dins d’una programació expandida de quasi dos mesos, amb companyies de dins i fora del territori valencià, presenta un dels seus cicles més esperats, en col·laboració amb el Centre del Carme: un cicle viu, ple de llibertats, d’investigació i de primeres oportunitats. A pesar de la situació actual causada per la pandèmia de la COVID-19, el projecte Inestable i el Centre del Carme mantenen el seu pols ferm apostant per les arts en moviment.

En els seus inicis, el cicle va nàixer amb la idea de recuperar el talent migrat, aquell que se n’havia anat a desenvolupar-se professionalment a altres punts del planeta i ara tenia l’oportunitat de tornar per a mostrar el seu treball a casa.

La idea original va anar transformant-se al llarg de les tres primeres edicions per a donar pas també a artistes emergents de la dansa contemporània que no havien tingut encara l’oportunitat de mostrar el seu treball en els escenaris de la seua ciutat, aquells que eren susceptibles de migrar en els pròxims anys. Una combinació que a hores d’ara resumeix perfectament el caràcter de ‘Migrats’: propostes personals en un format mitjà que promou la investigació i el diàleg entre l’emergent i el que s’ha establit, entre la dansa europea i internacional i la local.

En aquesta quarta edició estrena etiquetes amb quasi una trentena de creadors i creadores amb 4 blocs diferenciats: El primer, ‘premigrades’, creadores valencianes residents a la ciutat, el treball de les quals encara no ha tingut molta visibilitat i que podrien migrar en els pròxims anys. En aquesta categoria trobem propostes com a ‘Fi Du’ d’Iván Colom, ‘Quieta en la mata’ del col·lectiu Danshe, ‘Instrucciones para el devaneo’ de Les Juntes, o ‘Què hem fet els últims anys per a oblidar-ho tot’ del coreògraf Javier Hedrosa, que a més investiga en la seua proposta sobre la memòria-arxiu de les últimes edicions del cicle.

El segon bloc, ‘migrades’, l’original, les creadores valencianes migrades i establides en altres ciutats o països, com és el cas de Dakota Comín amb ‘Volver’, Tina Forés amb ‘Tú la Luna, Tú el Sol’, la companyia Antes Collado amb ‘Zoo’ o Marian del Valle amb ‘Danses en Performance’.

‘Immigrants’, el tercer bloc, fa referència a aquells coreògrafs i coreògrafes procedents d’altres països que s’han assentat a València i desenvolupen actualment ací la major part del seu treball. Dins d’aquesta categoria trobem l’argentinofrancesa Julia Zac amb ‘Battle-Ground’, la també argentina Natalia D’Annunzio i Linn Johansson amb la peça ‘Origen’, o la companyia Migro Danza, gestada a Colòmbia, amb la seua proposta ‘(Cap. I) Impolítico’.

En últim lloc trobem els i les visitants, creadors i creadores d’altres ciutats i conservatoris, que funcionen com a espill de les premigrades, donant primeres oportunitats en el nostre territori a aquelles que encara no les han tingudes. És el cas del duo de catalanes Marina Fueyo i María Jurado amb el seu treball ‘Osmosis Comissarien aquesta programació, juntament amb Maribel Bayona i Jacobo Pallarés, els professionals de la dansa i professors dels conservatoris de dansa valencians Tatiana Clavel, Rocío Pérez i Santi de la Fuente. Junts han traçat una mena de ruta de la dansa valenciana.

En les seues paraules, des de l’inici del cicle “hem vist llenguatges que s’afirmen, projectes que es consoliden i artistes que despunten. El festival s’ubica en un pla ple de sorpreses, atés que es programa sense referències de la peça que es veurà. El risc implícit s’evapora amb cada ‘no hi ha entrades disponibles’, que demostra que hi ha públic per a aquestes iniciatives. ‘Migrats’ demostra amb escreix que sempre hi ha una generació desitjant provocar agitacions si se’ls dona l’espai on produir-les”.

Aquest espai per a donar oportunitats i visibilitat és una prioritat per a la missió d’Espacio Inestable i del Centre del Carme Cultura Contemporània, que a través d’aquesta i altres iniciatives com ‘Graners de Creació’, no cessen en el seu interés de donar suport als creadors emergents.

En aquest sentit, aquesta edició s’ha aliat amb el Festival 10 Sentidos per a generar un cicle de coreògrafs i coreògrafes emergents recollits d’anteriors edicions de ‘Migrats’. Aquesta tindrà lloc els dies 17 i 18 de novembre amb les actuacions de Julia Zac i Ulric Eguizábal amb ‘I-4’, Javier Hedrosa i el seu ‘Perhaps Manifiesto’, i Mauricio Pérez amb ‘Tacto-Táctil’.

El cicle obri amb l’estrena de ‘Genealogía de un deseo’, peça de Lucía Jaén, valenciana que actualment resideix a Copenhaguen. Veterana en el cicle, ella va ser l’elegida per Espacio Inestable per a dur a terme una residència de creació durant 2020 amb el suport de ‘Graners de Creació’ i estrenar la seua nova peça en el context de ‘Migrats’ i Dansa València. Durant la seua residència ha treballat amb Alicia Botía en la creació, amb Rocío Pérez en l’acompanyament de cos i moviment, i com a assessorament coreogràfic ha comptat amb Quim Bigas.

El cicle, que es va iniciar el passat 14 de novembre amb l’estrena de Lucía Jaén, es podrà veure fins al 29 de novembre en Espacio Inestable i el Centre del Carme Cultura Contemporània. En el cas del Centre del Carme les actuacions seran els caps de setmana del 21, 22, 28 i 29 de novembre, amb accés gratuït i reserva prèvia.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 1 =